Π.Παπαπολυβίου: Λάθος η απόσυρση του εγχειριδίου, δεν λέμε τίποτα για τις σελίδες που σκίζουν οι κατοχικές αρχές


 
Είναι ακατανόητο να αποσύρεται ένα διδακτικό εγχειρίδιο, την ώρα που βρίσκεται ήδη στην εκπαιδευτική διαδικασία, λέει στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου.

Ερωτηθείς για την απόσυρση βιβλίου διδασκαλίας της Αγγλικής που χρησιμοποιείται στη B’ Λυκείου, λόγω αναφοράς που περιλαμβάνει στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο κ. Παπαπολυβίου είπε ότι «προσωπικά θεωρώ εξαιρετικά άκομψη την κίνηση του Υπουργείου και προφανώς αυτό δείχνει ότι δεν εργάζονται καλά οι αρμόδιες Υπηρεσίες».

«Είναι ακατανόητο να αποσύρεται ένα διδακτικό εγχειρίδιο, την ώρα που βρίσκεται ήδη στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το χειρότερο από την όλη ιστορία είναι ότι έτσι ουσιαστικά εξισωνόμαστε με το κατοχικό καθεστώς, το οποίο αυτή ακριβώς την πρακτική την εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια σε σχέση με τα βιβλία που στέλνει η Κυπριακή Δημοκρατία, το Υπουργείο Παιδείας, στα εγκλωβισμένα παιδιά στο Ριζοκάρπασο. Όπως ξέρουμε – και το έχουμε σχεδόν αποδεχθεί, με την έννοια ότι δεν γίνεται καν είδηση στις εφημερίδες – κάθε χρόνο σχίζονται ολόκληρες σελίδες από τα βιβλία ιστορίας, από τα βιβλία των θρησκευτικών από τις κατοχικές αρχές», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «το να κάνουμε ακριβώς την ίδια πρακτική στην Κυπριακή Δημοκρατία το θεωρώ προσβλητικό και απαράδεκτο και είναι εντυπωσιακό ότι είδαμε ότι μέχρι και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχολίασε ενδεικτικά αυτή την ενέργεια».

Ως προς το περιεχόμενο, ο κ. Παπαπολυβίου είπε ότι προφανώς είναι διδακτικό βιβλίο ξένης γλώσσας και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια παράγραφος, είναι ένα δημοσιογραφικό κείμενο, θα μπορούσε να ήταν για το Κεμάλ, θα μπορούσε να ήταν για οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόσωπο».

«Ο μαθητής φαντάζομαι της Β΄ Λυκείου θα καλείτο να ερμηνεύσει το κείμενο. Τώρα αν αυτοί που το απέσυραν – και μάλιστα με τον εξαιρετικά άκομψο τρόπο, το αρχικό να σχίσουν την σελίδα – νόμιζαν ότι δεν έπρεπε να υπάρχει στο σχολικό εγχειρίδιο, θα έπρεπε να το έκαναν ένα χρόνο πριν, δύο χρόνια πριν, όταν φαντάζομαι σελίδα με σελίδα κάθε σχολικό εγχειρίδιο περνάει από μια ολόκληρη διαδικασία ειδικών, εκπαιδευτικών, ίσως σε μια πρακτική διδασκαλία σε ειδικές τάξεις, κ.ο.χ» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν το βιβλίο και η συγκεκριμένη αναφορά θα μπορούσε να παραμείνει και να αποτελέσει ζήτημα κριτικής σκέψης, ο κ. Παπαπολυβίου είπε ότι θα μπορούσε να γίνει και αυτό, «αλλά εντάξει είναι γλωσσικό μάθημα Β΄ Λυκείου, προφανώς ένας καλός δάσκαλος – και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι με κυπριακή εκπαίδευση – θα μπορούσε να σχολιάσει το ότι είναι ένα βιβλίο αγγλικών και ότι οι συντάκτες του βιβλίου επέλεξαν μια ιστορική προσωπικότητα, που μπορεί για μας τους Έλληνες να μην είναι αποδεκτή για τους γνωστούς ιστορικούς λόγους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να γνωρίζουμε και την αλήθεια των άλλων».

Δηλαδή, διερωτήθηκε ο κ. Παπαπολυβίου, «με την ίδια λογική θα σχίζουμε κάθε σελίδα που δε θα συμφωνούμε με το περιεχόμενο;».

«Απλά η κριτική σκέψη, καλό θα ήταν να την ασκούμε σε κάθε μάθημα, ακόμα και στην γυμναστική αν είναι δυνατό. Όμως προφανώς ο καθηγητής των αγγλικών, θα μπορούσε να το χειριστεί το θέμα στην μακρινή περίπτωση που θα αντιδρούσε κάποιος μαθητής ή θα τον ρωτούσε να σχολιάσει το απόσπασμα. Φαντάζομαι έχει τις παιδαγωγικές ικανότητες να το πράξει. Γενικά ήταν μια άκομψη χειρονομία που το χειρότερο που οδήγησε είναι στο να βρεθούμε κατηγορούμενοι ως Κυπριακή Δημοκρατία, από μια χώρα που προφανώς δεν φημίζεται για την εκπαιδευτική της ελευθερία και για τις άλλες πολιτικές ελευθερίες», κατέληξε.

Πρόεδρος οργανωμένων γονιών Μέσης Εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ για το θέμα της απόσυρσης του βιβλίου αγγλικών, είπε ότι, «ότι θεωρείται καλύτερο για την εκπαίδευση των παιδιών εμείς το επικροτούμε».

Καταλήγοντας, ο κ. Διονυσίου είπε πως από την στιγμή που πάρθηκε η απόφαση, περαιτέρω σχόλια στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται.