Επικοινωνία μέσω των μονόλιθων από το έργο του γλύπτη Arsenty Lysenkov

imagewΟ γλύπτης Arsenty Lysenkov από την Ρωσία, ο οποίος ζει για δέκα χρόνια στην Πάφο ανακοινώνει πως η πόλη του φιλοξενεί μέρος του έργου «Social Media» το οποίο παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στην έκθεση μέσα στα πλαίσια της Μπιενάλε Λάρνακας 2021, εκφράζοντας την ικανοποίηση του.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Arsenty Lysenkov ανέφερε πως πρόκειται για ένα μεγάλο  γεγονός της μεγαλύτερης καλλιτεχνικής εκδήλωσης αυτού του είδους που διοργανώνεται στη χώρα μας  με θέμα «Ατελείωτα όρια».

Όπως εξήγησε, το έργο του  «Social Media» αποτελείται από δύο μονόλιθους. Ο πρώτος μονόλιθος έχει τοποθετηθεί στον κυρίως εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής πινακοθήκης Λάρνακας και ο δεύτερος σε δημόσιο χώρο στην Πάφο συγκεκριμένα απέναντι από την επαρχιακή διοίκηση στην πλατεία δίπλα από την καφετερία Nero και κοντά στην Αγορά.

Όταν οι επισκέπτες στην πινακοθήκη της Λάρνακας ακουμπήσουν το έργο τότε το δεύτερο έργο στην Πάφο δονείται και αντίστροφα μέσω ενός εσωτερικού μηχανισμού που υπάρχει και στους δύο μονόλιθους.Είπε ακόμη πως η ιδέα με τους μονόλιθους είναι ότι δεν θα μείνουν μόνο στην έκθεση αλλά  πως η επιθυμία του εστιάζεται στο να προχωρήσει αυτή η  επικοινωνία που υπάρχει μέσω των μονόλιθων και να μεταφερθούν σε μια άλλη πόλη και κυρίως στην Λευκωσία ίσως και στην νεκρή ζώνη.

Πρόσθεσε πως το αντικείμενο είναι αφιέρωμα στην ταινία του Stanley Kubrick “A Space Odyssey” του 2001, εκτιμώντας πως θα ήταν ιδανικό στο μέλλον να τοποθετηθούν στην Λευκωσία στη νεκρή ζώνη, σε  διαφορετικές χώρες, ή ακόμα και σε διαφορετικές ηπείρους, Με αυτό τον τρόπο ίσως βρεθούν λύσεις, είπε.

Στον σύγχρονο κόσμο των κοινωνικών δικτύων, οι άνθρωποι βυθίζονται στα ηλεκτρονικά εργαλεία τους και ζουν στην ψευδαίσθηση της επικοινωνίας, όπως είπε, προσθέτοντας πως στερούνται ενός απλού συναισθήματος όπως η αίσθηση του αγγίγματος, της χειραψίας, της αγκαλιάς.

Ο κ. Lysenkov σημείωσε πως «η αίσθηση της αφής είναι γνωστή σε μας από την παιδική ηλικία, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου χάνουμε αυτό το συναίσθημα». Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχουν πάνω από 10.000 “emoji” στην Ιαπωνία και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν GIF, φωτογραφίες, βίντεο και ηχητικά μηνύματα. Αλλά πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε προφορική γλώσσα, υπήρχαν μόνο απτικές αισθήσεις καθώς οι άνθρωποι άγγιζαν ο ένας τον άλλον, συμπλήρωσε.

Σκοπός μας, είπε, δεν είναι να εξαλείψουμε τις σύγχρονες γλώσσες, αλλά να προσφέρουμε την παλιά γλώσσα των αισθήσεων. Αυτή η γλώσσα μπορεί να είναι μινιμαλιστική, ωστόσο, άνθρωποι από διαφορετικές ηπείρους μπορούν να αισθάνονται ο ένας τον άλλον. Είναι αρχέγονο και υπάρχει. Ωστόσο, αναρωτιόμαστε αν είναι ακόμα διαθέσιμο στην ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα γλυπτά έχουν τοποθετηθεί σε διαφορετικές πόλεις και δεν βρίσκονται στο ίδιο οπτικό πεδίο. Γύρω από το κάθε γλυπτό υπάρχουν επισκέπτες που γνωρίζουν το σκεπτικό περί τίνος πρόκειται το έργο, και άλλοι όχι. Οι τελευταίοι θα παρατηρήσουν το γλυπτό και η άλλη ομάδα θα παρατηρήσει τις αντιδράσεις τους.

Ο σκοπός αυτού του πειράματος, είπε ο γλύπτης, είναι να κατανοήσει εάν η ανθρωπότητα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει και να κατανοήσει τη γλώσσα της επικοινωνίας, τη γλώσσα των δονήσεων.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητή της Μπιενάλε Λάρνακας 2021 Βασίλη Βασιλειάδη η καλλιτεχνική πρόταση του Arsenty πραγματεύεται το θέμα των ορίων επικοινωνίας στη σύγχρονη κοινωνία και βασίζεται πάνω σε ένα έργο αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους.

Σημειώνεται πως στην έκθεση λαμβάνουν μέρος 77 έργα εικαστικών καλλιτεχνών από 30 διαφορετικές χώρες καθώς λειτουργούν και 17 παράλληλες εκδηλώσεις από όλο το φάσμα των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα.

Η έκθεση έχει διάρκεια από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 26 Νοεμβρίου.