Απελάσεις Ρώσων διπλωματών: ο Μπάιντεν χτίζει το Τείχος των Βρυξελλών με έξοδα των Ευρωπαίων

Της Karine Bechet-Golovko*

 

portrait-karine-320x320Από το Τείχος του Βερολίνου μέχρι το Τείχος των Βρυξελλών η απόσταση είναι μόνο ένα βήμα και αυτή την απόσταση διανύουν σήμερα οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με την παρότρυνση του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν, παρασύροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Ευρώπη στον δικό τους καταστροφικό κατήφορο. Μερικές από αυτές τις χώρες μοιάζουν να μην είναι ώριμες για πραγματική ανεξαρτησία με κατοχυρωμένη στην πράξη την εθνική τους κυριαρχία: μετά την διάλυση του σοσιαλιστικού μπλοκ, έτρεξαν να υποταχθούν στις Ευρωατλαντικές (ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση) δομές προκειμένου να προσεγγίσουν εθελοδουλικά τον πραγματικό Αφέντη, δηλαδή τις ΗΠΑ. Έτσι, κατόπιν της αμερικανικής παρότρυνσης προς τις ευρωπαϊκές χώρες όπως σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους εναντίον της Ρωσίας, η Πολωνία αμέσως υπάκουσε, με τη Τσεχία να ακολουθεί πειθήνια. Έτσι λοιπόν, στο όνομα της «ελευθερίας» ή της «δημοκρατίας» κατασκευάζουν εχθρούς και κατόπιν τείχη για να προστατευθούν από τον ίδιο τον εαυτό τους, από μιαν εθνική κυριαρχία την οποία αρνούνται εξακολουθητικά να αποκτήσουν!!!

Όταν ο Μπάιντεν εξήγγειλε νέες κυρώσεις, οικονομικές και εναντίον προσωπικοτήτων, κατά της Ρωσίας, κάλεσε ταυτόχρονα τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το ίδιο. Ενώ όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε αμέσως ότι δεν προτίθεται προς το παρόν να προβεί σε νέες κυρώσεις, οι ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες έτρεξαν πρόθυμες να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Εν πρώτοις, η Πολωνία απελαύνει τρεις Ρώσους διπλωμάτες, κατόπιν η Τσεχία 18, επειδή ως γνωστό η Ρωσία για τη Δυτική Συμμαχία… δεν έχει διπλωμάτες παρά μόνο πράκτορες  μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών που με τη σειρά τους συγχρωτίζονται με…τρομοκράτες, και προπαγανδιστές… Και η Τσεχική Δημοκρατία, νοιώθοντας να βγάζει δικά της φτερά, αποκλείει ακόμη και την υποψηφιότητα της ρωσικής Rosatom από τον κατάλογο προσφορών για την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ντουκόβανι. Ως γνωστό κανείς δεν διαπραγματεύεται με τον εχθρό του…

Ως άμεση απάντηση, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θεωρεί persona non grata 5 Πολωνούς διπλωμάτες και 20 Τσέχους, καταργώντας έτσι την πολιτική των ισοδύναμων αντιποίνων και επιδεικνύοντας το ελάχιστο του σεβασμού που μπορούν να αναμένουν κράτη υποτελή: «Αυτή η εχθρική ενέργεια εγγράφεται σε μια σειρά αντι-ρωσικών ενεργειών στις οποίες προβαίνει η Δημοκρατία της Τσεχίας τα τελευταία χρόνια. Εδώ μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τα ίχνη των Ηνωμένων Πολιτειών,» σημειώνει η ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών και προσθέτει:

«Σε μια προσπάθεια να γίνουν αρεστές στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο των πρόσφατων αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι αρχές της Τσεχίας ξεπέρασαν ακόμη και τα υπερπόντια αφεντικά τους στον τομέα αυτό,» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο γελοίες και αναξιόπιστες. Το 2014, δύο αποθήκες όπλων στο Vrbetice (ανατολική Τσεχία)  τινάζονται στον αέρα. Επρόκειτο για αποθήκες όπου φυλαγόταν οπλισμός που προοριζόταν για την Ουκρανία, κάτι που τώρα λέγεται ανοικτά χωρίς να σοκάρεται κανείς… Και κάποιοι Ρώσοι, οπωσδήποτε της GRU, (η οποία δεν υπάρχει πλέον με αυτό το όνομα και η οποία υποτίθεται ότι είναι η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού) υποτίθεται ότι προκάλεσαν την έκρηξη στις αποθήκες οπλισμού μιας ευρωπαϊκής χώρας, η οποία, ας το υπενθυμίσουμε, ετοιμαζόταν να υποστηρίξει στρατιωτικά τους Ουκρανούς πραξικοπηματίες εναντίον των κατοίκων του Ντονμπάς…

Και τώρα, ω του θαύματος, η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει στα χέρια της αποδείξεις, οι οποίες είναι ατράνταχτες!!! Τόσο ατράνταχτες που ακόμη και τώρα δεν παρουσιάζονται. Και οι κατηγορίες, παρακαλώ, εκτοξεύονται… εφτά χρόνια μετά όταν οι ΗΠΑ καλούν τους Ευρωπαίους να κόψουν κάθε δεσμό με τη Ρωσία. Ακόμη και κάποιοι Γάλλοι δημοσιογράφοι (ακόμη και αυτοί…) εγείρουν, έστω και δειλά, ερωτηματικά γύρω από το timing.

«Έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι πράκτορες της ομάδας 29 155 της GRU είναι αναμεμειγμένοι στην έκρηξη μιας αποθήκης πυρομαχικών στο Vrbetice», στα ανατολικά της χώρας, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έλαβε αυτή την πληροφορία την περασμένη Παρασκευή (16 Απριλίου), χωρίς ωστόσο να εξηγήσει για ποιο λόγο η κυβέρνηση της Τσεχίας μόλις τώρα έπαιρνε τέτοιες πληροφορίες.

Επιπλέον, θα μπορούσε κάποιος να ερωτούσε ποιος προμήθευσε αυτές τις «αποδείξεις»… Εξάλλου, η Τσέχικη αστυνομία με κάθε σοβαρότητα εξέδωσε ένταλμα αναζήτησης και σύλληψης εναντίον του Μπρίσοφ και Πετρώφ, των γνωστών Ρώσων πρακτόρων που κατηγορήθηκαν για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ στην Αγγλία, επειδή δήθεν εθεάθησαν στη Δημοκρατία της Τσεχίας την ίδια εποχή…

Προφανώς η Ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας!! Μόνο δύο πράκτορες διαθέτει, οι οποίοι τριγυρνούν παντού στην Ευρώπη με το… δηλητήριο στο ένα χέρι και τα εκρηκτικά στο άλλο, δηλητηριάζοντας διπλούς πράκτορες και ναρκομανείς που δεν συνιστούν κανένα κίνδυνο, ανατινάζοντας αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, που δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν – αφού… η «ουκρανική επανάσταση» είναι μια εθνική επανάσταση (sic) η οποία ποτέ δεν υποστηρίχτηκε από κανέναν από το εξωτερικό… Και πίσω απ’ όλα τούτα δύο μονάχα άνθρωποι!! Εντυπωσιακό, πράγματι.

Δεν έχει σημασία όμως, οι σχέσεις ανάμεσα σε τούτες τις χώρες και τη Ρωσία θα είναι περίπλοκες: φροντίζει για τούτο το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο εκφράζει ανοικτά την υποστήριξή του:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο πλευρό της Δημοκρατίας της Τσεχίας σχετικά με την ισχυρή απάντηση της στις ανατρεπτικές ενέργειες της Ρωσίας στο τσεχικό έδαφος. Οφείλουμε να δράσουμε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των ρωσικών ενεργειών που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την ενεργειακή ασφάλεια ή τις βασικές υποδομές των συμμάχων και εταίρων μας»…

Με άλλα λόγια, οι δημοκράτες έχουν αρχίσει να ανυψώνουν για μας ένα νέο Τείχος, το Τείχος των Βρυξελλών, με την ενεργή βοήθεια κάποιων χωρών και την παθητικότητα κάποιων άλλων, που επιχαίρουν επειδή εγκαταλείπουν μιαν εθνική κυριαρχία όντως πολύ απαιτητική, όντας αναπαυτικά εγκατεστημένες στην υποταγή και στην υποτέλεια.

*Η Karine Bechet-Golovko είναι Γαλλίδα νομικός, διδάκτωρ  Δημοσίου Δικαίου και επισκέπτης καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας. Συγγραφέας της κλασσικής πλέον μελέτης «Ρωσία – ο νεοφιλελεύθερος πειρασμός» (RUSSIE. LA TENTATION NÉOLIBÉRALE  – Ed, L’Harmattan, Paris) καθώς και πλήθους πολιτικών αναλύσεων και άρθρων.

*Mετάφραση-απόδοση Ανδρέα Νεοφυτίδη

(Δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου 2021 στον γαλλικό ιστότοπο russiepolitics.blogspot)