Πέθανε ο θρυλικός διπλός κατάσκοπος του ψυχρού πολέμου, Τζορτζ Μπλέικ

 

ap_17314380487876Την τελευταία του πνοή, πλήρης ημερών, άφησε ο θρυλικός διπλός κατάσκοπος του ψυχρού πολέμου, Τζορτζ Μπλέικ.

Ο Βρετανός, πρώην διπλός πράκτορας που ενήργησε ως κατάσκοπος για τη σοβιετική KGB τη δεκαετία του 1950 και στη συνέχεια διέφυγε στη Μόσχα, πέθανε σε ηλικία 98 ετών.

«Σήμερα, ο θρυλικός…Τζορτζ Μπλέικ δεν υπάρχει πια. Αγαπούσε ειλικρινά τη χώρα μας, θαύμαζε τα επιτεύγματα του λαού μας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, Σεργκέι Ιβάνοφ, στο Sputnik.Ο Τζορτζ Μπλέικ ήταν διπλός μυστικός πράκτορας που εργαζόταν για τις σοβιετικές υπηρεσίες κατασκοπείας, έχοντας αποκαλύψει 42 πράκτορες της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας «MI6» και επιφέροντας πολύ σοβαρά πλήγματα στις επιχειρήσεις της υπηρεσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Για τη Ρωσία θεωρείται ήρωας, ενώ τη δράση του θρυλικού κατασκόπου θα ζήλευε ακόμα και ευφάνταστος νους σεναριογράφου κατασκοπευτικής ταινίας.

Ο νεαρός Μπλέικ κατατάχθηκε αρχικά στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, όπου στρατολογήθηκε από την ΜΙ6, η οποία το 1948 τον έστειλε στην Κορέα, με βασικό στόχο να συγκεντρώνει πληροφορίες για την κομμουνιστική Νότια Κορέα, την Κίνα και τη σοβιετική Άπω Ανατολή.

Το 1950, ωστόσο, με το ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας, ο Μπλέικ, μαζί με τους άλλους διπλωμάτες βρέθηκε στη φυλακή, όπου εκεί άλλαξε η ζωή του για πάντα.

«Ασπάστηκε» τον κομμουνισμό αφού πρώτα μελέτησε τα κείμενα του Μαρξ κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του από τους Βορειοκορεάτες.

Το 1953 ο Μπλέικ επιστρέφει έτσι ως ήρωας της Κορέας στο Λονδίνο. Μόνο που πλέον εργαζόταν για την KGB…

Οκτώ χρόνια αργότερα, η σύλληψη ενός Πολωνού αξιωματικού πληροφοριών, του Μίκαελ Γκολενιέφσκι, και η κατάθεσή του, θα σημάνουν και την αρχή του τέλους της διπλής «ταυτότητας» του Μπλέικ.

Καταδικάστηκε σε 42 χρόνια κάθειρξης και οδηγήθηκε στις φυλακές του Γουόρμγουντ Σκραμπς του Λονδίνου, από τις οποίες ωστόσο δραπέτευσε μετά από πέντε χρόνια, αυτομολώντας στη Μόσχα.

Το 1991 έγραψε την αυτοβιογραφία του με τίτλο: «Καμία άλλη επιλογή», ενώ το 2012, στα 90ά του γενέθλια, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ευχαρίστησε τον Βρετανό διπλό πράκτορα για την προσφορά του στη Ρωσία.

Η αποκάλυψη του πιο γνωστού τούνελ κατασκοπείας

Αρχές της δεκαετίας του ’70, οι κατάσκοποι της Δύσης είχαν σκάψει ένα τούνελ 548 μέτρων κάτω από το τείχος του Βερολίνου, προκειμένου να φτάσουν υπόγεια στον σοβιετικό τομέα και να «παγιδεύσουν» τις συνομιλίες των Ανατολικών.

Περίπου 3.000 τόνοι χώματος μεταφέρθηκαν κρυφά, για να κατασκευαστεί το πιο γνωστό τούνελ κατασκοπείας. Μια επιχείρηση με την ονομασία «Χρυσός», για την οποία δεν υπήρξε καμία διαρροή.

Εκτός βέβαια από αυτήν μέσα από την ίδια τη βρετανική κατασκοπεία εξαιτίας του Τζορτζ Μπλέικ, ο οποίος ενημέρωσε τους Σοβιετικούς για το τούνελ. Οι τελευταίοι μάλιστα, αντί να το «ξεσκεπάσουν», το χρησιμοποίησαν για να δίνουν λάθος πληροφορίες, μέχρι που αποφάσισαν πως δεν το χρειάζονταν άλλο και το αποκάλυψαν χρεώνοντας στους Δυτικούς την όλη επιχείρηση.