ΣΥΚΑΛΑ:Να ερευνηθούν οι ενέργειες της Χρ.Γιωρκάτζη

Την αγανάκτησή του για τις εξελίξεις σε σχέση με την παραίτηση της Άντρης Αντωνιάδου από την θέση της Ειδικής Διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας, εκφράζει ο Σύνδεσμος Καταθετών της Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ).Workers take down the signs of the Cyprus Popular Bank headquarters in Nicosia

Σε σημερινή ανακοίνωση, ο ΣΥΚΑΛΑ ζητεί την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και άμεση διερεύνηση των ενεργειών της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη από τον Γενικό Εισαγγελέα και την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Επίσης, ο Σύνδεσμος ζητεί την άμεση απόφαση από την Αρχή Εξυγίανσης για σύγκληση συνέλευσης των πιστωτών για να δοθεί η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας στους ίδιους τους καταθέτες.

“Αυτό ζητήσαμε από το 2013 καθότι ξέραμε ότι η διαχείριση από τους θεσμούς δεν μπορούσε να γίνει. Σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι η συνέχιση διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας από τους θεσμούς είναι επικίνδυνη τόσο για τους καταθέτες όσο και για τους φορολογούμενους που θα κληθούν να πληρώσουν την ανικανότητα, διαπλοκή και διαφθορά. Η μόνη λύση είναι να γίνουν τα αυτονόητα, τα οποία προτείνουμε από το 2013”, προσθέτει ο ΣΥΚΑΛΑ.

Αναφέροντας ότι μέρος των περιουσιακών στοιχείων που παραμένουν στη Λαϊκή είναι δύο αγωγές, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι η μια αγωγή “αφορά διαφορά της Λαϊκής σε διαιτητικό δικαστήριο και η άλλη αφορά την αγωγή της Λαϊκής εναντίον του κ. Βγενόπουλου”, προσθέτοντας ότι “από αυτές τις δύο αγωγές οι κουρεμένοι αναμένουν να αποζημιωθούν 2 – 5 δισεκατομμύρια ευρώ”.

Σε σχέση με κ. Γιωρκάτζη, ως μέλος της Αρχής Εξυγίανσης, ο ΣΥΚΑΛΑ αναφέρει ότι στο παρελθόν η κ. Γιωρκάτζη “σε μια αρχικά ακατανόητη, σε μας, ενέργεια, ζήτησε να αποσυρθεί η διαφορά σε διαιτητικό δικαστήριο και εσκεμμένα καθυστερούσε να δώσει έγκριση για να εγγραφεί το διάταγμα εναντίον της MIG και του Βγενόπουλου σε δικαιοδοσίες του εξωτερικού” και αναφέρεται ως ερμηνεία σε σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού της ΚΤ λόγω του γνωστού θέματος με την εργασία της θυγατέρας της.

Ο ΣΥΚΑΛΑ αναφέρει επίσης ότι η κ. Γιωρκάτζη “παρά την προηγούμενη δέσμευση της αλλά και τη σύγκρουση συμφερόντων που έχει, συμμετέχει σε συνεδριάσεις της Αρχής Εξυγίανσης”, προσθέτοντας ότι “όχι μόνον συμμετέχει αλλά και έθεσε θέματα προς τη διαχειρίστρια της Λαϊκής τα οποία προκάλεσαν την παραίτηση από τη Λαϊκή των δύο βασικών μαρτύρων της υπόθεσης εναντίον του κ. Βγενόπουλου”.

“Τώρα φαίνεται ότι απαίτησε την αλλαγή του δικηγόρου της υπόθεσης και διορισμό άλλου δικηγορικού γραφείου, το οποίο παρεμπιπτόντως έτυχε μεταχείρισης αντίστοιχης με ευνοούμενους του κ. Βγενόπουλου”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι “το χειρότερο όμως από όλα είναι ότι ο δικηγόρος του κ. Βγενόπουλου” και πρώην σύζυγός της κ. Γιωρκάτζη “γνώριζε την αλλαγή του δικηγόρου 10 μέρες πριν να γνωρίζει η Διαχειρίστρια της Λαϊκής ή ακόμα πριν και από την απόφαση της Αρχής Εξυγίανσης”.

Ο ΣΥΚΑΛΑ διερωτάται “γιατί αποφασίστηκε από την κ. Γιωρκάτζη η αλλαγή των δικηγόρων της Λαϊκής τώρα χωρίς καν να διαβουλευθεί με τη Διαχειρίστρια” και προσθέτει ότι “μόνον σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις και σοβαρούς λόγους αλλάζεις δικηγόρους, γι’ αυτό ας μας εξηγήσουν τους λόγους που έπρεπε να γίνει αυτό με τόσο άγαρμπο, αντιεπαγγελματικό και αμφιλεγόμενο τρόπο”.

“Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αν χαθεί αυτή η ευκαιρία να αποζημιωθούν οι καταθέτες από τις αγωγές αυτές την οικονομική διαφορά αυτή θα πρέπει να την πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης”, καταλήγει ο ΣΥΚΑΛΑ.