Το συνώνυμο της διχοτόμησης

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Γράφει-η-Ανδρούλα-ΓκούρωφΣε αντικατοχική εκδήλωση που οργάνωσε το ΑΚΕΛ  για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου του 1999  στο οδόφραγμα του Ορφέα στη Λευκωσία, ο τότε Γ.Γ.ΑΚΕΛ και μετέπειτα πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ.Χριστόφιας δήλωνε με έμφαση: «Εμείς ποτέ δεν θα συναινέσουμε σε κάτι που είναι συνώνυμο της διχοτόμησης  όσο περίτεχνα και αν το σερβίρουν οι διάφοροι «καλοθελητές». Ας το γνωρίζουν τούτο απεσταλμένοι, συντονιστές και μεσολαβητές, αυτόκλητοι και μη …»

Ο  τότε Γ.Γ. του ΑΚΕΛ  αναφερόταν στην αποδοχή από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη της   πρόσκλησης του τότε Γ.Γ.του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για συνομιλίες  εκ του σύνεγγυς με τον Ρ. Ντενκτάς  και τον επέκρινε επειδή «αποδέχθηκε προφορική και όχι γραπτή πρόσκληση στην οποία δεν γινόταν καμιά αναφορά στα ψηφίσματα των Ην.Εθνών και των συμφωνιών κορυφής.» Επεσήμανε ακόμα πως η έναρξη αυτού του διαλόγου   θα βαφτιστεί ως πρόοδος στο κυπριακό και θα αποτελέσει το άλλοθι για να δικαιολογηθεί η αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη χώρα (στην Ε.Ε.). Διαβεβαίωνε τον κυπριακό λαό ότι «το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και που θα έχει προοπτικές να ανοίξει το δρόμο για τη λύση του κυπριακού.» Τέλος έστειλε το μήνυμα προς διάφορους δυτικούς διπλωμάτες πως «και η Κύπρος είναι περήφανη χώρα  και ο λαός της αξιοπρεπής  και πατριώτης …» Καταλήγοντας είπε ότι «το κυπριακό είναι θέμα αποκατάστασης του διεθνούς δικαίου» , και κάλεσε «να ασκηθούν πιέσεις προς τους αδικοπραγούντες και όχι προς τους αδικημένους.»

Αυτά προηγήθηκαν του εκτρωματικού σχεδίου Ανάν το οποίο μια μεγάλη μερίδα της ηγεσίας του ΑΚΕΛ αρχικά υιοθετούσε αλλά κάτω από την αφόρητη πίεση της κομματικής βάσης,  αναγκάστηκε να απορρίψει με την αντιφατική  υπεραπλούστευση: «λέμε όχι για να τσιμεντώσουμε το ναι». Φρόντισαν δε με το πέρασμα του χρόνου να απομακρύνουν όσα στελέχη τάχθηκαν με σθένος κατά του σχεδίου Ανάν. Τους το κρατούσαν μανιάτικο επειδή χάλασαν το παιγνίδι της συμπόρευσης ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας όπου παιζόταν η παράδοση της Κύπρου άνευ όρων  στους Αττίλες και η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Σήμερα ο Γ.Γ.  του ΑΚΕΛ ο οποίος δύο φορές πήγε στην Τουρκία επικεφαλής κομματικής αντιπροσωπείας για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της Άγκυρας, λέει ότι   η απαράδεκτη απόφαση της Τουρκίας για το Βαρώσι,   θα πρέπει να συνοδευτεί από σοβαρή και προσηλωμένη προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
«Εμείς θεωρούμε ότι μόνο με την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου μπορούν να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες». Όπως δήλωσε μετά τη λήξη του Εθνικού Συμβουλίου, το ΑΚΕΛ  έχει άποψη,   για όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, όμως «δεν είναι η ώρα ν’ ασκηθεί κριτική στην Κυβέρνηση. Είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και θα έχουμε χρόνο στη συνέχεια, εάν καταφέρουμε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να δούμε πώς θα προχωρήσουμε για τη λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς εάν με αυτά τα δεδομένα θεωρεί ότι η Κυβέρνηση πρέπει να πάει σε διαπραγματεύσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την ΕΕ, που θα επιτρέψουν να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Εννοεί, εξήγησε, αποκλιμάκωση της έντασης, τερματισμό των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας «και τότε ναι, μπορούν να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις».

Με το ίδιο περίπου σκεπτικό αλλά με διαφορετική φρασεολογία μίλησε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβ.Νεοφύτου, στο περιθώριο της εκδήλωσης στη Δερύνεια για καταδίκη της παράνομης ενέργειας της Τουρκίας να ανοίξει τμήμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Αυτοί στον κόσμο τους και ο Ερντογάν στο δικό του.

Η ώρα του πλιάτσικού

Βέβαια η Τουρκία ακούει βερεσέ τέτοιες παρακλήσεις για διάλογο και εύχεται «καλορίζικο»  στην «Τδβκ» το νέο πλιάτσικο. Δεν είναι τυχαία που μαζί με τον Τατάρ και το φανατισμένο πλήθος που πέρασε από την πύλη του τουρκικού στρατού στο παραλιακό τμήμα του Βαρωσιού την Πέμπτη,  πέρασαν και πολλοί Τούρκοι και Τ/κ κτηματομεσίτες για να κατοπτεύσουν τα υποσχόμενα νέα φιλέτα που θα  «προσφέρει» ο Ερντογάν.

Η κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας κίνηση  Ερντογάν-Τατάρ για το άνοιγμα τμήματος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου είναι ένα ηχηρό χαστούκι στην προεδρεύουσα Γερμανία, που με επικεφαλής την Καγκελάριο Μέρκελ μεθόδευσαν την απόφαση του Συμβουλίου αρχηγών της Ε.Ε. για να μην επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά μόνο κατά της Λευκορωσίας.Τώρα λένε πως θα  μελετήσουν την «νέα κατάσταση» στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου τον Δεκέμβρη(!!!)

Μεγαλύτερος εμπαιγμός δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Οι προδιαγραφές για μια λύση συνώνυμο της διχοτόμησης

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένει τις «εκλογές» στα κατεχόμενα και επιμένει να αποκαλεί κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη ως Βόρεια Κύπρο και την αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία ως Νότια Κύπρο.

Φαίνεται πως οι προδιαγραφές για μια λύση συνώνυμο της διχοτόμησης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Αυτοί που προειδοποιούν πως «οδεύουμε σε διχοτόμηση αν δεν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις,  θα πρέπει να απαντήσουν τι είδους λύση επιθυμούν κάτω   από τις σημερινές συνθήκες όπου η καταδικαστέα και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται στο αποκορύφωμα της . Ο Ερντογάν δεν ορρωδεί μπροστά σε τίποτα. Κάνει ότι θέλει  εφαρμόζοντας το αρχικό σχέδιο της Τουρκίας για την παλινόρθωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την  επανακατάληψη εδαφών από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια.

Τα «οθωμανικά» στρατεύματα δεν είναι ανάγκη να φτάσουν μέχρι τη Βιέννη για να ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Εκπροσωπείται αρκούντως η Τουρκία με τις αυξανόμενες ροές μουσουλμάνων παράτυπων μεταναστών που στέλλει μεθοδικά σε χώρες της Ευρώπης κυρίως σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και η ελίτ των Βρυξελλών έχασαν προ πολλού την αξιοπιστία τους προκειμένου μια άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το κυπριακό να έχει επιτυχή έκβαση.

Η εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κοινότητας και όχι ως αναγνωρισμένου κράτους, σε μια άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για διερεύνηση επανέναρξης συνομιλιών θα είναι ακόμα ένα καρφί στο σώμα της Κύπρου και ακόμα μια επιτυχία της Τουρκίας να αναδυθεί από θύτης σε θύμα .
Είναι άκρως λανθασμένη επιλογή η  εμπλοκή σε διαδικασίες που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν που όχι μόνο απέτυχαν, αλλά εξέθεσαν και την Κυπριακή Δημοκρατία σε κινδύνους με παράλληλη κεφαλαιοποίηση πολιτικών κερδών στην Τουρκία.

Αυτό το οποίο πρέπει να απαιτήσει η κυβέρνηση είναι τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, όπως προνοεί το ψήφισμα 37/253 (1983) της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, που είναι η ουσία του, και περιλαμβάνει:Την  αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων,την επιστροφή του συνόλου των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας, την κατάργηση των εγγυήσεων και τον επαναπατρισμό των εποίκων.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πειραματισμών. Έφτασε η  ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία  να διεκδικήσει, επιτέλους, την εφαρμογή των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εμμένοντας σε Διεθνή Διάσκεψη και να πει όχι σε μια πενταμερή όπου  η Τουρκία θα έχει την άνεση και ευχέρεια να επιβάλει και πάλι  τους όρους της για μια λύση συνώνυμο της διχοτόμησης που θα ακολουθήσει την «πάλι με χρόνια και καιρούς»  σταδιακή κατάληψη όλης της Κύπρου.