8 Μαρτίου 1970:45 χρόνια από την απόπειρα δολοφονίας του Αρχ.Μακαρίου

45  χρόνια έχουν περάσει  από  την πρώτη δολοφονική απόπειρα του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ανκαι είχαν οργανωθεί και άλλες απόπειρες εκτός Κύπρου εντούτοις αυτή ήταν η πρώτη που εκτελέστηκε.  Στις 8 Μαρτίου 1970 στον περίβολο της Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του Μακαρίου, ο οποίος επέβαινε ελικοπτέρου, που θα τον μετέφερε στην ιερά Μονή Μαχαιρά για το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.scan0016

Μόλις το ελικόπτερο απογειώθηκε, χτυπήθηκε από ομάδα ενόπλων που καραδοκούσαν στην ταράτσα του Παγκυπρίου Γυμνασίου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αρχιεπισκοπή.

Ο Μακάριος δεν έπαθε τίποτε, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά ο Έλληνας ταγματάρχης Ζαχαρίας Παπαδογιάννης, χειριστής του ελικοπτέρου, ο οποίος κατόρθωσε να το προσγειώσει σε οικόπεδο κοντά στην Αρχιεπισκοπή.

Ήταν το πρώτο καλά οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του Μακαρίου, που είχε τεθεί σε εφαρμογή, όχι όμως και το πρώτο που είχε εκπονηθεί. Της απόπειρας ακολούθησαν δραματικά γεγονότα: μαρτυρίες ανέφεραν ότι αναμειγμένος στη δολοφονική απόπειρα της 8.3.1970 ήταν ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, με δικούς του ανθρώπους. Η ομάδα της Αμμοχώστου όπως ονομάστηκε. Σύμφωνα με συνέντευξη -πριν μερικά χρόνια – ενός εκ των καταδικασθέντων για την απόπειρα του Αδάμου Χαρίτωνος  βρισκόταν το βράδυ της 7ης Μαρτίου στη στέγη του Παγκυπρίου Γυμνασία μαζί με άλλους έξι ένοπλους βρισκόταν και ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης.

Η Χούντα  των Αθηνών απεργάζετο σχέδια πολιτικής και βιολογικής εξόντωσης του Μακαρίου  γιατί όρθωνε το ανάστημα  του και αντιστεκόταν στα υποχθόνια σχέδια  των ξένων μυστικών υπηρεσιών  που ήθελαν να μετατρέψουν την Κύπρο  σ’ ενα αβύβιστο ΝΑΤΟϊκό αεροπλανοφόρο  και την Τουρκία να κάνει κουμάντο στο νησί μαζί με τα ανδρείκελα και τους ριψάσπιδες της ελληνικής Χούντας.scan0001

Για την απόπειρα δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου βρέθηκαν ενοχοι  και καταδικάτηκαν οι Αντωνάκης Σολομώντος , Αδάμος Χαρίτωνος, Αντωνάκης Γεναγρίτης και Γεώργιος Ταλιαδώρος.

Προηγουμένως, αίτημα στο Κακουργιοδικείο του δικηγόρου της οικογένειας Γιωρκάτζη, να διαγραφεί από το κατηγορητήριο ο  Πολυκαρπος Γιωρκάτζης, απορρίφθηκε ομόφωνα. Το κατηγορητήριο ηταν ότι οι Χρίτωνος και Ταλιαδώρος, Γεναγρίτης και Σολομώντος, συνόμωσαν μετα του αποβιώσαντα Πολ. Γιωρκάτζη, για την απόπειρα δολοφονίας του εκλελεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχ.Μακαρίου.  .Οι μαρτυρίες και αρκετά στοιχεία που τεκμηριώνονται αναφέρουν πως πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου  και αργότερα της δολοφονίας του Γιωρκάτζη ήταν ο χουντικός Δημήτρης Παπαποστόλου.

Στη θανατική ανάκριση λέχθηκαν αρκετά που τεκμηρίωσαν στα του Δημήτρη Παπαποστόλου τότε διοικητή των ΛΟΚ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Μακάριος και η Κύπρος  θα βρίσκονταν και πάλιν στο στόχαστρο της διεθνούς σπείρας. Η  σκανδάλη  του όπλου των ντόπιων και ξένων φονιάδων που δεν κατάφερε το Μαρτη του 1970 να βρει το στόχο θα το πετύχει τον Ιούλιο του 1974 και θα αιματοκυλήσει ολόκληρη την Κύπρο.Ο Μακάριος θα διαφύγει αλλά τρία χρόνια αργότερα η γενναία καρδιά που κρυβόταν κάτω από το αρχιερατικό ράσο   θα πάψει ναgg κτυπά.Χιλιάδες οι νεκροί από το προδοτικό πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή.Χιλιάδες οι ξεριζωμένοι οι  αγνοούμενοι.Και οι τάφοι δεν έκλεισαν ακόμα.Στα κοιμητήρια ακόμα μέχρι και σήμερα θάβουν νεκρούς  που ταυτοποιούνται  τα λείψανα τους σε χώρα που βούτηξε τα χέρια της στο άλικο άιμα του κυπριακού λαού.

Σήμερα εν έτει 2015 η ιστορία  επιχειρείται να ξεχαστεί.Να σβηστεί από τις μνήμες  του λαού ο λαοπρόβλητος ηγέτης Μακάριος  ο οποίος  μέσα στο ασκητικό του κορμί, έβραζε  ένα ηφαίστειο μαχητικότητας. Προασπιζόταν με σθένος  τα συμφέροντα του  λαού και του τόπου του και ήταν ο σημαιοφόρος και ο εμνευστής του καθημαγμένου κυπριακού λαού .«Ο μακάριος ζει »φώναζαν τα πλήθη καθ’ οδόν πος τον χώρο της ταφής του.Και σήμερα ζει στις μνήμες πολλών γι’ αυτό και οι λίγοι  αυτοί που θέλουν να ξεχάσουν τον μεγάλο ηγέτη.Που τον θέλουν νεκρό ακόμα και στις μνήμες μας.Προφανώς γι’ αυτό καμιά αναφορά σήμερα στα αξιοθρήνητα Μ.Μ.Ε , κανένα μνημοσυνο καμιά αναφορά για εκείνη την σκοτεινή μέρα της 8ης του Μάρτη του 1970, όταν χέρια Κυπρίων οπλίστηκαν με χέρι εχθρικό για να εξοντώσουν τον Ηγέτη του τόπου.

Ανδρούλα Γκιούρωφ