“Η Ελλάδα πρέπει να θάψει τα πολιτικά της όνειρα” υποδεικνύουν γερμανικά Μ.Μ.Ε

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το χθεσινό Eurogroup απασχολεί σήμερα το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ αλλά και άλλων χωρών.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας “Die Welt” έχει τίτλο “Η Ελλάδα πρέπει να θάψει τα πολιτικά της όνειρα” και αναφέρεται σε “επικράτηση” του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.newego_LARGE_t_1101_54464818_type12128

Στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “Ο Σόιμπλε είναι ένας άνθρωπος που κάνει ήδη πολλά χρόνια πολιτική. Χρόνια στο Κουρμπέτι. Και έτσι μπορεί κανείς να τον συγχωρέσει όταν, απευθυνόμενος προς την ελληνική κυβέρνηση, με σχεδόν πατρική σοφία, λέει ότι κυβέρνηση σημαίνει ραντεβού με την πραγματικότητα -και η πραγματικότητα συχνά δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα”.

“Περίπου μια ώρα πριν τα πει αυτά ο Σόιμπλε, η νεαρή ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να θάψει τα πολιτικά της όνειρα. Επειτα από συζητήσεις μιας εβδομάδας και δύο αποτυχημένα Eurogroup, συμφώνησε να δεχθεί τους όρους λιτότητας από τις Βρυξέλλες, εναντίον των οποίων τασσόταν προεκλογικά”, αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της σελίδα.

Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει, επικαλούμενη πηγές της ΕΚΤ, ότι “μετά την συμφωνία δεν υπάρχει πλέον λόγος για την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων”, ενώ κάποιοι ειδικοί κανόνες θα μπορούσαν να επανεισαχθούν για τις ελληνικές τράπεζες, με το όρο ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την επέκταση του προγράμματος.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει τίτλο “Στην Ενωση (CDU/CSU) υπάρχει σκεπτικισμός” και αναφέρεται στην αντίδραση του επικεφαλής της ΚΟ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής Χανς Μίχελμπαχ, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν η Μπούντεσταγκ μπορεί να εγκρίνει την συμφωνία.

Επισημαίνει επίσης ότι “αναλυτές πιστεύουν ότι πρώτα πρέπει να περιμένει κανείς να δει ποιες συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα προτείνουν οι Ελληνες” και παραπέμπει στον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος έγραψε στο μπλογκ που διατηρεί στους New York Times ότι την Παρασκευή δεν υπήρξε πραγματικό αποτέλεσμα.

“Φαίνεται σαν ήττα για την Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει τίποτα λυθεί. Είναι μια ήττα, μόνο αν οι Ελληνες την δεχθούν ως τέτοια”, προσθέτει.

Το ρεπορτάζ στο γερμανικό ραδιόφωνο Δυτικής Γερμανίας WDR έχει τίτλο “Η νίκη του Σόιμπλε επί του Βαρουφάκη” και κάνει λόγο για απομόνωση της Ελλάδας στο Eurogroup και ανάληψη από την πλευρά της Αθήνας του 100% των δεσμεύσεων που ίσχυαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική σελίδα του, όπου τις τελευταίες ημέρες διατηρεί συνεχή ροή ειδήσεων για την υπόθεση του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει: “Από κύκλους της διαπραγμάτευσης ακούγεται πόσο σκληρές διαπραγματεύσεις έγιναν την Παρασκευή. Το γεγονός είναι: Οι Ελληνες σε αυτή την τρίτη μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες συνάντηση κρίσης αναγκάστηκαν να καταπιούν προφανώς δύσκολα πράγματα”.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: “Η κριτική για την αίτηση της νέας κυβέρνησης Αριστεράς-Δεξιάς για παράταση της οικονομικής βοήθειας χωρίς τις απαιτούμενες καθαρές δεσμεύσεις ήταν μεγάλη, όχι μόνο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης είχε επαινέσει τον εαυτό του για την διάθεση συμβιβασμού. Η Αθήνα είχε διανύσει “δέκα μίλια αντί για ένα μίλι”, δήλωσε.

Τα ΜΜΕ σε ΗΠΑ

Στην χθεσινοβραδινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, καταγράφοντας παράλληλα σχόλια, πληροφορίες και εκτιμήσεις για την “επόμενη μέρα”.

Στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ αναφέρεται ότι “η ευρωζώνη ενέκρινε παράταση τεσσάρων μηνών για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα υποβάλει έως τη Δευτέρα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που σκοπεύει να λάβει, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτό “δεν έχει να κάνει με νικητές και ηττημένους” όπως επισημαίνεται.

Ακολούθως, αναφέρεται ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι “η ελληνική κυβέρνηση δεν διένυσε μόνο το έξτρα μίλι, (αλλά) τα έξτρα δέκα μίλια” και ότι “τώρα, αναμένουμε τους εταίρους μας να μας συναντήσουν, όχι στο μέσο του δρόμου, αλλά στο ένα πέμπτο του δρόμου”.

Επίσης, σημειώνεται ότι “οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη το βράδυ για να συζητήσουν τον κατάλογο των μέτρων που θα αποστείλει η Ελλάδα”.

Στη Νιου Γιορκ Τάιμς αναφέρεται ότι “οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας για τέσσερις μήνες, μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι “είμαι ευτυχής να σας αναφέρω ότι η δουλειά που κάναμε έφερε καρπούς, είμαστε ξανά σε πολύ καλό έδαφος”. Τέλος, στο δημοσίευμα διατυπώνεται η άποψη ότι “η συμφωνία είναι πιθανό να δώσει στην Ελλάδα μια ανάσα, αλλά δύσκολα θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τα χειρότερα από τα οικονομικά και δημοσιονομικά της προβλήματα”.

Στην Ουάσιγκτον Ποστ τονίζεται ότι “η Ελλάδα και η Ευρώπη συμφώνησαν σε μια συμβιβαστική λύση, αποφεύγοντας οικονομική καταστροφή”, προσθέτοντας ότι “κατέληξαν σε συμφωνία για να διαπραγματευθούν για τέσσερις μήνες σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο”.

Οπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, με τη συμφωνία “αποφεύγεται μια δυνητικά καταστροφική έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη”. Επίσης, επισημαίνεται ότι τα “καλά νέα” για την Ελλάδα είναι ότι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 “θα ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες του 2015”, ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι “και οι δύο πλευρές έχουν δώσει από λίγο, αντί να δουν (την Ελλάδα) να εγκαταλείπει το ευρώ” και ότι “η ομάδα που θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις θα ονομάζεται “τα θεσμικά όργανα”, αντί “τρόικα”” και ότι “αποδεικνύεται πως η μέθοδος “γόρδιος δεσμός” ήταν ένας απλός συμβιβασμός”.

Στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ επισημαίνεται ότι “οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία η οποία θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, με αντάλλαγμα τη δέσμευση να τηρήσει ορισμένες προϋποθέσεις, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες μιας μακροπρόθεσμης λύσης για τη χρηματοδότηση της χώρας”.

Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC αναφέρεται ότι “η Ελλάδα και οι πιστωτές της στην ευρωζώνη κατέληξαν σε συμφωνία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης για τέσσερις μήνες”. Οπως σημειώνεται, “η επέκταση θα δώσει στην Ελλάδα χρόνο για να διαπραγματευτεί στη συνέχεια διακανονισμό με τους πιστωτές”.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η αναφορά της συμφωνίας ότι “οι ελληνικές Αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και της απασχόλησης, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης”.

Στο περιοδικό Νιου Γιόρκερ, αφού γίνεται αναφορά στη συμφωνία και στις θέσεις που είχαν οι δυο πλευρές πριν τη συμφωνία, διατυπώνεται η άποψη ότι “για να κυριολεκτήσουμε, όμως, το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες είναι απλώς μια ενδιάμεση συμφωνία” και ότι “μια ευρύτερη συμφωνία, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τα τεράστια χρέη της χώρας”.

Στο δημοσίευμα-άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα και στις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, που έχουν “αποδειχθεί αντιπαραγωγικά”, όπως επισημαίνεται.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στο κλίμα που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη και για την “απειλή” ότι “αν η Ελλάδα δεν συμφωνούσε, θα χρεοκοπούσε και θα αποχωρούσε από την ευρωζώνη”, προσθέτοντας ότι “όμως, η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, παρά τα όσα έχει περάσει, θέλει να κρατήσει το ευρώ, και, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να φύγει από την ευρωζώνη”.

Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι “μόλις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο σκληρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών, συνειδητοποίησε ότι ο Βαρουφάκης δεν θα μπορούσε να παίξει το χαρτί του Grexit, ήξερε ότι τον είχε όπου τον ήθελε.

Καναδικά ΜΜΕ

Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ του Καναδά καθώς και τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας αναπαράγουν την είδηση για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών που είχαν παρουσιαστεί στα καναδικά ΜΜΕ ότι θα επιτευχθεί συμφωνία παρά τις αντεγκλήσεις και τη σκληρή διαπραγματευτική στάση τόσο της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η σημαντικότερη από πλευράς επιρροής εφημερίδα του Καναδά, Globe and Mail, φιλοξένησε ανταποκρίσεις και αναλύσεις οι οποίες έκαναν λόγο για “επίτευξη θετικού τόνου” στις συνομιλίες Ελλάδας-Γερμανίας με αναφορά στο tweet του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα ύστερα από την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο κα Μέρκελ.

Επίσης ανταποκρίσεις από την Ευρώπη κάνουν λόγο σε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη παρά την αστάθεια λόγω του ακόμα ανοικτού ελληνικού ζητήματος. Η Globe and Mail φιλοξενεί εξάλλου άρθρο για την ρευστότητα των αγορών εξ αιτίας της αβεβαιότητας που καλλιεργήθηκε τις περασμένες εβδομάδες με το φόβο του grexit.