Στάνο: Η κατάσταση στα σύνορα με Λευκορωσία δεν συγκρίνεται με κατάσταση με Τουρκία το 2015

imagewΠαραπληροφόρηση» χαρακτήρισε τη σύγκριση της κατάστασης στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας με τις μεταναστευτικές ροές μέσω Τουρκίας το 2015 ο εκπρόσωπος για εξωτερικές υποθέσεις της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να ασκήσει την δική της επιρροή στη Λευκορωσία ώστε να δώσει τέλος στην πρακτική της εργαλειοποίησης μεταναστών.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πως η ΕΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με την Τουρκία αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στη Λευκορωσία, απαντώντας σε σχόλιο περί συντονισμού Μινσκ – Άγκυρας.

Ο κ. Στάνο απαντούσε σε ερωτήματα δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters ήγειρε θέμα για το ότι η ΕΕ θα μπορούσε να χρηματοδοτεί τη Λευκορωσία για να σταματήσει τις ροές προσφύγων όπως έκανε στην περίπτωση της Τουρκίας.

Ο δημοσιογράφος ζήτησε επίσης από την Κομισιόν να σχολιάσει δήλωση του Πολωνού Πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι περί πλήρους συντονισμού Λευκορωσίας και Τουρκίας για τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα με την Πολωνία.

Απαντώντας στο πρώτο σημείο, και σημειώνοντας πως η Κομισιόν δεν συνηθίζει να σχολιάζει αναφορές αξιωματούχων τρίτων χωρών ή κρατών μελών, ο κ. Στάνο υπογράμμισε πως «όποιος υποστηρίζει ή κάνει παραλληλισμούς μεταξύ της κατάστασης με την Τουρκία το 2015 και της σημερινής κατάστασης με την Λευκορωσία, ουσιαστικά ασκεί παραπληροφόρηση».

Πρόσθεσε πως πρόκειται για μια μέθοδο που συνηθίζεται από τη ρωσική πλευρά και πως αυτό που αντιμετωπίζει η ΕΕ τώρα σε σχέση με τη Λευκορωσία «είναι μια ενορχηστρωμένη από το κράτος και τεχνητή μεταναστευτική κρίση».

Σημείωσε πως όλοι γνωρίζουν πλέον πώς λειτουργεί αυτή η τακτική, και ειδικότερα πώς το καθεστώς Λουκασένκο φέρνει ανθρώπους στη Λευκορωσία, κάνοντας λόγο για εύκολη είσοδο στην ΕΕ και μετά «σπρώχνει αυτούς τους ανθρώπους στα σύνορα και τους αναγκάζει να περάσουν παράνομα τα ευρωπαϊκά σύνορα, κρατώντας τους στο ίδιο σημείο όταν δεν πετυχαίνουν».

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε το κάλεσμα της ΕΕ στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Λευκορωσία και τους δεσμούς με τη χώρα σε πολλούς τομείς «για να αναγκάσει τον Λουκασένκο να σταματήσει αυτή την απάνθρωπη και παράνομη τακτική».

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Στάνο ανέφερε πως η ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την χώρα για το μεταναστευτικό, καθώς και για άλλα ζητήματα.

«Είχαμε έντονη συζήτηση την περασμένη άνοιξη, όταν προέκυψε μια παρόμοια κατάσταση σε διαφορετικό πλαίσιο» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «επικοινωνούμε με την Τουρκία επίσης και στο πλαίσιο της σημερινής κατάστασης».

Ο κ. Στάνο πρόσθεσε πως το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά από τους Υπουργούς Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς αν έχει αλλάξει κάτι στους αριθμούς μεταναστών που μεταβαίνουν στο Μινσκ, ο κ. Στάνο σημείωσε πως η παρακολούθηση περνά από διαφορετικά στάδια επαλήθευσης και ως εκ τούτου δεν γίνεται σχολιασμός για αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, είπε, η ΕΕ παρακολουθεί πολλαπλές διαδρομές.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Άνταλμπερτ Γιανς ανέφερε πως το πρόγραμμα των επισκέψεων του Αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά σε χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών ακόμα βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Ωστόσο, νωρίτερα την Τετάρτη, ο κ. Σχοινάς, μαζί με την Επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύνδεσμο αραβικών αεροπορικών εταιρειών για το θέμα αυτό.