Ανακηρύχθηκαν οι 56 νέοι Βουλευτές και οι 2 Αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων

imagewΈγινε το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία η ανακήρυξη των 56 νέων Βουλευτών και των 2 Αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.

Τους αντιπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων ανακήρυξε ο Γενικός Έφορος Εκλογών. Τους Βουλευτές της πρώτης κατανομής ανακήρυξαν οι Έφοροι Εκλογής της οικείας εκλογικής περιφέρειας και τους Βουλευτές της δεύτερης κατανομής (α` και β’ φάση) ανακήρυξε ο Γενικός Έφορος Εκλογών.

Ανακηρύχθηκε ως επανεκλεγείς ο Γιαννάκης Μούσα των Μαρωνιτών και η Αντονέλλα Μαντοβάνι των Λατίνων. Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόσωπος των Αρμενίων, Βαρτκές Μαχτεσιάν επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο και ανακηρύχθηκε στις 14 Μαΐου.

Προσέλευση με χαμόγελα, περιορισμοί στον αριθμό των συνοδών, δηλώσεις και αστεϊσμοί

Τα μέτρα στο Συνεδριακό Κέντρο ήταν αυστηρά και απαγορευόταν η είσοδος σε οχήματα. Υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τα ΜΜΕ και χώρος για την είσοδο των Βουλευτών.

Η προσέλευση άρχισε γύρω στις 1130 με τους περισσότερους και τις περισσότερες να φτάνουν με 2-3 μέλη της οικογένειάς τους, κυρίως συζύγους, συντρόφους, παιδιά ή και γονείς. Οι συνοδοί μπήκαν πρώτοι στον χώρο της ανακήρυξης και πήραν θέση σε ειδικό σημείο και ακολούθως προσήλθαν οι Βουλευτές που είχαν συγκεντρωθεί με βάση την κομματική τους ομάδα, αφού πρώτα βγήκαν οι καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες και έγιναν σύντομες δηλώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων στον εξωτερικό χώρο.

Στο χώρο της ανακήρυξης τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα με τις καρέκλες να έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις. Όλοι και όλες προσέρχονταν με μάσκες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, και τις αφαιρούσαν απλώς για να βγάλουν φωτογραφίες.

Νέοι Βουλευτές αλλά και νεαρότερης ηλικίας αλλά και γυναίκες ‘’έκλεψαν’’ τα φώτα της δημοσιότητας με  σύντομες τοποθετήσεις για το τι αναμένουν από την θητεία στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι στην παρούσα θητεία θα καθίσουν στα έδρασα μόλις οκτώ γυναίκες κάτι το οποίο σχολιάστηκε κυρίως από τις Βουλευτές Αννίτα Δημητρίου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Στα πηγαδάκια κυριάρχησαν αστεϊσμοί για τους Βουλευτές που πέτυχαν είσοδο με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, για Βουλευτές που λόγω της ηλικίας τους βοηθούν στο να πέσει ηλικιακά ο μέσος όρος και πειράγματα για τις στιλιστικές επιλογές ή για το ότι Βουλευτές που παλαιότερα ήταν στο ίδιο κόμμα τώρα «μετακόμισαν» σε άλλο στρατόπεδο.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών παρέλειψε εκ παραδρομής να αναφέρει το όνομα της Σάββιας Ορφανίδου στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, κάτι το οποίο του επισημάνθηκε και αφού απολογήθηκε θερμώς, ανέγνωσε το όνομά της.

 Οι νέοι Βουλευτές είναι:

Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού

Από το ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού) οι εκλεγέντες βουλευτές είναι οι Κώστα Κώστας, Καυκαλιάς Αντρέας και Νικολάου Μαρίνα.

Από τη Δημοκρατική Παράταξη, ο Κάρογιαν Μάριος.

Από το ΔΗΚΟ, οι Μυλωνάς Παύλος και Λεωνίδου Πανίκος.

Από τον ΔΗΣΥ, οι Δίπλαρος Ευθύμιος,Τσιρίδου Φωτεινή και Σύκας Νίκος.

Από το ΕΛΑΜ, ο Θεμιστοκλέους Ανδρέας.

Από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ο Παπαδούρης Σταύρος.

Από την ΕΔΕΚ, ο Σιζόπουλος Μαρίνος.

Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου 

Από το ΑΚΕΛ, οι Κέττηρος Νίκος, Κουκουμάς Γιώργος και Γαβριήλ Γιαννάκης.

Από τη ΔΗΠΑ, ο Γιακουμή Μιχάλης.

Από το ΔΗΚΟ, οι  Σενέκης Χρίστος και Κουλίας Ζαχαρίας.

Από τον ΔΗΣΥ, οι Χατζηγιάννης Κυριάκος, Κάρουλλας Γιώργος, Κουλλά Ονούφριος και Γεωργίου Νίκος.

Από το ΕΛΑΜ, ο Παπαγιάννης Λίνος.

Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας

Από το ΑΚΕΛ, ο Πασιουρτίδης Αντρέας

Από το ΔΗΚΟ, ο Ορφανίδης Χρίστος

Από τον ΔΗΣΥ, οι Δημητρίου Αννίτα και Αλαμπρίτης Πρόδρομος

Από το ΕΛΑΜ, Ιωάννου Σωτήρης

Από την ΕΔΕΚ,  Αποστόλου Ανδρέας

Εκλογική Περιφέρεια Πάφου 

Από το ΑΚΕΛ, ο Φακοντής Βαλεντίνος

Από το ΔΗΚΟ, ο Σαββίδης Χρύσανθος

Από το ΔΗΣΥ, ο Πάζαρος Χαράλαμπος

Από την ΕΔΕΚ, ο Μυριάνθους Ηλίας

Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας 

Από το ΑΚΕΛ, ο Χριστόφιας Χρίστος

Από τον ΔΗΣΥ, οι Μαυρίδης Μάριος και Σούπερμαν Θεοδώρου Ρίτα

Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας

Από το ΑΚΕΛ, οι Κυπριανού Άντρος, Χαραλαμπίδου Ειρήνη, Στεφάνου Στέφανος, Δαμιανού Άριστος, Λουκαΐδης Γιώργος και Χριστοφίδης Χρίστος

Από την ΔΗΠΑ, οι Τρυφωνίδης Αλέκος και Μουσιούττας Μαρίνος

Από το ΔΗΚΟ, οι Παπαδόπουλος Νικόλας, Ερωτοκρίτου Χριστιάνα και Παντελίδης Χρύσης

Από τον ΔΗΣΥ, οι Νεοφύτου Αβέρωφ, Δημητρίου Δημήτρης, Τορναρίτης Νίκος, Γεωργιάδης Χάρης και Ορφανίδου Σάβια

Από το ΕΛΑΜ, ο Χρίστου Χρίστος

Από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, οι Θεοπέμπτου Χαράλαμπος και Ατταλίδου Αλεξάνδρα

Από την ΕΔΕΚ, Ευσταθίου Κωνσταντίνος (Κωστής)

Τα νέα πρόσωπα – οι παλιοί γνώριμοι

Στη νέα επτακομματική Βουλή πετυχαίνουν είσοδο για πρώτη φορά στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, ο Χρίστος Χριστοφίδης του ΑΚΕΛ, ο Χρύσης Παντελίδης του ΔΗΚΟ, ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου των Οικολόγων. Επιστρέφει στα έδρανα ο πρώην ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης του ΔΗΣΥ.

Στην εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού, από τον ΔΗΣΥ νέα πρόσωπα είναι η Φωτεινή Τσιρίδου, και Νίκος Σύκας και από το ΑΚΕΛ η Μαρίνα Νικολάου. Στη Βουλή μπαίνει εκ νέου και ο Θεμιστοκλέους Ανδρέας, αυτή τη φορά με το ΕΛΑΜ. Στα έδρανα επιστρέφει από την Δημοκρατική Παράταξη ο Μάριος Κάρογιαν και από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών πετυχαίνει είσοδο για πρώτη φορά, εξασφαλίζοντας την τρίτη έδρα για το Κίνημα, ο Σταύρος Παπαδούρης.

Στην εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου από τον ΔΗΣΥ πέτυχε είσοδο στη Βουλή για πρώτη φορά ο Νίκος Γεωργίου , από το ΑΚΕΛ ο Γιώργος Κουκουμάς. Από το ΔΗΚΟ μπαίνει για πρώτη φορά ο Χρίστος Σενέκης και από τη ΔΗΠΑ, νέα είσοδο στη Βουλή πετυχαίνει ο Μιχάλης Γιακουμή.

Στην εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας, από τον ΔΗΣΥ πρώτη φορά εκλέγεται ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης. Βουλευτή για πρώτη φορά στη Λάρνακα εκλέγει το ΕΛΑΜ, με τον Σωτήρη Ιωάννου, ενώ με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή ο Ανδρέας Αποστόλου της Συμμαχίας Πολιτών.

Στην εκλογική Περιφέρεια Πάφου, είσοδο πέτυχε για πρώτη φορά με τον ΔΗΣΥ ο Χαράλαμπος Πάζαρος το ΑΚΕΛ εκπροσωπείται για πρώτη φορά από τον Βαλεντίνο Φακοντή και για το ΔΗΚΟ ο Χρύσανθος Σαββίδης είναι το νέο πρόσωπο.

Στην εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας από τον ΔΗΣΥ για πρώτη φορά μπαίνει στη Βουλή η Ρίτα Θεοδώρου Σούπεραμαν, ενώ στη Βουλή εισέρχεται και ο Χρίστος Χριστόφιας για το ΑΚΕΛ.

Η νέα Βουλή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση στις 10 Ιουνίου.