Παρατράβηξε το αυτομαστίγωμα

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

Η Κύπρος τα τελευταία 50 χρόνια βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής αλλά κατόρθωνε να επιβιώνει κόντρα στις μεθοδεύσεις ξένων δυνάμεων να την καθυποτάξουν  και να την θέσουν υπό τον έλεγχο τους .Τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της , το 1964 η Τουρκία με διάφορες προβοκάτσιες  ξεκίνησε τα αιματηρά γεγονότα με βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία  ενώ ετοιμαζόταν να εισβάλει στο νησί. Ανακόπηκε μετά την δυναμική παρέμβαση της τότε Σοβιετικής Ένωσης η οποία απείλησε την Τουρκία (Σ.Σ. γράμμα  Τζόνσον προς Ινονού  μετά την προειδοποίηση Νικήτα Κρουτσιώφ). Μετά από δέκα χρόνια και αφού προηγήθηκαν δεκάδες απόπειρες δολοφονίας του εθνάρχη Μακαρίου, κορυφώθηκε η διεθνής συνωμοσία   με το Ιουλιανό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Μέσα από τα συντρίμμια κατάφερε να ορθοποδήσει. Το φιλότιμο, η φιλοπατρία και η εργατικότητα του λαού μας  οδήγησαν στο μεγάλο οικονομικό θαύμα. Ο λαός κρατήθηκε γερά στις ρίζες του ποτίζοντας με αίμα και ιδρώτα το αύριο προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωση του σε τούτον τον ανεμοδαρμένο βράχο  της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι τότε, οι νυν και αεί εχθροί της Κύπρου που πολλές φορές της «κτύπησαν την πόρτα ντυμένοι ως φίλο», συνέχισαν το υπόγειο ροκάνισμα.

Το 2013 σύρεται ως  πειραματόζωο  στο εργαστήρι του Eurogroup και γίνεται το αιματηρό οικονομικό κούρεμα σε καταθέσεις πολλών δισεκατομμυρίων.

Οι ΗΠΑ ασκούν αφόρητες πιέσεις και οι ξένες καταθέσεις μετακομίζουν σε Λουξεμβούργο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας το τέλος του 2013 οι ρωσικές καταθέσεις ήταν €11,76 δισ.   σημειώνοντας υποχώρηση €4,95 δισ. μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019. Από το 2015 τα ρωσικά κεφάλαια που έφυγαν από την Κύπρο ξεπέρασαν  τα €6 δισ.

 

Παρά ταύτα η   Κύπρος εξακολουθεί να είναι στο στόχαστρο επικριτών,  σε Ευρώπη,  ΗΠΑ και αλλού. Κατά καιρούς διάφορα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου προβάλλουν ισχυρισμούς που έχουν σχέση με τη διακίνηση «περίεργων»  χρημάτων από και προς την Κύπρο. Για το Λουξεμβούργο, την Βρετανία, την Γερμανία  ωστόσο δεν γίνεται καμιά αναφορά, λες και οι «ύποπτες» καταθέσεις των δεκάδων δις φεύγοντας από την Κύπρο «καθαγιάστηκαν» στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ .

Τα πολιτικά κόμματα αντί να δημιουργήσουν ένα δίχτυ προστασίας της Κύπρου και να μην υιοθετούν άκριτα τις επικρίσεις των ξένων,   ακολουθούν την ξένη προπαγάνδα ως αρνιά επί  σφαγής.

Το  αυτομαστίγωμα συνεχίζεται σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί ερωτηματικά ως προς τα κίνητρα και τις στοχεύσεις διαφόρων κομμάτων και παραγόντων.

 

Προεκλογική με άρωμα υπονόμευσης της Κύπρου

Αν και η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές του 2023 ξεκίνησε πρόωρα,  διάφοροι υποψήφιοι έχουν  στην προμετωπίδα της προπαγάνδας τους το θέμα της διαφθοράς. Ακόμα και κάποιοι για τους οποίους υπάρχουν φήμες πως έκαναν και οι ίδιοι πολιτογραφήσεις. Σε μια διαφήμιση που προβάλλεται συνεχώς στο youtube ο κ.Μάριος Ηλιάδης (πρώην υπουργός Συγκοινωνιών επί διακυβέρνησης Σπύρου Κυπριανού και παρ’ ολίγον προεδρικός υποψήφιος του ΑΚΕΛ το 1998) , ο οποίος εξάγγειλε την υποψηφιότητα του, εμφανίζεται να καταφέρεται εναντίον των πολιτογραφήσεων ως να ήταν η επιτομή της διαφθοράς ενώ πίσω στο βάθος φαίνεται μια εικόνα για τα Cyprus Papers.Το ερώτημα είναι αν και ο ίδιος ως δικηγόρος έκανε πολιτογραφήσεις και αν ναι, γιατί να θεωρείται αυτή η πράξη ως διαφθορά;  Μόνο οι άλλοι θεωρούνται διεφθαρμένοι  και εμείς άμεμπτοι;

Επιτέλους πρέπει  να τερματιστεί το  αυτομαστίγωμα   και οι συνηγορίες υπέρ όλων αυτών που θέλουν την Κύπρο  ξανά   οικονομικά  πτωχευμένη,  κουρελού και ζητιάνα στις αυλές των πλούσιων χωρών της Ευρώπης. Ασφαλώς και δεν πρέπει να κρύβονται τα όποια προβλήματα κάτω από το χαλί,  αλλά  όχι να αφήνεται η πατρίδα   ανοχύρωτη, να τρώει τις βουρδουλιές  ενώ κάποιοι να επικροτούν  πλειοδοτώντας λες και αφορούν  μια άλλη χώρα οι ύποπτες κατηγορίες .

Σίγουρα  η  Τουρκία βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες επιθέσεις και τα δυσφημιστικά ξένα δημοσιεύματα  κατά της Κύπρου. Η δυσφήμιση του φιλοτουρκικού καναλιού Αλ Τζαζίρα  κατά της Κύπρου είναι ενδεικτική.

Ο Ερντογάν γλείφει εκεί που έφτυνε και κανένας δεν τον κατηγορεί

Υπάρχει μια παροιμία που λέει: «όποιος σκάβει τον τάφο του άλλου πέφτει μέσα ο ίδιος». Ο δραματικός κατήφορος της τουρκικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες και η επιδείνωση των σχέσεων της με τους συμμάχους της Ε.Ε., ΗΠΑ και όλους τους περιφερειακούς παίκτες,    οδήγησαν  τον Τ. Ερντογάν σε  σημαντικές   υπαναχωρήσεις. Εμφανίζεται σε  «ανακωχή» στις αντιπαραθέσεις από τον Καύκασο μέχρι τη Συρία, την Μέση Ανατολή, το Κέρας της Αφρικής και της Λιβύης.

Η επίσκεψη την Τετάρτη του ισχυρού άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρίγκιπα Μοχαμεντ μπιν Ζαγέντ στην Άγκυρα,      η συνάντηση του με τον Τ.Ερντογάν και η ανακοίνωση επενδύσεων ύψους  10 δισ δολαρίων στην Τουρκία , δείχνει μια μεγάλη στροφή.

Ο μέχρι τώρα «θανάσιμος αντίπαλο» του Ερντογάν, δεν αποκλείεται να  καταστήσει τον Τούρκο πρόεδρο «όμηρο» των Εμιράτων καθώς ανά πάσα στιγμή θα έχει τη δυνατότητα να τραβήξει το χαλί στην τουρκική οικονομία.

Η Τουρκία και τα ΗΑΕ έχουν εχθρικές σχέσεις από την  διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης όταν  η Τουρκία ενισχύοντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους  υποδαύλισε τις κινήσεις εναντίον της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ.Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε μάλιστα τα ΗΑΕ πως υποκίνησαν το πραξικόπημα εναντίον του. Έκτοτε υπήρξε διαρκής αναμέτρηση των δυο χωρών για την προώθηση της επιρροής τους στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Κανένας ωστόσο στην Τουρκία δεν κατηγορεί τον Ερντογάν επειδή σήμερα γλείφει εκεί που έφτυνε, προκειμένου να δώσει «ανάσες » στην καταρρακωμένη  οικονομία της χώρας του.

Από την άλλη επίσης στην Κύπρο δεν σχολιάστηκε ο αυταρχισμός του Κατάρ όταν την περασμένη Δευτέρα  οι αρχές του καθεστώτος συνέλαβαν στο αεροδρόμιο της Ντόχα δύο  Νορβηγούς  δημοσιογράφους επειδή έκαναν ρεπορτάζ για τις πρωτόγονες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των ξένων μεταναστών που εργάζονται στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Οι  αρχές   του Κατάρ διέγραψαν το υλικό που είχαν καταγράψει   για τους μετανάστες εργάτες, που σύμφωνα με τους δημοσιογράφους ήταν τρομοκρατημένοι και φοβούνταν να μιλήσουν.

Η κυβέρνηση του Κατάρ υποστήριξε ότι το συνεργείο του NRK καταπάτησε ξένη περιουσία και πως δεν είχε άδεια κινηματογράφησης. Μετά αφού πήρε όλα τα τεκμήρια για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των ξένων μεταναστών τους επέτρεψε να εγκαταλείψουν την χώρα.

Στην Κύπρο όμως οι πράκτορες δημοσιογράφοι του Καταρινού καναλιού ήλθαν σαν κύριοι, κινηματογραφούσαν κρυφά χωρίς άδεια και όχι μόνο. Είχαν  την συνδρομή βουλευτών και άλλων που τους προμήθευσαν απόρρητα έγγραφα. Και όπως φαίνεται βρήκαν και «συνήγορους» υπεράσπισης κόμματα και Μ.Μ.Ε.

Και το αυτομαστίγωμα συνεχίζεται και παρατραβά.