Ανοίγει ξανά η Πύλη Εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες, επαναπρογραμματισμό και για ΑΖ ανακοίνωσε ο Υπ.Υγείας

imagewΤις επόμενες μέρες ανοίγει ξανά η Πύλη Εμβολιασμού για διευθέτηση ραντεβού από όλες τις ηλικίες, με προτεραιότητα στις ηλικίες που είχαν μόνο μια φορά την ευκαιρία για να το πράξουν και παράλληλα αρχίζει την άλλη βδομάδα και ο επαναπρογραμματισμός των ραντεβού στις 8 βδομάδες αντί στις 12 για όσους εμβολιάστηκαν με ΑstraZeneca.


Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου είπε πως ο στόχος για κάλυψη με την 1η δόση του 65% του πληθυσμού είναι υλοποιήσιμος εντός του χρονικού ορίζοντα για τα τέλη Ιουνίου, αφού μέχρι και χθες ποσοστό 45,2% είχε λάβει την 1η δόση του εμβολίου (334.258 άτομα), και 15,5% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα (114.476 άτομα).

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι το τείχος της ανοσίας χτίζεται με γοργούς ρυθμούς, έτσι ώστε το συντομότερο να θωρακίσουμε την υγεία μας και να επανέλθουμε σε μια λειτουργική καθημερινότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κόποι και οι θυσίες όλων θα δικαιωθούν και θα επιβραβευτούν. Αναφέρθηκε και στις επόμενες παραγγελίες εμβολίων που αναμένονται και επανέλαβε ότι έχουμε παραγγείλει 4 εκατομμύρια δόσεις που καλύπτουν όλο το πληθυσμό και μπορούν να καλύψουν και 3η δόση αν αυτό αποφασιστεί μετά από σύσταση του ΕΜΑ.

Επίσης ο Υπουργός δεν απέκλεισε τέλος Ιουνίου να υπάρξουν και άλλες χαλαρώσεις, οι οποίες όμως τόνισε, θα εξαρτηθούν από την εμβολιαστική κάλυψη και την επιδημιολογική εικόνα.

O Υπουργός, στη συνέντευξη μαζί με την δρ. Όλγα Καλακούτα, Αν. Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Έλενα Παναγιωτοπούλου, Αν. Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, σημείωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από την ανάδοχο εταιρεία και το Υφυπουργείο Καινοτομίας, η αποστολή γραπτών μηνυμάτων στους δικαιούχους για το ΑΖ αναμένεται να αρχίσει από μεθαύριο, Πέμπτη.

Για να καταστεί δυνατή η παράλληλη διεκπεραίωση των ραντεβού, θα γίνονται εμβολιασμοί και την Κυριακή, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου και με τη σημαντική βοήθεια από εθελοντές επαγγελματίες υγείας.

Παράλληλα προχωρά και ο εμβολιασμός με εμβόλια της ΑΖ στα ιατρεία των Προσωπικών Ιατρών για ηλικίες πέραν των 20 χρόνων και μέχρι σήμερα συμμετέχουν στο πρόγραμμα πέραν των 320 ΠΙ και έχουν αποσταλεί πέραν των 26.000 δόσεων.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα στατιστικά που αποδεικνύουν τα οφέλη του εμβολιασμού λέγοντας ότι στις ηλικίες των 70 ετών και άνω, με την εμβολιαστική κάλυψη να είναι στο 85%, το ποσοστό των κρουσμάτων που εντοπίζονται είναι εξαιρετικά χαμηλό και η διάμεση ηλικία των νοσηλευομένων κινείται κοντά στα 60 έτη τις τελευταίες εβδομάδες.

Επανέλαβε επίσης ότι τα μέτρα την περίοδο του Πάσχα έδωσαν τον απαιτούμενο χρόνο για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και απόκτηση ανοσίας σε αυτούς που είχαν ήδη εμβολιασθεί και επιτεύχθηκε σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων.

«Όσο προχωρά η διαδικασία του εμβολιασμού, τα τεστ θα αντικαθίσταται με τον εμβολιασμό, αφού πλέον όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 εβδομάδες εμβολιασμού εξαιρούνται της υποχρέωσης διενέργειας διαγνωστικού τεστ στους χώρους εργασίας ή σε άλλες δραστηριότητες κλειστού χώρου όπου ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος. Αυτή τη στρατηγική προσπαθούν να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε lockdown από τον περασμένο Νοέμβριο και επιχειρούν τώρα δειλά-δειλά να ανοίξουν», ανέφερε.

Ο κ. Ιωάννου τόνισε εκ νέου ότι μέσω της στρατηγικής μας που βασίστηκε στους αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους με τεστ στην κοινότητα, την ιχνηλάτηση και τη συνεργασία στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τις λιγότερες μέρες στην ΕΕ υπό αυστηρό καθολικό lockdown, αλλά πρωτίστως μπορέσαμε να περιορίσουμε τις απώλειες μας και να διατηρήσουμε την Κύπρο στις χαμηλότερες θέσεις στην ΕΕ σε αριθμό θανάτων.

«Είναι γεγονός ότι η Κύπρος έχει τον 2ο χαμηλότερο δείκτη θνητότητας από τη νόσο covid στην ΕΕ. Αυτός ο «σκληρός δείκτης» όπως αποκαλείται από τους επιδημιολόγους, είναι ο πιο καθοριστικός και αντιπροσωπευτικός για την αξιολόγηση της διαχείρισης μιας πανδημίας», ανέφερε.

Πύλη Εμβολιασμού  – Παραγγελίες εμβολίων και παραδόσεις

Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι από την Παρασκευή η Πύλη θα ανοίξει για ηλικίες 46-49 και μετά 43-46 και θα συνεχίσει η ηλικία να κατεβαίνει έως ότου φτάσουμε πάλι στους 18, λέγοντας ότι το περασμένο Σ/κ δόθηκε ευκαιρία σε μεγαλύτερες ηλικίες να διευθετήσου ραντεβού που δεν το είχαν πράξει γιατί είχε πέσει και η Πύλη ορισμένες φορές.

Εξήγησε ότι οι ηλικίες θα ανακοινώνονται με βάση και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και ότι όλα εξαρτώνται και από την ανταπόκριση του κόσμου. Εμείς, τόνισε, αξιοκρατικά και δίκαια δίνουμε την ευκαιρία σε όλους να διευθετήσουν ραντεβού, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες για επιλογή εμβολίου και ημερομηνίας και ώρας για ραντεβού.

Είπε ότι σε ό,τι αφορά το ΑΖ αυτή τη στιγμή διενεργούνται γύρω στους 15.000 εμβολιασμούς την μέρα από ΠΙ και ότι ο επαναπρογραμματισμός σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα παγκύπρια στις 8 εβδομάδες, θα γίνει από την Πέμπτη με στόχο ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να έχουν ενημερωθεί όλοι για νέα ραντεβού.

Σύμφωνα με στοιχεία, γύρω στις 60.000 άτομα έχουν ολοκληρώσει τις οκτώ εβδομάδες από την πρώτη δόση.

Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για την 3η δόση, ο Υπουργός είπε ότι δεν θεωρεί πως πρέπει τώρα να γίνεται συζήτηση γιατί δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί επιστημονικά οτιδήποτε, ωστόσο τόνισε ότι ως κράτος έχουμε και τις υποδομές και την επάρκεια εμβολίων για τα 1-2 επόμενα χρόνια καθώς παραγγείλαμε 4 εκ. δόσεις.

Η Έλενα Παναγιωτοπούλου των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών είπε με τη σειρά της ότι ακόμη δεν έχει τεκμηριωθεί κάτι και ότι μέχρι στιγμής ο ΕΜΑ δεν συνέστησε κάτι επίσημο για την 3η δόση. Όταν υπάρξει ενημέρωση, είπε, θα ενημερωθείτε και σεις με τη σειρά σας.

Ο Υπουργός σε ερώτηση αν από ΠΙ θα γίνονται και άλλα εμβόλια εκτός ΑΖ, είπε ότι το πρόγραμμα ήταν για τα συγκεκριμένα εμβόλια και ότι αναλόγως διαθεσιμότητας, ίσως γίνει άλλος σχεδιασμός.

Σε ό,τι αφορά τις παραλαβές είπε ότι η Pfizer παραδίδει 30.000 εμβόλια τη βδομάδα και από 1η Ιουνίου θα τα αυξήσει για να φτάσει τις 50.000 ως το τέλος Ιουνίου, με βάση πάντα την υπάρχουσα ενημέρωση από την εταιρεία. Για την ΑΖ δεν υπάρχει ενημέρωση πέραν των 2 βδομάδων ενώ για τα JJ δεν παραλήφθηκαν δόσεις αυτή τη βδομάδα πουθενά στην Ευρώπη. Τον Ιούνιο ο σχεδιασμός είναι για 35.000 και γύρω στις 30.000-40.000 από την Moderna.

Kάθοδος τουριστών από ΗΒ- ινδική μετάλλαξη

Σε ό,τι αφορά την κάθοδο τουριστών από το ΗΒ και την ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη ο Υπουργός είπε ότι σε εβδομαδιαία βάση στέλνουμε δείγματα και σήμερα αναμένουμε αποτελέσματα πιο αργά, εντός της ημέρας, για το συγκεκριμένο στέλεχος.

Επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι από τις χώρες της ΕΕ με αυστηρά μέτρα στα αεροδρόμια, με τις πλείστες χώρες να βρίσκονται σε κόκκινη ζώνη με προαπαίτηση για 2 αρνητικά τεστ. Τόνισε πως ο μόνος τρόπος για αντιμετώπιση των μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός και η επιτάχυνση του πλάνου.

Ανέφερε πως οι χαλαρώσεις αξιολογούνται αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας και ότι από τον περασμένο Νοέμβριο η Κύπρος ανά πάσα στιγμή είχε τις περισσότερες χαλαρώσεις και τους λιγότερους περιορισμούς στην ΕΕ και αυτό λόγω των θυσιών του κόσμου και των μέτρων καθώς και των στοχευμένων τεστ. Ανέφερε πως με την αύξηση των εμβολιασμών μειώνεται και ο αριθμός όσων θα πρέπει να κάνουν τεστ, ωστόσο τα τεστ θα παραμείνουν γιατί απαιτείται να υπάρχει επιτήρηση της εικόνας.