Απαγόρευση εισόδου σε όλους τους ταξιδιώτες επιβάλλει το Ισραήλ, επέκταση μέτρων διεθνώς για την Όμικρον

imagewΠαγκόσμιος συναγερμός επικρατεί εξαιτίας του εντοπισμού της παραλλαγής Όμικρον και η μία μετά την άλλη οι χώρες αυστηροποιούν τα μέτρα τους ειδικά στα αεροδρόμια. Κρούσματα της νέας παραλλαγής καταγράφονται σε πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.

Ευρώπη-Μέση Ανατολή

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε χθες ότι η Κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα της νέας παραλλαγής όμικρον . Διεμήνυσε ότι θα επανανεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους -συνήθης πρακτική για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς της Σιν Μπετ- για τον ίδιο λόγο.

Το Ισραήλ έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της όμικρον, η οποία ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίστηκε “ανησυχητική παραλλαγή” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή την εβδομάδα.

Το μέτρο μένει να εγκριθεί από την Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή. Ως αυτό το στάδιο, οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα και μιλούν για ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν το πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί είναι εμβολιασμένο ή όχι. Διευκρίνισαν πάντως πως τρία από τα επτά πρόσωπα που χαρακτηρίζουν ύποπτα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Οι Ισραηλινοί πολίτες που θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα. Περί το 57% των 9,4 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19.

Η Ελβετία επέκτεινε σήμερα τα μέτρα για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της παραλλαγής όμικρον, επιβάλλοντας καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Αίγυπτο και το Μαλάουι, χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα. Την Παρασκευή, η Ελβετία είχε απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες, ενώ επέβαλε και περιορισμούς σε άλλες χώρες, όπως στο Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και το Βέλγιο. Από αυτές τις χώρες επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην Ελβετία μόνο οι Ελβετοί πολίτες και όσοι διαμένουν μόνιμα στη χώρα ή στην ευρύτερη ζώνη Σένγκεν.

Στο μεταξύ οι Ελβετοί καλούνται σήμερα στις κάλπες προκειμένου να εγκρίνουν τη νομοθεσία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, βάσει της οποίας θα εφαρμοστεί η χρήση του υγειονομικού πάσου, έπειτα από μια ιδιαίτερα έντονη προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Ελβετοί αναμένεται να εγκρίνουν τη νομοθεσία για την covid-19, παρά το γεγονός ότι οι αντιεμβολιαστές και όσοι αντιτίθενται στο υγειονομικό πάσο έχουν υψώσει τις φωνές τους τις τελευταίες εβδομάδες οργανώνοντας πολλές διαδηλώσεις, στη διάρκεια κάποιων από τις οποίες ξέσπασαν και επεισόδια.

Η Δανία εντόπισε πιθανότατα τη νέα παραλλαγή σε δύο άτομα που έφτασαν στη χώρα από τη Νότια Αφρική. Το υπουργείο υγείας διευκρίνισε ότι τα κρούσματα θα επιβεβαιωθούν μόνο αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση του γονιδιώματος.

Το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, ανακοίνωσε χθες από την τηλεόραση ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή όμικρον σε μια ασθενή. Η Τσεχία καταγράφει καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιβάλει και πάλι μέτρα, όπως το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και των νάιτκλαμπ, καθώς και όλων των χριστουγεννιάτικων αγορών.

Ο πρώτος Ιταλός πολίτης ο οποίος βρέθηκε χθες θετικός στην παραλλαγή όμικρον είναι ένας μάνατζερ ο οποίος τις περασμένες ημέρες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου, προερχόμενος από την Μοζαμβίκη. Έχει κάνει δυο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 και, έως ώρα, τα συμπτώματά του είναι ελαφρά.

Ορισμένα από τα 61 κρούσματα της Covid-19 που εντοπίστηκαν μεταξύ των επιβατών που έφτασαν αεροπορικώς στην Ολλανδία από τη Νότια Αφρική αυτήν την εβδομάδα ενδέχεται να φέρουν την παραλλαγή όμικρον, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 44.401 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 5.761.696, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Κυριακή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Οι θάνατοι 104 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 100.883 νεκρούς μέχρι σήμερα.

Δύο κρούσματα της παραλλαγής όμικρον εντοπίστηκαν στη Βαυαρία ενώ άλλο ένα ύποπτο κρούσμα εξετάζεται στη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 23.759 κρούσματα έπειτα από 358.274 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 8.724.400. Οι θάνατοι άλλων 192 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 76.233 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία.

Έχουν εμβολιαστεί πλήρως 50,32 εκατομμύρια άνθρωποι -επί συνόλου πληθυσμού 83 εκατ.-, ενώ πάνω από 56,18 εκατ. έχουν λάβει πρώτη δόσ.

Ασία

Στο Ιράν τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 87 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 3.045 κρούσματα. Οι αρχές του Ιράν απηύθυναν σύσταση σε όσους σκόπευαν να ταξιδέψουν στη Νότια Αφρική, στην Μποτσουάνα, στη Ναμίμπια, στη Ζιμπάμπουε, στο Λεσότο ή στο Εσουατίνι να ακυρώσουν τα σχέδιά τους μέχρι νεοτέρας και επιπλέον μέτρα για τις αφίξεις από τις χώρες αυτές, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής όμικρον.

Το Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.761 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να φθάνει τις 261.636. Παράλληλα 6 ασθενείς μεταξύ 55 και 82 ετών υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 690 νεκρούς.

Στο Βιετνάμ επιβεβαιώθηκαν 13.063 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολό τους να φθάνει τις 1.197.404. Οι θάνατοι 148 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 24.692 νεκρούς. Μέχρι χθες είχαν χορηγηθεί στη χώρα των 98 εκατομμυρίων κατοίκων κάπου 117,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την COVID-19, με 48,4 εκατ. πολίτες πλήρως ανοσοποιημένους.

Το Υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ενημέρωσε ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο υπέκυψαν ακόμη 40 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 5.097 κρούσματα . Ως χθες είχε εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 το 77,1% του πληθυσμού, ενώ το 79,1% είχε λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Στην Μιανμάρ τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 505 κρούσματα και υπέκυψαν 12 ασθενείς.

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.774 κρούσματα και υπέκυψαν άλλοι 621 ασθενείς.

ΗΠΑ-Λατινική Αμερική

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχάρη χθες Σάββατο τη Νότια Αφρική για τη “διαφάνειά της” έναντι του υπόλοιπου κόσμου μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής όμικρον ενώ η Πρετόρια διαμαρτύρεται καθώς αισθάνεται πως “τιμωρείται” και υφίσταται άδικη μεταχείριση, με τους πολίτες της να αντιμετωπίζονται σαν personae non gratae.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενημερώνεται για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την παραλλαγή  ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Μέχρι στιγμής, η όμικρον δεν έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ. Όμως ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, είπε στην εκπομπή Weekend Today του τηλεοπτικού δικτύου NBC ότι “δεν θα εκπλαγεί” εάν συμβεί αυτό.

Χθες το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες.

Η Κυβέρνηση της Κολομβίας θα παρατείνει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει ως την 28η Φεβρουαρίου μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής όμικρον. Όποιος και όποια βρισκόταν στην Αφρική τις προηγούμενες 15 ημέρες και παρουσιάζει συμπτώματα πρέπει να έρχεται σε επαφή με τις κολομβιανές αρχές και να τίθεται σε απομόνωση.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε, χθες Σάββατο, ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 229 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 9.233 κρούσματα. Ο ANVISA, ο υγειονομικός εποπτικός φορέας της Βραζιλίας, συνέστησε μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής όμικρον, να επεκταθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που εφαρμόζονται και να συμπεριλάβουν την Ανγκόλα, το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια.

Στο Μεξικό χθες επιβεβαιώθηκαν 2.956 κρούσματα του SARS-CoV-2. Με 293.859 θανάτους, αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του, το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας σε απόλυτα μεγέθη.

Αυστραλία

Οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν  ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους όμικρον  σε δύο ταξιδιώτες που έφτασαν στο Σίδνεϊ από το νότιο τμήμα της Αφρικής.