Αναταράξεις στη ΝΔ από την ανακοίνωση του ΕΛΚ για την Ελλάδα

 

 

Θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλεί η ανακοίνωση του ΕΛΚ, που εγκρίθηκε
και από την ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες υπό τον κ. Σαμαρά, στην οποία αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «θα πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Κορυφαία «γαλάζια» στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Σιούφας και ο Γιάννης Μιχελάκης με δημόσιες τοποθετήσεις τους εξαπέλυσαν σκληρή κριτική, ενώ ο Κυριακός Μητσοτάκης κράτησε χαμηλούς τόνους και υποστήριξε πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετική η διατύπωση και ο Άδωνις Γεωργιάδης τάχθηκε

newego_LARGE_t_1101_54391180_type12713

υπέρ της.
«Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μία εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες» έγραψε στο twitter η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο Δημήτρης Σιούφας σε δήλωση του τονίζει: «Σωστή και η τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι θα κάνει οτιδήποτε για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και το Ευρώ. Ατυχέστατη όμως η παρέμβαση του ΕΛΚ ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις». Δηλαδή να μην διαπραγματευθεί τίποτε ή να μην υπάρχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στην νέα συμφωνία».
Στο ίδιο μήκος κλίματος και η τοποθέτηση του Γιάννη Μιχελάκη, οποίος έγραψε: «Όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απαιτεί σεβασμό όλων των δεσμεύσεων αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση! Απαράδεκτο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χθες. Απαράδεκτη και η αποδοχή του από την ελληνική αντιπορσωπεία!».
Υπέρ της ανακοίνωσης του ΕΛΚ τάχθηκε o Άδωνις Γεωργιάδης με μήνυμά του στο twitter: «Η ανακοίνωση του ΕΛΚ δεν λέει τίποτε περισσότερο από το αυτονόητο για κάθε άνθρωπο που αισθάνεται Ευρωπαίος: Pacta sunt servanda (σ.σ οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Η φασαρία;».
Τι έλεγε η ανακοίνωση του ΕΛΚ
Η επίμαχη ανακοίνωση του ΕΛΚ που προκάλεσε τις αντιδράσεις είναι η εξής:
«Καλούμε την νέα ελληνική κυβέρνηση να μην θέσει εν αμφιβόλω την οικονομική πρόοδο που σημειώθηκε υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά. Οι θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο μέσα από μονομερείς δράσεις» επισημαίνει το ΕΛΚ, το οποίο συνεχίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση».
«Η Eλλάδα επιστρέφει σε ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται. Στην Ελλάδα, όπως στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο οι κυβερνήσεις υπό το ΕΛΚ έλαβαν τις σωστές οικονομικές αποφάσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών» συνεχίζει το ΕΛΚ και καταλήγει:
«Στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα και απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος αλλά ο Αντ. Σαμαράς έθεσε τη χώρα στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Τώρα εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να εργαστεί από κοινού με τους εταίρους της Ελλάδας για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης, η οποία θα έπληττε τον ελληνικό λαό»..