Διάγγελμα Πούτιν :Όσοι απειλήσουν τη Ρωσία θα το μετανιώσουν

imagewΌσοι παραβιάσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας θα λάβουν άμεση, σκληρή και αποφασιστική απάντηση. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη Δύση και τους γείτονες της χώρας του, κατά το  ετήσιο διάγγελμα του την Πέμπτη, για την «Κατάσταση του Έθνους».

Ο ίδιος υπογράμμισε επανειλημμένως ότι η Ρωσία προτιμά τον διάλογο και σέβεται το διεθνές δίκαιο, σε όλα τα επίπεδα, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για συνομιλίες με στόχο τον έλεγχο των εξοπλισμών και την ύπαρξη δίκαιων κανόνων στο διεθνές εμπόριο.

Όσοι τολμήσουν να απειλήσουν τα θεμελιώδη συμφέροντα και την ασφάλεια της Ρωσίας «θα μετανιώσουν σε βαθμό που δεν έχουν μετανιώσει για οτιδήποτε άλλο εδώ και πάρα πολύ καιρό», διεμήνυσε, για να προσθέσει: «Έχουμε υπομονή, υπευθυνότητα επαγγελματισμό, εμπιστοσύνη σε εμάς και το δίκιο μας, καθώς και κοινή λογική όταν παίρνουμε οποιαδήποτε απόφαση. Ωστόσο, ελπίζω ότι κανείς δεν θα αποφασίσει να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές στις σχέσεις του με τη Ρωσία, τις οποίες θα ορίσουμε εμείς σε κάθε περίπτωση».

Μας κατηγορούν αδίκως

Ο πρόεδρος της Ρωσίας φάνηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένος από τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων που δέχεται η χώρα του. «Οι μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας συνεχίζονται, αδιάκοπα. Ορισμένες χώρες έχουν αποκτήσει μια πολύ κακή συνήθεια να επιτίθενται στη Ρωσία όποτε τους παρουσιάζεται ευκαιρία και πολύ συχνά χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Μοιάζει σαν ένα καινούριο άθλημα: Ποιος θα καταφέρει να πει κάτι πιο δυνατά από όλους τους υπόλοιπους», είπε χαρακτηριστικά, «φωτογραφίζοντας» και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για υποθέσεις κατασκοπίας σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης.

Ο Πούτιν επικαλέστηκε, επίσης, τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού. Ουσιαστικά δε χαρακτήρισε τη στρατιωτική ισχύ της προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό που ο ίδιος ονόμασε «μια συνύπαρξη χωρίς συγκρούσεις, βασισμένη σε μια εξίσωση σε επίπεδο ασφαλείας».

Για την πανδημία

Ο Ρώσος Πρόεδρος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην πανδημία – η οποία, όπως είπε, «δεν έχει ακόμη νικηθεί». Ξεκαθάρισε δε πως «καθένας και καθεμία πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, προκειμένου να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία ως το φθινόπωρο».

Εξήγγειλε, επίσης, μία εφάπαξ βοήθεια 10.000 ρουβλίων (κάπου 130 δολαρίων) για κάθε παιδί σε σχολική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα ξεκινήσουν σχολείο με το νέο έτος – με την πληρωμή να προβλέπεται στα μέσα Αυγούστου. Προέβλεψε δε ισχυρή ανάκαμψη και κέρδη-ρεκόρ για τις επιχειρήσεις το 2021 – ενώ παράλληλα, δεσμεύτηκε οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ρωσίας να είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες της ΕΕ.

Επίκληση ενότητας και αξιών

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορία της χώρας, λέγοντας ότι «ο λαός μας νικούσε υπερβαίνοντας τις δοκιμασίες χάρη στην ενότητά του», υπογραμμίζοντας την αξία της οικογένειας, της αλληλοβοήθειας, της ενότητας του λαού και της αγαθοεργίας.

«Οι πνευματικές-ηθικές αξίες, τις οποίες μια σειρά χώρες ήδη ξεχνούν, εμάς αντιθέτως μας κατέστησαν ισχυρότερους και αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιζόμαστε πάντοτε», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ευχαριστώντας τους επικεφαλής των τεσσάρων παραδοσιακών θρησκειών της Ρωσίας (σ.σ. ορθοδοξία, ισλάμ, ιουδαϊσμός, βουδισμός), οι οποίοι επίσης παρευρέθηκαν στο ετήσιο προεδρικό μήνυμα, με πρώτον εξ αυτών τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο.

 

Πολιτικό… μπούλινγκ

Λίγο πριν να ολοκληρώσει την ομιλία του, πάντως, ο Πούτιν έδειξε ιδιαιτέρως ενοχλημένος από τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων που, όπως τόνισε, δέχεται η χώρα του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποκτούν διαστάσεις πολιτικού… μπούλινγκ.

«Οι μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας συνεχίζονται, αδιάκοπα. Ορισμένες χώρες έχουν αποκτήσει μια πολύ κακή συνήθεια να επιτίθενται στη Ρωσία όποτε τους παρουσιάζεται ευκαιρία και πολύ συχνά χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Μοιάζει σαν ένα καινούριο άθλημα: Ποιος θα καταφέρει να πει κάτι πιο δυνατά από όλους τους υπόλοιπους», είπε χαρακτηριστικά.