Πρόεδρος:Θα τηρηθούν κατά γράμμα για την αρχαία Ιεροκηπία

imagewΤη διαβεβαίωση ότι θα δώσει οδηγίες ώστε να τηρηθούν κατά γράμμα οι κανονισμοί σε σχέση με τα αιτήματα της ομάδας ανάδειξης της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς Γεροσκήπου, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Προσερχόμενος στην τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου του Περιφερειακού Κέντρου Υγείας Γεροσκήπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε εκπρόσωπο της ομάδας ανάδειξης της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς Γεροσκήπου, ο οποίος αφού του επέδωσε ψήφισμα της ομάδας ζήτησε όπως διασωθεί η αρχαία Ιεροκηπία με ανταλλαγή κρατικής γης, είπε ότι «κατανοώ απόλυτα το αίτημα σας. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι αυτό που θα αξιώσω είναι πιστή τήρηση των κανονισμών και από Τμήμα Αρχαιοτήτων και από την Πολεοδομία από όσους είναι αρμόδιοι να παραχωρήσουν μια ανάλογη άδεια ή να μην παραχωρήσουν».

Θέλω, συνέχισε, «να είμαι ευθύς μαζί σας, διότι δεν μπορώ να κάνω παρεμβάσεις στα διάφορα Τμήματα».

Πρόσθεσε όμως ότι «αυτό για το οποίο σας διαβεβαιώ είναι ότι θα δώσω αυστηρές οδηγίες να τηρηθούν κατά γράμμα οι πρόνοιες του Νόμου, των κανονισμών έτσι ώστε οι καθ΄ύλην αρμόδιες Αρχές να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει με βάση τη νομοθεσία».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως δεν επιθυμεί να υπόσχεται κάτι το οποίο δεν είναι στις αρμοδιότητες του και που δεν είναι στις δυνατότητες παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Σταθείτε γερά. Ό,τι αισθάνεστε ότι μπορεί να ευαισθητοποιεί τον κόσμο αυτό θέλουμε» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως ουδέποτε αρνήθηκε την κριτική που του ασκείται, σημειώνοντας πως έχει δίκαιο ο κόσμος και πως άμα βλέπει κάτι στραβό θα αντιδράσει.

Το θέμα είναι πόσο εμείς το συλλαμβάνουμε για να αντιδράσουμε ανάλογα, θετικά προς τις αξιώσεις της κοινωνίας, κατέληξε.

Έκκληση για διάσωση αρχαιοτήτων

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Νεόφυτος Παύλου εκ μέρους της Ομάδας Ανάδειξης Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Γεροσκήπου αναφέρθηκε στο τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής με τις αρχαιότητες ζητώντας τη διάσωσή τους. Απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο να συμβάλει στην αποτελεσματική διάσωση του σπουδαίου, όπως είπε, μνημείου που εντοπίστηκε στην Γεροσκήπου στην παραλιακή περιοχή « Μουλιά» και στο οποίο προγραμματίζεται η ανέγερση πολυόροφου ξενοδοχείου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.  Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι «οι αρχαιότητες ανήκουν στην Γεροσκήπου και σε όλο το λαό».

Από την πλευρά της η Ευδοξία Παναγιώτου είπε, “ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεσολαβήσει, να αφαιρεθεί  το τεμάχιο αυτό και να μπορούμε όλοι να απολαύσουμε την ιστορία μας “. Εκ των διαμαρτυρομένων ο Μιχάλης Φελλάς ανέφερε πως οι αρχαιότητες ανήκουν στο λαό για αυτό η Ομάδα Πρωτοβουλίας για διάσωση των αρχαιοτήτων ζητά όπως ανταλλαγεί το συγκεκριμένο τεμάχιο στο οποίο έχουν ανευρεθεί σημαντικές αρχαιότητες στην παραλία της Γεροσκήπου  με άλλο κρατικό τεμάχιο έτσι που να παραμείνουν οι αρχαιότητες στον λαό.