Αύριο η εκλογή της νέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ και Κ.Ε.Ε.

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μέρα του 23ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ που πραγματοποιείται το τριήμερο 2-4 Ιουλίου στη Λευκωσία. Παρόντες στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου ήταν η Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί και εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, πρέσβεις ξένων κρατών, βετεράνοι του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος, προσωπικότητες του χώρου της Αριστεράς και των Νέων Δυνάμεων. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των τουρκοκυπριακών κομμάτων ενώ μεταδόθηκαν επίσης βιντεοσκοπημένοι χαιρετισμοί από τους Προέδρους των Ομάδων της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς επίσης από ηγέτες και εκπρόσωπους των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Κούβας και της Νότιας Αφρικής καθώς επίσης του Σιν Φέιν Ιρλανδίας.
Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου περιλάμβανε την εισηγητική ομιλία του ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, ο οποίος προέβη σε μια εκτενή ανασκόπηση των πολιτικών εξελίξεων στον κόσμο και στον τόπο μας αλλά και σε μια διεξοδική και ειλικρινή αυτοκριτική αποτίμηση της κατάστασης του Κόμματος. Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ακόμα, την καθολική αποφασιστικότητα του ΑΚΕΛ να διορθώσει λάθη και αδυναμίες, να μπει στην αντεπίθεση και να ξαναγίνει η ισχυρή και πρωτοπόρα δύναμη της Κύπρου. Μνεία τιμής έγινε για τα μέλη και στελέχη του Κόμματος που έφυγαν από τη ζωή στα χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Συνέδριο, ανάμεσα τους ηγετικές προσωπικότητες του ΑΚΕΛ: ο επί 20 χρόνια ηγέτης του Κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, το ιστορικό στέλεχος Μιχάλης Πουμπουρής, ο Φανής Χριστοδούλου, ο Πανίκος Λαπηθιώτης, ο Χάρης Κυριακίδης, ο Νίκος Πέτρου και ο Νεόφυτος Νικολάου.
Στην συζήτηση που ακολούθησε, δεκάδες σύνεδροι πήραν το λόγο και κατέθεσαν απόψεις, εισηγήσεις, κριτική και αυτοκριτική για κάθε τομέα και επίπεδο δράσης του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς. Ο ζωντανός και δημοκρατικός διάλογος θα συνεχιστεί και κατά την αυριανή, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, στην οποία θα κατατεθεί επίσης η έκθεση για τα οικονομικά του Κόμματος και θα πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και της νέας Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου.