Ο Κ. Ιωάννου παρέδωσε τη σκυτάλη στον νέο Υπ. Υγείας

imagewΜε τη συμβουλή «το ΓεΣΥ και τα μάτια σου», ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, παρέδωσε τη σκυτάλη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, στον διάδοχό του, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος με τη σειρά του σημείωσε την πρόθεσή του «να συνεργαστεί με όλους τους φορείς προκειμένου ο τομέας της Υγείας στον τόπο μας να αποτελεί φάρο φωτεινό και παράδειγμα προς μίμηση».

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Υγείας την Παρασκευή το μεσημέρι, ο απερχόμενος Υπουργός, δήλωσε περήφανος του για το έργο των τελευταίων τριών ετών, σημειώνοντας ότι «μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και δράσεων έχουμε αλλάξει ριζικά και ουσιαστικά τον τομέα της Υγείας στην Κύπρο προς όφελος του Κύπριου πολίτη».

«Ήταν ένα ταξίδι όμορφο, ανηφορικό, δύσκολο, αλλά άξιζε τον κόπο», είπε ο κ. Ιωάννου,  ο οποίος χαρακτήρισε «κορυφαία μεταρρύθμιση» την υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας, ενός οράματος δεκαετιών.

Όπως είπε ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας, «το ΓεΣΥ, εδώ και δύο χρόνια, ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στη βασική του αποστολή, που δεν είναι άλλη από την παροχή σε όλους τους δικαιούχους δια βίου ισότιμης και καθολικής πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας».

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι γεγονός, «παρά την πολεμική που δέχτηκε και εξακολουθεί να δέχεται το ΓεΣΥ, παρά το γεγονός ότι πολλοί περίμεναν ότι ουδέποτε θα ξεκινούσε και θα έμενε ακόμα μια νομοθεσία στα ράφια, παρά το γεγονός ότι κινδυνολογούσαν για οικονομική κατάρρευση».

Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, «το ΓεΣΥ είναι ένα έργο πνοής, ένα έργο που αγγίζει όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι η κληρονομιά για τα παιδιά μας» ευχαριστώντας ιδιαίτερα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, «για την απόλυτη στήριξή του όσον αφορά τόσο τις μεταρρυθμίσεις και ειδικά το ΓεΣΥ, το οποίο είναι επίτευγμα του Προέδρου Αναστασιάδη». Τον ευχαρίστησε, επίσης, για τη στήριξη που του παρείχε στη διαχείριση της  πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε σχέση  με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, ο κ. Ιωάννου είπε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν ήταν «δύσκολες και σκληρές» και οι οποίες περιόρισαν τις ατομικές ελευθερίες, τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι «όλες μας οι ενέργειες, στόχο είχαν να προστατεύσουν τη Δημόσια Υγεία και να σώσουμε ζωές».

Ο κ. Ιωάννου, σημείωσε ότι «παρά τα όποια λάθη έγιναν στην πορεία, είμαστε περήφανοι ως Υπουργείο Υγείας γιατί καταφέραμε να προσφέρουμε άριστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους νόσησαν, να έχουμε το 2ο χαμηλότερο ποσοστό θνητότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, τέσσερις φορές πιο χαμηλό από τον μέσο όρο».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «έχουμε τις λιγότερες μέρες lockdown από τις πλείστες χώρες της ΕΕ και εφαρμόσαμε ένα από τα ταχύτερα εμβολιαστικά προγράμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, θωρακίζοντας τον πληθυσμό της Κύπρου έγκαιρα και ειδικά τις ευάλωτες ομάδες».

Ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας, ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του Υπουργείου για τη συμβολή του στη συλλογική προσπάθεια και το δύσκολο έργο που φέρουν καθημερινά εις πέρας εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, για όλη τη στήριξη και τη βοήθεια κατά τη θητεία του».

Τέλος, ο κ. Ιωάννου, έκανε ειδική αναφορά τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας που με τις υπηρεσίες τους συνέβαλαν και συμβάλλουν στη διαχείριση της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο νέος Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν και η διαχείριση της πανδημίας φέρουν αναμφίβολα τη σφραγίδα της συλλογικής διαχείρισης του Προέδρου Αναστασιάδη και ταυτόχρονα την υπογραφή του Κωνσταντίνου Ιωάννου, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση του έργου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με το ίδιο σθένος και με γνώμονα τους κυβερνητικούς άξονες που έχει χαράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την τιμή που του έκανε διορίζοντάς τον στο υπουργικό αξίωμα είπε ότι έχει πλήρη επίγνωση της τεράστιας ευθύνης που φέρει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας μιας και η Δημόσια Υγείας αποτελεί υπέρτατο και μη διαπραγματεύσιμο αγαθό.

«Η προσήλωση της πολιτείας στο δικαίωμα στην πρόσβαση στην Υγεία είναι δείκτης κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης» είπε ο κ. Χατζηπαντέλας σημειώνοντας ότι ανάμεσα στις προτεραιότητές του, είναι, «η διαχείριση της πανδημίας, η εξέλιξη και αναβάθμιση του ΓεΣΥ, η αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τα όποια άλλα προβλήματα προκύπτουν.

Ο νέος Υπουργός Υγείας είπε ότι «συμπάσχει και θα συμπορευθεί», με όλους τους επιστήμονες υγείας, «τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φροντιστές που αγωνίζονται καθημερινά κόντρα στον ορατό εχθρό, την πανδημία, με προσωπικό κόστος και με αγωνία για να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό προς τον συνάνθρωπό τους».

Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτούς που αγαπάμε και όλοι μαζί να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας πίσω απαλλαγμένοι από κάθε ίχνος απειλής της Δημόσιας Υγείας».

Ο κ. Χατζηπαντέλας, έκλεισε την ομιλία του με την ρήση του Σπύρου Δοξιάδη, ενός πρωτοπόρου στον χώρο της Υγείας, ο οποίος έκανε και την πρώτη απόπειρα για εφαρμογή ενός εθνικού Συστήματος Υγείας στην Κύπρο.

«Οι μεγαλύτεροι εχθροί για την υγεία δεν είναι τα μικρόβια ή και ο καρκίνος, αλλά η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο» είναι η ρήση, Δοξιάδη, που επέλεξε ο νέος Υπουργός Υγείας.

Η  Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτελέσει ο απερχόμενος Υπουργός σημειώνοντας «την προώθηση και την εφαρμογή της πιο ουσιαστικής μεταρρύθμισης από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλη από την εφαρμογή του ΓεΣΥ».

«Η δική σας προσωπική συμβολή στην εφαρμογή του ΓεΣΥ είχε τον πιο καθοριστικό ρόλο και έχει συνδεθεί το όνομά σας» είπε η Χριστίνα Γιαννάκη κάνοντας ειδική μνεία στην εργατικότητα, την εξυπνάδα και την ευσυνειδησία που διέκριναν τον κ. Ιωάννου στην επιτέλεση των καθηκόντων του ως Υπουργός Υγείας.

Αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας από τον απερχόμενο Υπουργό η κ. Γιαννάκη είπε ότι «η αποφασιστική μας δράση για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων με τα μέτρα που λήφθηκαν, ήταν καθοριστικής σημασίας» ενώ η προώθηση εφαρμογής του εμβολιαστικού προγράμματος, «φαίνεται να δάμασε ουσιαστικά το τέρας που λέγεται COVID-19».

Πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια του πρώτου κύματος της πανδημίας αντιμετωπίστηκαν με κατάλληλες διευθετήσεις, σε δομές του ιδιωτικού τομέα, 4.020 ασθενείς και με την εκδήλωση του δευτέρου κύματος άλλοι 567, έτσι ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις υπόλοιπες προκύπτουσες ανάγκες, όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Για το Σχέδιο Επιδοτούμενων Ασθενών, η κ. Γιαννάκη είπε ότι επί υπουργίας Κωνσταντίνου Ιωάννου, εξυπηρετήθηκαν 12.677 ασθενείς στην Κύπρο και άλλοι 3.813 ασθενείς παραπέμφθηκαν σε κέντρα του εξωτερικού.

Καταλήγοντας, και απευθυνόμενη στον απερχόμενο, Υπουργό, η κ. Γιαννάκη, σημείωσε ότι «το χαρτοφυλάκιο της Υγείας αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρό και γεμάτο προκλήσεις, τις οποίες χειριστήκατε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, γεγονός που σας επιτρέπει να το παραδίδετε με αίσθημα πληρότητας και επιτέλεσης του προσήκοντος καθήκοντος, ολοκληρώνοντας μια επιτυχημένη πορεία με απτά θετικά αποτελέσματα για τον τόπο».

Απευθυνόμενη στον νέο Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου είπε ότι αναλαμβάνει σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία με την πανδημία του κορωνοϊού να εξακολουθεί να είναι «ένας ορατός κίνδυνος, που μπορεί να σημειώσει απρόσμενες εξάρσεις οποιαδήποτε στιγμή, παρά τα πολύ θετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα».

Πρόσθεσε ότι «οι ανάγκες στον χώρο της Υγείας είναι απέραντες και οι πόροι, ανθρώπινοι και οικονομικοί, αν και αυξημένοι σήμερα, παραμένουν πάντοτε περιορισμένοι».

«Έχετε λοιπόν μπροστά σας μια αληθινή πρόκληση να ξεφύγετε από τις συμπληγάδες, βρίσκοντας καινοτόμες, ευφάνταστες, αλλά συνάμα ανθρώπινες λύσεις και με το προζύμι που σας αφήνει ο προκάτοχός σας, ο οποίος έχει  θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, καλείστε να επιτελέσετε ένα δύσκολο έργο», είπε η κ. Γιαννάκη προς τον νέο Υπουργό Υγείας.

Τέλος, τον διαβεβαίωσε, ότι «το Υπουργείο Υγείας διαθέτει γερές δομές και ικανά στελέχη που προσβλέπουν και είναι έτοιμοι να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το δύσκολο έργο που έχετε αποφασίσει να επωμισθείτε».