Αντιδράσεις για το εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo,με τον Ερντογάν

1-120Οι πρόσφατες φραστικές επιθέσεις από Τούρκους αξιωματούχους κατά του γαλλικού σατιρικού εβδομαδιαίου περιοδικού Charlie Hebdo, το οποίο δημοσίευσε μία καρικατούρα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν «γεμάτες μίσος».

Αυτό δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ, στη διάρκεια  συνέντευξης Τύπου.

Το σκίτσο στο εξώφυλλο του Charlie Hebdo σατιρίζει  τον Ερντογάν και μία γυναίκα που φορεί ισλαμική μαντίλα, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν ως μία «αηδιαστική προσπάθεια».

Η Γαλλία και η Τουρκία ανταλλάσσουν φραστικά πυρά γύρω από σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, μετά τον πρόσφατο αποκεφαλισμό στο Παρίσι, ενός καθηγητή που έδειχνε στους μαθητές τα σκίτσα, σε ένα μάθημα ελευθερίας του λόγου.

Οι μουσουλμάνοι θεωρούν οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη ως βλασφημία.

 

Το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό σατιρικού περιεχομένου Charlie Hebdo ανήρτησε το εξώφυλλο του περιοδικού που κυκλοφόρησε σήμερα  Τετάρτη.

Πρωταγωνιστής είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα εξώφυλλο που   προκάλεσε την οργή του τούρκου προέδρου και έντονες αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ερντογάν: στην ιδιωτική του ζωή είναι πολύ αστείος» γράφει στη λεζάντα το περιοδικό.1-674-2

Ο Ερντογάν διακρίνεται να σηκώνει το ρούχο μιας μουσουλμάνας, η οποία κάτω από το ρούχο είναι γυμνή, και απεικονίζεται να αναφωνεί «Ωωω, ο Προφήτης».

Το εξώφυλλο αυτό έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Τουρκίας και Γαλλίας είναι στη χειρότερη φάση τους, με σκληρές επιθέσεις εκατέρωθεν, προτροπή για εμπάργκο γαλλικών προϊόντων από τον Ερντογάν και παραληρηματικό λόγο από τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιτέθηκε κατά του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με τον τελευταίο να ζητά κυρώσεις από τις χώρες της ΕΕ.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι επιτρέπει την εξάπλωση της ισλαμοφοβίας επειδή δεν απαγόρευσε τη δημοσίευση των γελοιογραφιών.

Ο Μακρόν απάντησε υπερασπίζοντας σθεναρά το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, πιο πρόσφατα στην κηδεία του Σαμουέλ Πάτι, ενός καθηγητή που αποκεφαλίστηκε στη Γαλλία λίγο αφότου έδειξε σε μαθητές του κάποια από τα σκίτσα του Charlie Hebdo κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.