Λαγκάρντ: Ο οδικός χάρτη Ελλάδας μέχρι τα τέλη του Απρίλη

Τον οδικό χάρτη της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί από τη Δευτέρα μέχρι και τα τέλη Απριλίου, εξήγησε λεπτομερώς η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με δηλώσεις της μετά την χθεσινή έκτακτη σύνοδο του EUROGROUP στις Βρυξέλλες. Πηγή του «Ταμείου» είπε πως η Εκτελεστική Διευθύντρια ήταν ιδιαίτερα ενεργή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα για να συμφωνηθεί το κείμενο της κοινής δήλωσης.Eurogroup Finance ministers meeting
Στις δηλώσεις της η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι τη Δευτέρα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει λεπτομερή κατάλογο μεταρρυθμίσεων και την επομένη «μαζί με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ θα δώσουμε στα μέλη της Ευρωομάδας την άποψή μας κατά πόσο οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν έγκυρο σημείο έναρξης για την επιτυχή τελική ολοκλήρωση της επιθεώρησης. Αυτές είναι οι ημερομηνίες. Το βράδυ της Δευτέρας, την Τρίτη η εκτίμηση των τριών θεσμών και στη συνέχεια η επικύρωση από τον πρόεδρο του Eurogroup».
H τρίτη ημερομηνία, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, είναι τα τέλη Απριλίου, όπου τα μέρη θα πρέπει να συμφωνήσουν στον τελικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα πρέπει να αναληφθούν.
«Θα δώσουμε σε όλους την ευκαιρία, όχι μόνο να αρχίσουν την διαδικασία αξιολόγησης (επιθεώρησης), η οποία πυροδοτεί και την πιθανή εκταμίευση, αλλά επίσης και να προσδιορίσουν τη γέφυρα προς κάτι που πιθανόν να είναι ελαφρώς διαφορετικότερο, για τη συνέχεια».
Επανέλαβε ότι η τελική ημερομηνία είναι τέσσερις μήνες από την ημέρα της αίτησης παράτασης από τον Ελληνα πρωθυπουργό «κι αν η παράταση όπως ελπίζουμε δοθεί, θα παρέλθει. Και μέχρι τότε ελπίζουμε ότι η αξιολόγηση που θα λάβει χώρα θα ολοκληρωθεί και θα γίνουν οι εκταμιεύσεις. Αυτά ασφαλώς εξαρτώνται από την εκτέλεση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, μιας εντολή για ολόκληρη τη διαδικασία. Κι αυτό, κατέληξε, είναι όπως το βλέπουμε κι από χρηματοπιστωτικής απόψεως, που είναι σημαντική για το ίδιο το πρόγραμμα, αλλά την γενική σταθερότητα που μας ενδιαφέρει».

Αναλυτές σημειώνουν την αυστηρότητα με την οποία η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ προσδιόρισε τα χρονοδιαγράμματα και τις υποχρεώσεις, αλλά και το ότι μετά τα τέλη Απριλίου είναι πιθανόν να υπάρξει κάτι διαφορετικότερο.
Να σημειωθεί πως όπως εξήγησε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε αντίθεση με το πρόγραμμα της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, το πρόγραμμα του «Ταμείου» λήγει στα τέλη Μαρτίου του 2016 και εξήγησε ότι γενικώς τα προγράμματά του διακρίνονται από «ευελιξία».

«Στα προγράμματα του ΔΝΤ – όχι μόνο στα ελληνικά υπάρχει πάντα ευελιξία. Παρακολουθείτε τα ελληνικά προγράμματα αυτά τα χρόνια. Βλέπετε το πρόγραμμα να εξελίσσεται, να αλλάζει, να προσαρμόζεται όπως πρέπει σε ευθυγράμμιση με τις αλλαγές συνθηκών και εξελίξεων. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε τρίμηνες επιθεωρήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα, όπου ενημερωνόμαστε εργαζόμενοι μαζί με τις αρχές. Αυτή είναι η καθιερωμένη διαδικασία του ΔΝΤ και είμαστε όσο το δυνατόν ευέλικτοι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των κρατών μελών μας».