Στις 16 Σεπτεμβρίου οι τελικές αποφάσεις για δημοτικές εκλογές

imagewΣτις 16 Σεπτεμβρίου σε συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις για τη διενέργεια ή όχι εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Αυτό αποφασίστηκε σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, εισηγήθηκε οι Βουλευτές να επιστρέψουν στα κόμματά τους για διαβούλευση και να επανέλθει οι Επιτροπή σε επτά ημέρες, σε ειδική συνεδρία, για να λάβει οριστικές αποφάσεις επί του θέματος, πρόταση η οποία υιοθετήθηκε.

Ο κ. Νουρής ανέφερε στην επιτροπή ότι σύμφωνα με το νόμο, το κλείσιμο του εκλογικού καταλόγου είναι ορισμένο για τις 2 Οκτωβρίου και δεν επιδέχεται αλλαγής. Αν η Βουλή, όπως είπε, αποφασίσει για διενέργεια εκλογών αυτό θα πρέπει να ανακοινωθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν, ώστε να έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους οι νέοι ψηφοφόροι.

Παράλληλα ο κ. Νουρής σημείωσε ότι παρόλο που η πρότασή του Υπουργείου στα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης είναι η παράταση της θητείας των ήδη εκλεγμένων τοπικών αξιωματούχων ώστε αυτοί που έχουν ήδη εμπλακεί στη μεταρρύθμιση να βοηθήσουν στην εφαρμογή της, είπε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει στις εκλογές. Ωστόσο όπως είπε, αυτές θα πρέπει να είναι μισής θητείας, αφού το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο Μάιος του 2024. Διαφορετικά όπως είπε, θα ακυρωθεί η μεταρρύθμιση και θα τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευσης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Είπε ότι το Υπουργείο δεν έχει ένσταση οι εκλογές να γίνουν μέχρι τον Μάιο του 2024 με τη ρητή προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγουμένως ψηφιστεί τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης στο σύνολό της. Για να γίνει κάτι τέτοιο, όπως είπε, τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια μέχρι 23 Σεπτεμβρίου.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε με κανένα τρόπο να οδηγήσουμε τον κόσμο στις εκλογές χωρίς να ψηφιστούν τα νομοσχέδια», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξέρουν εκ προοιμίου ότι εκλέγονται ως τον Μάιο του 2024 και να ξέρουν ότι ο δήμος ή κοινότητα τους μετά αυτή την ημερομηνία θα είναι μέρος μιας άλλης οντότητας. Σε διαφορετική περίπτωση είπε, θα μπορούσε κάποιος υποψήφιος να κατέβει στις εκλογές με ατζέντα κατά της μεταρρύθμισης.

«Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ευθείς, ειλικρινείς και έντιμοι απέναντι στους πολίτες», πρόσθεσε ο Υπουργός αναφέροντας ότι θα πρέπει να ξέρουν για ποιο πράγμα ψηφίζουν.

Πρόσθεσε ότι αν η απόφαση είναι να γίνουν εκλογές τον Δεκέμβριο αυτές θα πρέπει να γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου, ώστε σε περίπτωση που γίνει επαναληπτική εκλογή να είναι στις 19 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ακόμα ότι το ζήτημα της μεταρρύθμισης το οποίο συζητείται εδώ και 11 χρόνια έχει φτάσει σε ένα κομβικό σημείο για να οδηγηθεί για ψήφιση, ώστε να αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί η τοπική αυτοδιοίκηση και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες και να υπάρξει δυνατότητα απρόσκοπτης εκταμίευσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δήλωσε ότι ο ίδιος είναι στη διάθεση της Επιτροπής για συζήτηση του θέματος όσες ώρες και μέρες χρειαστεί.  Ανέφερε ακόμα ότι οι απόψεις όλων είναι καταγεγραμμένες και γνωστές.

«Είμαστε πανέτοιμοι και διαθέσιμοι και σωστά προετοιμασμένοι να συμμετάσχουμε για να οδηγήσουμε τα νομοσχέδια για ψήφιση εμπρόθεσμα», είπε, προσθέτοντας ότι θεωρεί ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων είναι απόλυτα εφικτή λόγω της δουλειάς που έχει ήδη γίνει.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν την ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, πέραν από το χρονοδιάγραμμα, ωστόσο εκείνο που δεν αποδέχεται είναι η αποσπασματική ψήφιση των νομοσχεδίων γιατί θεωρούν ότι έτσι ακρωτηριάζεται η προσπάθεια μεταρρύθμισης.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας η κα. Χατζηχάννα ανέφερε ότι σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η όποια αναβολή των εκλογών δεν συγκρούεται με κάποιο άρθρο του Συντάγματος. Πρόσθεσε ότι οι εκλογές γίνονται όχι βάσει του Συντάγματος αλλά βάσει του νόμου που μπορεί να τροποποιηθεί από τον νομοθέτη. Είπε επίσης ότι αναφορικά με το άρθρο 31 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν θεωρείται ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε κώλυμα, ωστόσο, όπως είπε τελικός κριτής για θέματα συνταγματικότητας είναι το δικαστήριο.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής  του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η Επιτροπή έκρινε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τελεσίδικα το ζήτημα, αφού ο χρόνος δεν προσφέρεται  για περαιτέρω αβεβαιότητα και εκκρεμότητες. Είπε επίσης ότι ανάλογα με την έκβαση των διεργασιών ενδέχεται να χρειαστούν και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Πρόσθεσε ότι για το συνολικό ζήτημα της μεταρρύθμισης, με την αίσθηση του επείγοντος στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει συστηματική συζήτηση του συνόλου των νομοσχεδίων με επικέντρωση στα εκκρεμούντα ζητήματα ώστε να υπάρξει κατάληξη το συντομότερο δυνατό.

Πρόσθεσε ότι η ουσία είναι πως η μεταρρύθμιση είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα και ότι κακώς η Κυβέρνηση το έθεσε ως προϋπόθεση για εκταμίευση κονδυλίων. Ερωτηθείς για την προϋπόθεση που έθεσε ο Υπουργός για ψήφιση της μεταρρύθμισης πριν από τις 2 Οκτωβρίου, ο κ. Δαμιανού είπε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο για ολοκλήρωση και ψήφιση των νομοσχεδίων τις επόμενες δεκαπέντε μέρες. Ωστόσο εκτίμησε ότι με υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε σύντομο χρονικό διάστημα, προλαμβάνοντας ενδεχομένως τα χρονοδιαγράμματα για εφαρμογή της μεταρρύθμισης των Μάιο του 2024.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ θα μεταφέρει τον προβληματισμό αύριο, Παρασκευή, στο Πολιτικό του Γραφείο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι ο ΔΗΣΥ συμφωνεί απόλυτα ότι στο τραπέζι τέθηκε ακόμη μια εισήγηση από την Κυβέρνηση, η οποία πέραν της αναβολής προνοεί και τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης για δυόμιση χρόνια, νοουμένου βεβαίως ότι θα έχει ως τότε ψηφιστεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι μετά από τις συζητήσεις που έγιναν επί των νομοσχεδίων δεν υπάρχει καμία δικαιολογία «να επικαλεστούμε οτιδήποτε το οποίο δεν θα μας δώσει την ευκαιρία να αποφασίσουμε στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, το τι δέον γενέσθαι».

«Με σταθερότητα και συνέπεια, εμείς πιστεύουμε ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι και εθνική και κοινωνική ανάγκη», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι τα γεγονότα και οι δράσεις των δήμων είναι αυτά που καθορίζουν την αναγκαιότητα της άμεσης μεταρρύθμισης, το Ταμείο Ανάκαμψης, 4,3 δισεκατομμύρια εκ των οποίων το 1,3 άπτεται 53 μεταρρυθμίσεων αλλά και 76 επενδύσεων, «για εμάς είναι ο καθοδηγητικός φάρος για την Κύπρο του αύριο και τη νέα γενιά». Είπε επίσης ότι η ότι η σύμπτυξη των ευρωεκλογών και των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Μάιο του 2024 σίγουρα δίνει αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα αφού «αποκλείουμε μια πρόσθετη εκλογή μάχη ως προεδρικό σύστημα που έχουμε κι αυτό σίγουρα βοηθά και την παραγωγικότητα και της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι το ΔΗΚΟ κατέθεσε τη βούληση και ετοιμότητα για συζήτηση της μεταρρύθμισης και είναι έτοιμο να συζητήσει τα πολλά ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν ώστε να κλείσουν. Εξέφρασε επίσης προβληματισμό και επιφύλαξη για την πιθανότητα αντισυνταγματικότητας σε περίπτωση μετάθεσης των εκλογών ύστερα από 2,5 χρόνια. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είχε αυτοδεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που θέτουν ως προϋπόθεση την εφαρμογή της μεταρρύθμισης σε συγκεκριμένη προθεσμία, αφού είναι η Βουλή που παίρνει στο τέλος τις αποφάσεις και θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη ότι δεν έχει ακόμα ψηφιστεί η μεταρρύθμιση.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να είναι πανέτοιμο στην επόμενη συνεδρία να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα και ερωτήματα.

Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων – ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι ο Υπουργός επανέφερε την πρόταση του για αναβολή των εκλογών και χρησιμοποίησε την κυπριακή παροιμία, λέγοντας πως θεωρούν πως «απόν ‘θέλει να πάει στον μύλον, πέντε μέρες κοσσινίζει». Πρόσθεσε ότι αυτό που απομένει είναι να συζητήσουν και πρότειναν ακόμα και κάθε μέρα να συζητούν το θέμα, ώστε στα δοσμένα χρονοδιαγράμματα πριν τις 2 Οκτωβρίου ή και τις 29 Οκτωβρίου που θα προκηρυχθούν οι εκλογές να έρθει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο και να αποφασιστεί ταυτόχρονα η ψήφισή τους και η διεξαγωγή εκλογών. Σημείωσε ότι θεωρεί τα δύο αυτά ζητήματα αλληλένδετα.