Τοποθετήσεις ευρωβουλευτών για την έκθεση προόδου της Τουρκίας

imagewΣε παρέμβαση του, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση της Έκθεσης για τη Τουρκία, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε.
“Κύριε Πρόεδρε, συζητάμε σήμερα για τη Τουρκία
Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε  και να συνειδητοποιήσουμε όλοι, για ποια Χώρα, συζητάμε.
Μιλάμε για τη Τουρκία που δεν σεβάστηκε ποτέ το Ευρωκοινοβούλιο, τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες.
Συζητάμε για τη Τουρκία την χώρα που καθημερινά και διαχρονικά παραβιάζει συλλήβδην το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα των Γυναικών στη Τουρκία.
Μιλάμε για τη Τουρκία που η επεκτατική και επιθετική πολιτική της ξεκινά από το Ναγκόρνο_Καραμπάχ, εναντίον των Αρμενίων και φτάνει μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.
Οφείλω να σας θυμίσω ότι αυτή η χώρα, η Τουρκία, συνεχίζει για 47 χρόνια να κατέχει χώρα μέλος της Ε.Ε., τη δική μου τη πατρίδα τη Κύπρο και συνεχίζει να στερεί με τον κατοχικό στρατό της, το αναφαίρετο δικαίωμα 200.00 Ελλήνων Κυπρίων Προσφύγων, στερώντας και το δικό μου δικαίωμα, να επιστρέψουμε, στην γη των πατέρων μας, στις πατρογονικές μας εστίες και στις περιουσίες μας.
Σήμερα, όταν μιλάμε για τη Τουρκία, η Ιστορική Μνήμη μας καλεί να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τη Μνήμη 353.000 Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης που εξοντώθηκαν από τους Νεότουρκους στις αρχές του 20ου αιώνα.
Κύριε Πρόεδρε η 19η Μαΐου, καθιερώθηκε ως Μέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και σας καλώ να τιμήσουμε τα θύματα της Γενοκτονίας.
Επίσης σας καλώ να αναλάβετε πρωτοβουλία να αναγνωρισθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ε.Ε.,  η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η 19η Μαΐου να ανακηρυχθεί Μέρα Μνήμης για τους σφαγιασθέντες Έλληνες, από τους Νεότουρκους.”

 

Γ.Γεωργίου ΑΚΕΛ

Στην παρέμβαση του  υπό την ιδιότητα του σκιώδους εισηγητή για την Έκθεση Προόδου για την Τουρκία εκ μέρους της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς,  στην συζήτηση για τις Εκθέσεις Προόδου  για την Τουρκία κατά την περίοδο 2019-2020 που έγινε χθες στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Γεωργίου
Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ ανέφερε:

«Βρισκόμαστε ξανά εδώ για να συζητήσουμε για την ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας…Μια κατ’ ευφημισμό- έκθεση προόδου αφού  στους σημαντικότερους τομείς η Τουρκία οπισθοδρομεί…

Ακούσαμε, ξανά, πως η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τους στόχους της απέναντι στην ΕΕ με απτές και συνεπείς δράσεις…

Μάθαμε απ’ έξω το ποίημα…

Καλύτερα, βέβαια, το έχει μάθει η Τουρκία, που συνεχίζει προκλητικά το δικό της βιολί…

Διότι γνωρίζει ότι η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντί της προσαρμόζεται από τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα  κάποιων ισχυρών κρατών που τη θωπεύουν και της προσφέρουν μια θετική ατζέντα.

Μα για ποια θετική ατζέντα μπορούμε να μιλήσουμε όταν η Τουρκία παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών της, δεν τηρεί τα  κριτήρια της Κοπεγχάγης, προκαλεί και εκφοβίζει γείτονες της και απειλεί κράτη μέλη της Ένωσης;

Απτό παράδειγμα η στάση της πριν λίγες βδομάδες στη Γενεύη για το Κυπριακό, όπου απέκλεισε τη συμμετοχή της Ένωσης,  και σε συγχορδία με τον Τ/Κ ηγέτη επέμεινε σε λύση δύο κρατών και διχοτόμηση της Κύπρου, οδηγώντας, ουσιαστικά, σε τέλμα την άτυπη πενταμερή. Πετώντας στα σκουπίδια, με τον πιο προκλητικό τρόπο,  την, εδώ και δεκαετίες, συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, δηλαδή τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα.

Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά και τα καρότα έχουν, κάποια στιγμή, ημερομηνία λήξης…

Καλούμε την Τουρκία, για ακόμη μια φορά, να αλλάξει, επιτέλους, ρότα.

Καλούμε, όμως, και την ΕΕ να θέσει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, εξηγώντας ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας προϋποθέτει την εγκατάλειψη, στην πράξη, αδιάλλακτων προσεγγίσεων.

Η κυοφορούμενη αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης δεν μπορεί να προχωρήσει αν προηγουμένως δεν υπάρξει σεβασμός και εφαρμογή, πλήρης και χωρίς διακρίσεις, της υφιστάμενης συμφωνίας.

Στο Συμβούλιο κορυφής του Ιούνη θα κριθούν πολλά. Κυρίως η αξιοπιστία και το μπόι της ΕΕ.

Κ. Μαυρίδης ΔΗΚΟ

Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, ως μοναδική ορθολογική πολιτική ενάντια στην βαναυσότητά και επεκτατικότητα του τουρκικού καθεστώτος ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) σε γραπτή παρέμβασή του στη συζήτηση για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης τόνισε τα εξής:

«Η κατάσταση στην Τουρκία είναι γνωστή. Εντός της χώρας, βαναυσότητα κατά των λαών,  εθνοτήτων και διαφωνούντων. Ταυτοχρόνως, περιφρόνηση σε Διεθνείς Συμβάσεις και προς τις θεμελιακές αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτός της χώρας, το καθεστώς ακολουθεί επεκτατική πολιτική εναντίον γειτονικών χωρών, περιλαμβανομένων  δύο κρατών-μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου. Ιδιαίτερα στην Κύπρο, συνεχίζει την παράνομη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρνείται να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και να εφαρμόσει τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.

Ως ΕΕ, προσφέραμε ενταξιακή πορεία, προενταξιακά κεφάλαια, χρηματοδοτήσεις, προνομιακό εμπόριο μέσω της Τελωνειακής Ένωσης, θετική ατζέντα κ.ά. Η ανταπόκριση ήταν περιφρόνηση, βαναυσότητα, επεκτατικότητα, παράνομη κατοχή και εποικισμός, επεμβάσεις στην Λιβύη, Ιράκ, Συρία, Αρμενία και συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος. Τις προάλλες, τουρκικές ακταιωροί που αποκτήθηκαν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κινήθηκαν εναντίον σκαφών περιπολίας της FRONTEX στο Αιγαίο».

Συνεχίζοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υπέδειξε χαρακτηριστικά:

«Δεν αλλάζουν οι δικτάτορες με τέτοιες εκθέσεις. Δεν ενδυναμώνουμε τους δημοκράτες εντός Τουρκίας, ενισχύοντας οικονομικά το τουρκικό καθεστώς.

Μοναδική ορθολογική πολιτική είναι η επιβολή αυστηρών κυρώσεων, την οποία ουδέποτε εφαρμόσαμε, επειδή το εμποδίζουν ορισμένες Κυβερνήσεις. Αντιθέτως ακολουθούμε την κατευναστική πολιτική που τροφοδοτεί την βαναυσότητά και επεκτατικότητα του καθεστώτος».

Ο κ. Μαυρίδης κατέληξε ως εξής:

«Επαναλαμβάνω:  Δεν αλλάζουν οι δικτάτορες με εκθέσεις».

Λ.Φουρλάς

Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά του πειρατή, του τραμπούκου και του εισβολέα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να γίνει άλλο ανεχτή, ανέφερε σε τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς.
Κατά τη συζήτηση της Έκθεσης της Τουρκίας, ο κ. Φουρλάς ζήτησε από τα μέλη του Κοινοβουλίου να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις.
«Σας ζητώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να παρθούν αυστηρά μέτρα που θα επιφέρουν ουσιαστικό κόστος στο καθεστώς Ερντογάν.  Η Άγκυρα να καταλάβει με πράξεις και όχι με λόγια, ότι η κάθε παράνομη ενέργειά της έχει συνέπειες».
Ως μέτρα αντίδρασης, ο κ. Φουρλάς εισηγήθηκε τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία καθώς και το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την Τελωνειακή της Ένωση.  «Δύο μέτρα που θα δείξουν την αποφασιστικότητά μας να βάλουμε φρένο στον κατήφορο της Τουρκίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα, αρχές και αξίες, εισβάλει σε γειτονικές χώρες και δεν υπολογίζει κανέναν».
Αυτό που χρειαζόμαστε, πρόσθεσε, κι ας γίνει επιτέλους κατανοητό στον κ. Ερντογάν, είναι η ειρήνη και η συνεργασία, όχι τα νταηλίκια και η επίδειξη δύναμης του ισχυρού.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κάνει το χρέος του, ετοίμασε έκθεση καταπέλτη κατά της Τουρκίας και καλεί το Συμβούλιο όπως πράξει το ίδιο.  Φτάνει, όχι άλλη ανοχή στα εγκλήματα του Ερντογάν, όχι άλλες δεύτερες ευκαιρίες που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποθρασύνουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία».

 

Δημήτρης Παπαδάκης

Στην  παρέμβαση του, σχετικά με τις Εκθέσεις για την Τουρκία κατά την περίοδο 2019-2020, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Δημήτρης Παπαδάκης, επισήμανε ότι πολύ σωστά έχει αλλάξει ο τίτλος και δεν μιλάμε πλέον για έκθεση προόδου της Τουρκίας, αλλά την ίδια ώρα θα έπρεπε να μιλάμε για έκθεση οπισθοδρόμησης της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι, υπάρχει οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στην ίδια την Τουρκία, με δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένους. Υπάρχει οπισθοδρόμηση στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης. Υπάρχει οπισθοδρόμηση στις σχέσεις με τους γείτονές της και μάλιστα γίνεται κορυφαίος παράγοντας αποσταθεροποίησης, από την Ν.Α Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη και τον Καύκασο, συνεχίζοντας την κατοχή στη Κύπρο.

Ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι το Τουρκικό καθεστώς, φροντίζει καθημερινά να επιδεικνύει την απαξίωση του προς τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε, εκβιάζοντας την, χρησιμοποιώντας το προσφυγικό.

Παράλληλα ανέφερε ότι, αν θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα και να γίνει η Τουρκία αληθινός εταίρος, πρέπει να βοηθήσουμε να καταστεί δημοκρατική χώρα, στηρίζοντας την κοινωνία των πολιτών.

Ακόμη, ο Ευρωβουλευτής τόνισε ότι, εάν βέβαια αυτό που θέλουν κάποιοι εδώ είναι να ικανοποιήσουν τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα, τότε μπορούν να συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια και εμείς να συνεχίσουμε να νιώθουμε κορόιδα.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προχωρήσει η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε – Τουρκίας, γιατί θα είναι το μεγαλύτερο δώρο στο φασιστικό καθεστώς της. Θα έχει κέρδη  χωρίς υποχρεώσεις», δήλωσε στο τέλος της παρέμβασης του ο κ. Παπαδάκης.

Επίτροπος  Βαρχέλι

Νωρίτερα ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Βαρχέλι, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου ετέθη προς συζήτηση η έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας (και η οποία ψηφίζεται  σήμερα) ανέφερε ότι η  ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για υπεράσπιση συμφερόντων της, αν η Τουρκία υπαναχωρήσει από την αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών και δεν αφουγκραστεί το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τo περιεχόμενο της έκθεσης παρουσίασε νωρίτερα ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, εισηγητής του ΕΚ για την Τουρκία για τα έτη 2019 και 2020. “Δεν είναι εύκολο να είσαι εισηγητής για Τουρκία. Έλεγα κάποτε ότι οι συνάδελφοι με τιμώρησαν δίνοντάς μου αυτό το θέμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος περιέγραψε κάποια από τα μηνύματα που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση, όπως το αίτημα η κυβέρνηση της Τουρκίας να αλλάξει την αντιευρωπαϊκή ρητορική για να προσεγγίσει την Ευρώπη, αλλά και γενικότερα την απαίτηση για ανάσχεση της αυταρχικής τάσης της διακυβέρνησης που υπάρχει στην Τουρκία.

Ο εισηγητής κατέγραψε τη φίμωση των μέσων ενημέρωσης από τον  Ρ.Τ.Ερντογάν: “Το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση δεν δέχονται κριτική, ούτε από φοιτητές, ούτε από κανέναν”.

Κατέγραψε την έλλειψη εφαρμογή των αποφάσεων Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την αποχώρηση από τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, σημείωσε όμως ότι χρειάζονται κίνητρα για τον εκδημοκρατισμό της χώρας και για μπει πάλι σε δρόμο της σύγκλισης με Ευρώπη.

Σημείωσε ότι η τουρκική κοινωνία είναι κατά πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκή και τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα εγκαταλείψει την κοινωνία Πολιτών. Όπως είπε, η Τουρκία είναι κάτι πολύ περισσότερο από Πρόεδρο και κυβέρνηση, μια πολύ μεγάλη χώρα ζωτικής σημασίας, με μεγάλη κοινωνία πολιτών.

Σε ό,τι αφορά το μήνυμα της έκθεσης προς συμβούλιο και κράτη μέλη, ο ίδιος κάλεσε όλες τις πλευρές να σκεφτούν ότι “δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την πολιτική που ακολουθούμε για Τουρκία”.”

Στο ΕΚ συζητάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και όποτε μιλάει, το Συμβούλιο δεν λαμβάνει το αίτημα αυτό, είπε ο εισηγητής και κάλεσε σε ευθυγράμμιση της αντιμετώπισης.

Όπως είπε, το ΕΚ δεν θα δεχθεί καμία θετική ατζέντα, ούτε εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης χωρίς δημοκρατική αιρεσιμότητα. (Αξίζει να σημειωθεί ότι αιρεσιμότητα επί της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων υπάρχει ήδη από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το ΕΚ δεν μετέχει σε συναπόφαση για τα θέματα διεύρυνσης και εξωτερικής πολιτικής).

Σε ό,τι αφορά τα θετικά μηνύματα της έκθεσης, όπως είπε “αναγνωρίζουμε ρόλο Τουρκίας στη μετανάστευση. “H πόρτα της Ευρώπης παραμένει ανοιχτή για το ΕΚ και η έκθεση αυτή παρά τις επικρίσεις, αφήνει ανοιχτή την πόρτα”, κατέληξε ο εισηγητής.

Από την πλευρά του ο Σάντο Σίλβα εκπροσωπώντας την Πορτογαλική Προεδρία κατέγραψε και αυτός με τη σειρά του τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης του Κράτους Δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Κάλεσε επιπλέον σε σωστή εφαρμογή της δήλωσης  ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό και τη σωστή λειτουργία τελωνειακής και παρακολουθείται ο ρόλος της στο Κυπριακό τη Λιβύη και τη Συρία.

Υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο ήδη το 2018 είχε καταγράψει την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη ΕΕ, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας έχουν φτάσει ντε φάκτο σε αδιέξοδο και το Συμβούλιο δεν αλλάζει τη θέση του αυτή.

Δήλωσε όμως ότι είναι “σημαντικό το να μην κλείσουμε πόρτα στην Τουρκία”.

“Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον με την Τουρκία και κοινές προκλήσεις και ανάγκη να συνεργαστούμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, οικονομία, κινητικότητα, υγεία, κλίμα, τρομοκρατία και διαχείριση μετανάστευσης”, επεσήμανε.

Όπως είπε, στην Ανατολική Μεσόγειο “πρόσφατα γίναμε μάρτυρες σημείων αποκλιμάκωσης, όπως πχ. τον τερματισμό των γεωτρήσεων την επανάληψη των διερευνητικών Ελλάδας και Τουρκίας”, που χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικά σημεία και δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Τον Μάρτιο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν να συμπεριλάβουν αναλογικά και αντιστρέψιμα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος με προϋπόθεση ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί και η Τουρκία θα ανταποκριθεί σε σαφείς κανόνες αιρεσιμότητας όπως περιγράφεται σε προηγούμενα συμπεράσματά του. Η επόμενη συζήτηση θα διεξαχθεί τον Ιούνιο. Ως προεδρία κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να πείσουμε Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει”, κατέγραψε.

Εκ μέρους της Κομισιόν ο Επίτροπος Βαρέλι τόνισε ότι η έκθεση του ΕΚ συμβαδίζει με τα βασικά πορίσματα της Κομισιόν.

Περιέγραψε ότι το όλο σκηνικό παραμένει δύσκολο τα τελευταία χρόνια λόγω της ένταση κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο καθώς και τις εξελίξεις στην Κύπρο, ειδικά στα Βαρώσια, αλλά και τη θέση της Τουρκίας υπέρ μιας λύσης δύο κρατών κατά παράβαση ψηφισμάτων ΗΕ, όπως είπε.

Κατέγραψε την οπισθοδρόμηση θεμελιωδών δικαιωμάτων κάτι που κάνει περίπλοκες σχέσεις ΕΕ Τουρκίας και μεμονωμένων χωρών. Σημείωσε όμως ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέναρξη συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας και άτυπες συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, καλώντας την Τουρκία να συνεχίσει την τάση αυτή.

“Η αποκλιμάκωση δεν συμβαδίζει με θετικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας”. Σε αυτό το πλαίσιο κατέγραψε την αποχώρηση από τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης και τις ενέργειες κατά Ντερμιτάς και Κάβαλα, την περιορισμένη πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στα οικονομία, την Κεντρική Τράπεζα και το κλίμα.

“Θέλουμε να έχουμε μια σχέση συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με Τουρκία. Να είναι μια χώρα που ευημερεί και γι αυτό, τον Μάρτιο 21 προτάθηκε μια συνεργασία με έναν τρόπο που θα είναι εξελικτικός και αναστρέψιμος”, εξήγησε.

“Να ενισχύσουμε συνεργασία σε 4 τομείς μέχρι τον Ιούνιο: εμπόριο, μετανάστευση, διάλογος υψηλού, επαφές μεταξύ πολιτών”, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, όπως είπε αναμένουμε από Τουρκία να εξετάσει κατά προτεραιότητα σημεία ανησυχίας, εφόσον αποκλίνει από τα σχετικά με την τελωνειακή ένωση, ώστε να τεθούν οι βάσεις για τον εκσυχρονισμό της. Στο δε μεταναστευτικό ζήτησε μείωση ροών, και σεβασμό στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έναντι όλων των κρατών μελών.

Ζήτησε να αρχίσουν εκ νέου επιστροφές παράτυπων μεταναστών από Ελλάδα και αποτρέποντας εναλλακτικές οδούς όπως παράτυπη μετανάστευση στην Κύπρο.

“Ελπίζουμε η Τουρκία να αλλάξει πορεία για να αποκτήσει μια νέα σχέση με την ΕΕ. Αν δεν συμβεί αυτό και αν η Τουρκία ανατρέψει την εποικοδομητική στάση, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για υπεράσπιση συμφερόντων της”, κατέληξε.