Πρόεδρος: Tα πρακτικά του Κραν Μοντανά αναφέρονται στα πραγματικά γεγονότα, όχι σε μύθους και αφηγήματα

imagewΤα πρακτικά του Κραν Μοντανά όπως δημοσιεύονται στον Φιλελεύθερο αναφέρονται στα πραγματικά γεγονότα και όχι σε μύθους και αφηγήματα που διέδιδε συγκεκριμένος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών «σε όσους καλοθελητές ήθελαν να τον παρακολουθούν και να τον ακούνε», δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Επέκρινε επίσης κάποιους ότι συνεχίζουν την προπαγάνδα που δεν ωφελεί.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά το πέρας του μνημοσύνου του Γλαύκου Κληρίδη στη Λευκωσία και ερωτηθείς για τα πρακτικά αυτά όπως δημοσιεύονται, ο Πρόεδρος είπε ότι θα μιλήσει στο τέλος, διότι αντιλαμβάνεται ακολουθούν και άλλα πρακτικά για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, «τα πραγματικά γεγονότα και όχι οι μύθοι και τα αφηγήματα που διέδιδε συγκεκριμένος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών σε όσους καλοθελητές ήθελαν να τον παρακολουθούν και να τον ακούνε».

«Η πραγματικότητα ελέχθη κατ΄ επανάληψη από εμένα, αλλά, δυστυχώς, οργανωμένα κάποιοι φρόντισαν να επιρρίψουν ή να αφήνουν να νοηθεί ότι την ευθύνη έφερε η ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι οι πραγματικοί έχοντες την ευθύνη που δεν ήταν άλλοι από την Τουρκία και τις αδιάλλακτες θέσεις που εξέφραζε», είπε ο Πρόεδρος.

Σε ερώτηση αν κάποιοι στοχευμένα θέλουν να απαλλάξουν την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι οι θέσεις του Γενικού Γραμματέα ήταν σαφέστατες, δηλαδή κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος και αντικατάσταση του με κάτι το οποίο θα ήταν αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

«Δεν υπάρχει σαφέστερη αναφορά από εκείνη της 4ης Ιουνίου, αλλά και των όσων αναφέρονται στο άτυπο έγγραφο. Εκείνοι που επέμεναν στις εγγυήσεις, εκείνοι που επέμεναν στην παρουσία στρατευμάτων και στη δημιουργία μάλιστα και στρατιωτικής Βάσης στην Κύπρο, εκείνοι απαλλάσσονται διότι ο Γενικός Γραμματέας από αβροφροσύνη ή για να κρατήσει με διπλωματικό τρόπο ανοικτή την πόρτα του διαλόγου, θεώρησε ότι ήταν εποικοδομητική η στάση των εγγυητριών δυνάμεων», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι και μια απλή ανάγνωση των θέσεων των δύο δυνάμεων, των δύο εκ των τριών αποδεικνύει ότι η Τουρκία επέμενε στη συνέχιση των εγγυήσεων, η Ελλάδα ήθελε κατάργηση των εγγυήσεων, θέλαμε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, επέμεναν στη μόνιμη παρουσία.

«Αυτή ήταν η εποικοδομητική στάση των εγγυητριών δυνάμεων. Τι λέει ο Γενικός Γραμματέας σε άλλη παράγραφο της έκθεσης; Ότι, όλα σχεδόν τα θέματα εσωτερικής πτυχής, του τραπεζιού 2 όπως λεγόταν, είχαν σχεδόν συμφωνηθεί», ανέφερε.

Κατά τα άλλα, είπε, κάποιοι επιμένουν να συνεχίζουν την προπαγάνδα που δεν ωφελεί αλλά βλάπτει.

«Δεν θέλω πέραν τούτου να σχολιάσω ούτε ομάδα δημοσιογράφων, δυστυχώς, που εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθούν με κάθε τρόπο, όχι απλά να διαστρέψουν την αλήθεια και τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και να υποσκάψουν ακόμα και το κύρος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ιστορία θα τους κρίνει και θα με κρίνει», είπε ο Πρόεδρος.

 

ΕΔΕΚ

Σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ αναφέρει:

Η συνέχιση της αποκάλυψης του παρασκηνίου του Κρανς Μοντανά επιβεβαιώνει την αμετάθετη στάση της Τουρκίας για μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και έμμεσων εγγυήσεων και μετά τη λύση με τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις που είχε η ΕΔΕΚ αλλά και για τους κίνδυνους που ελλόχευαν από τα πιο πάνω τους οποίους παρόλο που είχαμε υποδείξει δεν υπήρξε η απαιτούμενη ανταπόκριση από τα άλλα κόμματα.

Αντίθετα, αντί να προβληματιστούν από τα όσα υποδεικνύαμε, το προφορικό πλαίσιο του ΓΓ το οποίο προκάλεσε αμφισβητήσεις, μετατράπηκε σε ουσιαστική βάση για συζήτηση επίλυσης του κυπριακού όταν μάλιστα η πλειοψηφία των σημείων του βρίσκονται σε αντίθεση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, με τις αποφάσεις του Οργανισμού αλλά και με την Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Γραφείο Τύπου

ΔΗΣΥ

Για πρώτη φορά στο Κραν Μοντανά μπήκε το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση και το πλαίσιο Γκουτέρες ήταν ξεκάθαρο, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις μετά το μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ίδιος ο Τσαβούσογλου αλλά και Τ/κ ηγέτες, μετά το Κραν Μοντανά, δήλωναν ξεκάθαρα πως απαιτούσαν τόσο την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, όσο και να έχουμε τρίτες χώρες ως ξένους εγγυητές.

«Θα επαναλάβω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού μπήκε στη σωστή του διάσταση το θέμα ασφάλειας, ήμουν και είμαι της άποψης, το ξεκαθάρισα και τις μέρες που είμαστε στο Κραν Μοντανά αλλά και στο πρώτο Εθνικό Συμβούλιο ότι «θα το γυρέφκουμε και δεν θα το ξαναβρίσκουμε» το πλαίσιο του Γκουτέρες. Ήταν τόσο ξεκάθαρη η θέση του Γενικού Γραμματέα πως δεν νοείται κανονικό κράτος με ξένους εγγυητές και ξένα στρατεύματα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στον Γλαύκο Κληρίδη μίλησε για τον ιστορικό ηγέτη του ΔΗΣΥ αλλά και τον άνθρωπο που έγραψε ιστορία για τον τόπο μας, για έναν οραματιστή που με τη σωφροσύνη, τη σύνεση και τον πατριωτικό ρεαλισμό οδήγησε τη χώρα μας στην μεγαλύτερή της επιτυχία από το 1960, την ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη.

«Έφυγε όμως αδικαίωτος γιατί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη την έβλεπε ως σταθμό για την επίτευξη του μεγαλύτερού του οράματος που δεν ήταν άλλο από την επανένωση του τόπου μας και απαλλαγή από την κατοχή», είπε.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα παρά τις τουρκικές προκλήσεις και την αδιάλλαξία,να  κάνουμε πράξη, να πραγματώσουμε το μεγάλο όραμα του Γλαύκου Κληρίδη να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα. Το ταξίμ που ο Γλαύκος Κληρίδης για δεκαετίες έδωσε μάχη να μην γίνει, θα είμαστε καταραμένοι, η καταραμένη γενιά αν με το δικό μας μελάνι προσυπογράψουμε είτε λύση δύο κρατών είτε οποιαδήποτε λύση που θα θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Γραπτή Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά

Υπάρχει προφανώς σοβαρή διάσταση ανάμεσα στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και στο αφήγημα του κ. Αναστασιάδη για το τι έγινε στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά.

Το κρίσιμο ερώτημα ένα είναι: Γιατί ο κ. Αναστασιάδης και η κυβερνητική παράταξη δεν αμφισβήτησαν τόσα χρόνια αυτή την Έκθεση;

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που δεν το έπραξαν αυτό, το αποτέλεσμα είναι ότι έκτοτε η διεθνής κοινότητα καθοδηγείται από μια Έκθεση του ΟΗΕ η οποία αποενοχοποιεί την κατοχική δύναμη κι επιμερίζει στις δύο κοινότητες την ευθύνη για το ναυάγιο στο Κυπριακό.