Σχόλια κομμάτων και κυβέρνησης για τις νέες αποκαλύψεις του Al Jazeera που φέρεται να εμπλέκεται και η Κύπρος

Επανέρχεται το τοξικό κλίμα  μετά τις νέες αποκαλύψεις του Al Jazeeraπου αυτή τη φορά αναφέρεται στην  πώληση αγγλικών ομάδων ποδοσφαίρου σε ξένους ολιγάρχες και που έμμεσα φέρεται να εμπλέκουν και την Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ ,  το ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι επαναφέρουν το κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας με το θέμα των πολιτογραφήσεων ενώ και άλλα κόμματα επαναλαμβάνουν εαυτούς καθότι το ζήτημα βρίσκεται ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Η κυβέρνηση με δήλωση του Εκπροσώπου της καλεί όλους να κάνουν αυτοκριτική ενώ γίνεται αναφορά και την απάντηση της Προεδρίας που εκδόθηκε νωρίτερα.

 

Η κυβέρνηση

Aυτοκριτική για όσους είχαν άμεση ή κατά άλλο τρόπο εμπλοκή στην εκμετάλλευση των αδυναμιών του προγράμματος πολιτογραφήσεων ζητά η Κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου.

«Ήδη, με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που εκδόθηκε σήμερα, δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις στα όσα προβάλλει τόσο το ΔΗΚΟ όσο και το ΑΚΕΛ», αναφέρεται.

Προστίθεται πως το όλο θέμα οδήγησε σε ένα τοξικό διάλογο που διήρκεσε πέραν του ενός έτους, χωρίς πολιτικό όφελος για όποιους επιδίωξαν να το αξιοποιήσουν σε βάρος της Κυβέρνησης. Ο κ. Πελεκάνος αναφέρει ακόμα ότι τον περασμένο Μάιο κατά τις βουλευτικές εκλογές, πήραν την απάντηση του κυπριακού λαού.

«Είναι η άποψη μας πως ύστερα από τα πορίσματα, αλλά και την παραδοχή της Κυβέρνησης για αδυναμίες, κενά και παραλείψεις εποπτικού ελέγχου, δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα νέο τοξικό κλίμα και δεν θα εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου. Αυτό που ζητούμε είναι αυτοκριτική για όσους είχαν άμεση ή κατά άλλο τρόπο εμπλοκή στην εκμετάλλευση των αδυναμιών του προγράμματος,», σημειώνει.

ΔΗΣΥ

Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για δημοσιεύματα αναφορικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα αναφέρει:

Το ζητούμενο σήμερα σε σχέση με το καταργηθέν επενδυτικό πρόγραμμα δεν είναι η εκ νέου όξυνση του δημόσιου διαλόγου αλλά η δίωξη και παραδειγματική τιμωρία όσων ενδεχομένως διέπραξαν ποινικά αδικήματα.

Ίσως ακόμη πιο σημαντική είναι η δημιουργία δομών και διαδικασιών που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια, ούτως ώστε κανένας στο μέλλον να μην μπορεί να εκμεταλλεύεται κενά και να διασύρει διεθνώς τη χώρα μας.

Για αυτό τον στόχο χρειάζεται η συνεργασία και η συνεννόηση όλων, και των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό πιστεύουμε πως περιμένουν οι πολίτες.

ΑΚΕΛ

Σε δήλωση της η Ελένη Μαύρου μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε:

Τα χθεσινά δημοσιεύματα του δημοσιογραφικού οργανισμού Al Jazeera και του OCCRP (Διεθνές Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά) επαναφέρουν ένα θέμα που ταλανίζει την Κύπρο εδώ και καιρό – τη θεσμική διαφθορά και διαπλοκή.

Οι αναφορές σε εμπλοκή υπουργού στην έκδοση διαβατηρίου σε Ρώσσο ο οποίος καταζητείτο από την Ιντερπόλ, δεν απαντούνται με πυθιακές, αόριστες, διαψεύσεις.

Οι αναφορές στην παράτυπη διαδικασία παραχώρησης της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σόι του Σαουδάραβα φίλου του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν απαντούνται με υπεκφυγές που δεν έπεισαν κανένα.

Η διαφθορά -που γιγαντώθηκε επί ημερών της παρούσας κυβέρνησης- πλήττει την οικονομία και απωθεί σοβαρούς επενδυτές να επενδύσουν στην Κύπρο. Υπονομεύει τους θεσμούς, τη δημοκρατία, την ισονομία. Δεν είναι τυχαία που 68% των Κυπρίων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της χώρας μας είναι εξαρτημένη από ιδιωτικά συμφέροντα. Τίποτε όμως από αυτά δεν φαίνεται να απασχολεί τους κυβερνώντες. Γιατί, απλούστατα, η ίδια η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποτελεί μέρος του προβλήματος.

Το ΑΚΕΛ έστειλε από την πρώτη στιγμή μήνυμα μηδενικής ανοχής για οποιονδήποτε εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς. Επαναλαμβάνουμε και τώρα ότι:

– Οφείλει η κυβέρνηση να δώσει πειστικές, ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλες τις κατηγορίες που της προσάπτονται.

– Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας να ερευνήσει σε βάθος και τις νέες καταγγελίες και να οδηγήσει όσους εμπλέκονται στην απόδοση ευθυνών και την τιμωρία.

Το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» θα λήξει όταν καθαρίσει το όνομα της πατρίδας μας. Θα λήξει όταν πείσουμε, εντός και εκτός Κύπρου, ότι μπήκε τέλος στο φαγοπότι απληστίας, αδιαφάνειας και διαπλοκής.

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωση του για τις νέες αποκαλύψεις του  ΑΛ-ΤΖΑΖΙΡΑ σημειώνει:

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από τις νέες αποκαλύψεις του Αλ-Τζαζίρα που εμπλέκουν την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων σε νέο σκάνδαλο όπως επίσης και από την επιμονή του OCCRP στην υπόθεση του Σαουδάραβα που πολιτογραφήθηκε και των σχέσεων του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Όντως Υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη ταξίδευσε στο Λονδίνο προκειμένου   να διευκολύνει Ρώσο φυγά;
Υπάρχουν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που συγκαλύπτονται;
Όσο η κυβέρνηση αφήνει σκιές και όσο επικρατεί η ατιμωρησία, η δυσφήμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς συνεχίζεται και εντείνεται.
Εξηγήσεις οφείλουν να δώσουν επίσης και η Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών ενώ αναμένουμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να ενημερώσει για την πορεία όλων των υποθέσεων διαφθοράς που έχουν διαπιστωθεί στα πορίσματα.

ΕΔΕΚ

Ανακοίνωση Τύπου της ΕΔΕΚ για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων – βίντεο Al Jazeera αναφέρει:
Επιβάλλεται να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι και να τους αποδοθούν οι ευθύνες που τους αναλογούν- Έρευνα και για το διαβατήριο του Τατάρ
Είναι δεδομένο πως οι καταχρήσεις και οι σοβαρές παραβιάσεις που έγιναν στο κυπριακό πρόγραμμα επενδύσεων είχαν ως αποτέλεσμα η πατρίδα μας να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Αυτό που έχει σημασία είναι η έρευνα που ξεκίνησε για το εν λόγω σκάνδαλο να ολοκληρωθεί πλήρως για το σύνολο της χρονικής περιόδου που αυτό ήταν σε λειτουργία και να αξιοποιηθεί σωστά ώστε να αποδοθούν οι πειθαρχικές, ποινικές και πολιτικές ευθύνες σε όσους αναλογούν. Επιβάλλεται να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι και να τους αποδοθούν οι ευθύνες που τους αναλογούν.

Η ατιμωρησία, η συγκάλυψη, η ανοχή και η συνενοχή πρέπει να τερματιστεί.

Την ίδια στιγμή μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η σιωπή που τηρείται αναφορικά με την πρόταση της ΕΔΕΚ για διεξαγωγή έρευνας για το πώς το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέληξε στα χέρια του εκπροσώπου του κατοχικού καθεστώτος, Ερσιν Τατάρ.

ΔΗΠΑ

Εύλογα ερωτηματικά δημιουργούν οι νέες αποκαλύψεις του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera, στις οποίες για άλλη μια φορά, φέρεται να εμπλέκεται και η Κύπρος.
Ως Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει ικανοποιητικές και πειστικές απαντήσεις, σχετικά με τα όσα αφήνονται να νοηθούν στο νέο βίντεο του Al Jazeera και αφορούν το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων.
Τέτοιου είδους δημοσιεύματα πλήττουν καίρια την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό και τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη του λαού προς τους θεσμούς, στο εσωτερικό. Η κυβέρνηση, οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και πρωτοβουλίες, με στόχο, την πλήρη διερεύνηση όλων των υπό αναφορά περιπτώσεων, τον άμεσο τερματισμό της δυσφήμησης της χώρας μας και την πλήρη επανάκτηση της αξιοπιστίας της, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Αυτή η ιστορία πρέπει κάποια στιγμή να λήξει. Η Κύπρος δεν μπορεί να συνεχίσει να εξευτελίζεται.
Υπενθυμίζεται πως μετά τις αρχικές αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera καθώς και ευρύτερα, αναφορικά με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, έχει ήδη διεξαχθεί σχετική έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας, δεικνύουν την εμπλοκή διαφόρων προσώπων.
Εάν υπάρχει πραγματική βούληση για καταπολέμηση της διαφθοράς και αποκατάστασης του ονόματος της Κύπρου, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης, όλους όσοι, σύμφωνα με το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής Μύρωνα Νικολάτου, εμπλέκονται σε υποθέσεις διαπλοκής και θεσμικής διαφθοράς.

Οικολόγοι

Μετά τη δημοσίευση του νέου βίντεο του Al Jazeera, αλλά και το νέο δημοσίευμα του OCCRP, για ακόμη μια φορά δυστυχώς βλέπουμε το νησί μας να διασύρεται διεθνώς εξαιτίας των χειρισμών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και της προώθησης του προγράμματος των «χρυσών διαβατηρίων». Το Al Jazeera με το νέο του αποκαλυπτικό ρεπορτάζ παρουσιάζει την Κύπρο μας να λειτουργεί ως μέσο εξασφάλισης υπηκοότητας για τις ανάγκες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για ολιγάρχες, ενώ την ίδια μέρα ο OCCRP επαναφέρει το ζήτημα της παράτυπης παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας στις δύο συζύγους και άλλα πρόσωπα του στενού κύκλου του Σαουδάραβα Abdulrahman bin Khalid bin Mahfouz και  της χρήσης του τζετ του επιχειρηματία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακόμη μια φορά διαφαίνεται πως το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων αδιαμφισβήτητα αμαύρωσε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας ανά το παγκόσμιο. Ακόμη πιο προκλητική είναι η προεδρική παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας που ετοίμασε ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η προσπάθεια αποφυγής παραδοχής του. Είναι επίσης απαράδεκτο ο Γενικός Εισαγγελέας να συγκαλύπτει ακόμη και σήμερα ονόματα και καταστάσεις. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιοποίηση όλων όσων ευθύνονται, είτε πρόκειται για δικηγορικά ή ελεγκτικά γραφεία, ή για επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, είτε πρόκειται για Υπουργούς και βουλευτές, ώστε να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες που αναλογούν στον καθένα.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Σταύρος Παπαδούρης αναφέρει «το βίντεο του Al Jazeera, είναι μια ευκαιρία να συγκρίνουμε τα μεγέθη διαφθοράς, αντίδρασης και «τιμωρίας» των δυο χωρών. Είναι άξιον απορίας ποιος είναι ο Κύπριος υπουργός που μετέβη στην Αγγλία για να προωθήσει τα «χάλια» μας. Επίσης αναμένουμε με μεγάλη απορία να δούμε πως θα χειριστεί το θέμα η Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας μετά και την αναμενόμενη αντίδραση των χιλιάδων  οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, που παρακολουθούν ιστορικές και περήφανες λέσχες ποδοσφαίρου να γίνονται “βαγονάκια” για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δυστυχώς, όλα γίνονται για το χρήμα. Τίποτε για τη δόξα και τίποτε απολύτως για την τιμή…».

Το ΕΛΑΜ

Ανακοίνωση του ΕΛΑΜ αναφέρει:

Με τους ίδιους πρωταγωνιστές  και την προσθήκη ενός Υπουργού, το όνομα του οποίου δεν κατονομάζεται, η Κύπρος φαίνεται να διασυνδέεται σε ακόμα ένα αποκαλυπτικό βίντεο του Al Jazeera που αφορά τα χρυσά διαβατήρια.

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί αποσβολωμένη και με θυμό τις αποκαλύψεις.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ανεχθεί καμία δικαιολογία, απαιτώντας μέχρι τέλους παραδειγματικές τιμωρίες.

Όσοι εμπλέκονται είναι καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάψουν να παριστάνουν  πως δεν γνώριζαν τίποτα, όπως πράττει εδώ και καιρό η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ.