Διεθνείς αντιδράσεις για τις εξαγγελίες Τουρκίας για το Βαρώσι

Οι εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου και του κατοχικού καθεστώτος για το Βαρώσι προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις χωρίς ωστόσο να ανακοινώνται κυρώσεις κατά της Άγκυρας ώστε να εμποδιστούν οι κατα συρροή παρανομίες της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο.
imagew

ΗΠΑ

Με δημόσια τοποθέτηση του ιδίου του υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε στις χθεσινές εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για τα Βαρώσια. Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ, ο Αντονι Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη μεταφορά τμημάτων των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο.

«Αυτή η κίνηση είναι σαφώς ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά Βαρώσια να διοικούνται από τα Ηνωμένα Έθνη. Από τον Οκτώβριο του 2020, όταν οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσαν το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων και άρχισαν να αναλαμβάνουν δράσεις για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, Τουρκοκύπριοι και Τουρκία έχουν αγνοήσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιστρέψουν τα μονομερή τους βήματα στα Βαρώσια», σημειώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις Τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για διευθέτηση.

«Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να αντιστρέψουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Οκτώβριο του 2020», αναφέρει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με ομοειδείς εταίρους «για να παραπέμψουν αυτήν την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα προτρέψουν μια ισχυρή αντίδραση».

Καταλήγοντας ο Αντονι Μπλίνκεν υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών διευθέτησης του κυπριακού, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Παραμένουμε υποστηρικτές μιας κυπριακής ηγεσίας συνολικής διευθέτησης για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», συμπλήρωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών..

 

Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση είναι «βαθιά ανήσυχη» για την ανακοίνωση που έγινε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Κύπρο αναφορικά με το άνοιγμα και την εποίκηση εκ νέου μιας περιοχής που συνιστά το 3,4% της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, δήλωσε εκπρόσωπος του Foreign Office.

«Η ανακοίνωση αντιτίθεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στην Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 8ης Οκτωβρίου 2020 που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει και να αναστρέψει τις ενέργειές της στα Βαρώσια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Συνέχισε τονίζοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το ζήτημα των Βαρωσίων και καλεί όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με αυτά. Το ΗΒ θα συζητήσει το θέμα επειγόντως με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ΗΒ καλεί όλες τις πλευρές να μην προβαίνουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού ή αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί».

Τη βαθιά ανησυχία του εξέφρασε μέσω Twitter και ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Eλληνικό ΥΠΕΞ

Τις εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και αλλαγή του καθεστώτος της κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίων Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδικάζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών, «η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα υπογραμμίζει την «ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων» και καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999)».

«Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ισραήλ

Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές μονομερείς ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με τα Βαρώσια εξέφρασε το Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας την αλληλεγγύη του και την πλήρη στήριξή του προς την Κύπρο.

Σε ανακοίνωση, που ανάρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ, επανέλαβε την Τρίτη αυτή τη στήριξη και την αλληλεγγύη απευθείας στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων» και «επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη του και την πλήρη στήριξή του στην Κύπρο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Εργατικό Κόμμα Βρετανίας


Ως «κατάφωρη παραβίαση» των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών απορρίπτει τις ανακοινώσεις για τα Βαρώσια ο σκιώδης Υφυπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Φάμπιαν Χάμιλτον.

Όπως σημειώνει σε δήλωσή του, το να γίνεται μια τέτοια ανακοίνωση στην επέτειο της τουρκικής εισβολής είναι «αχρείαστα προκλητικό» και θα καταφέρει μόνο να αυξήσει τη διαίρεση στην Κύπρο.

Τονίζει επίσης την «ιστορική δέσμευση» που έχει έναντι του κυπριακού λαού το Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτρια δύναμη και ότι είναι ζωτικής σημασίας το Λονδίνο να αξιοποιήσει τη θέση επιρροής που έχει ώστε να προτρέψει την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να αποσύρει όλη τη στρατιωτική της παρουσία από την Κύπρο, έτσι ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις προς μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Καταδικαστική δήλωση εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ έχει εκδώσει και ο Πρόεδρος αυτής, Χρίστος Καραολής.

Κάνει λόγο για «απίστευτα προκλητική» εξαγγελία και κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς.

«Αν αυτά τα ψηφίσματα σημαίνουν κάτι, πρέπει να υπάρχουν ουσιώδεις συνέπειες όταν παραβιάζονται. Ως εκ τούτου, ως βρετανοκυπριακή διασπορά προτρέπουμε την ‘Παγκόσμια Βρετανία’ ως Εγγυήτρια Δύναμη, ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως χώρα που κρατά την πέννα των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την Κύπρο να ηγηθεί της απάντησης της διεθνούς κοινότητας στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Βαρώσι», συμπληρώνει στη δήλωσή του ο κ. Καραολής.