«Εάν δεν φοβόμουν, θα ήμουν τρομερά επικίνδυνος» δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στη βρετανική εφημερίδα Guardian που παρουσιάζει το πορτραίτο του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, μέσα από μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.
Ο κ.Βαρουφάκης ανακρίνεται από την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Helena Smith που τον ρωτάει αν φοβάται που οι εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζουν τροπόν τινά την παγκόσμια οικονομία για να λάβει την απάντηση: «Λίγο… Εάν δεν φοβόμουν, θα ήμουν τρομερά επικίνδυνος».
«Δεν προμοτάρω με κανέναν τρόπο την εικόνα μου. Με κατηγορούν πως oδηγώ μηχανή, αλλά αυτό το κάνω από τότε που ήμουν 15 χρονών. Είμαι αυτός που είμαι» δηλώνει ο κ.Βαρουφάκης όταν η δημοσιογράφος τον ρωτάει για την αντισυμβατική εμφάνισή του στις επίσημες συναντήσεις.
«Κάποτε μου είχαν πει ότι ως μαρξιστής, θα πρέπει να κάνω δυο πράγματα: να είμαι πάντα αισιόδοξος και να έχω άποψη για τα πάντα. Θεωρώ πως αυτή η συμβουλή μου ακούγεται καλή» αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης. «Δεν νομίζω ότι μπορείς να καταλάβεις τον καπιταλισμό, χωρίς ή μέχρι να καταλάβεις τις αντιθέσεις του και εάν δεν αναρωτηθείς αν αυτή είναι η φυσική κατάσταση. Εγώ δεν νομίζω ότι είναι, γι’ αυτό και είμαι αριστερός», επισημαίνει ο ίδιος, ο οποίος φέρεται να λέει ότι «καταλαβαίνει τον κόσμο καλύτερα» έχοντας διαβάσει τον Μαρξ.
Η δημοσιογράφος τον ρωτάει και για την εξελίξεις σχετικά με το χρέος της Ελλάδας καθώς και για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. «Είναι άλλο πράγμα να λες ότι δεν έπρεπε ποτέ να μπουμε στο ευρώ και είναι άλλο να λες ότι πρέπει να φύγουμε από ευρώ» τονίζει. «Αν κάνουμε πίσω, πέφτουμε στο γκρεμό. Αυτό είναι το επιχείρημά μου σε όλους». «Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να διαχωρίσω τη θέση της χώρας από την μοίρα της Ευρώπης. Για κάποιο λόγο, πολλά πάρα πολύ άσχημα πράγματα συνέβησαν εδώ και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν. Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι ένα από αυτά. Δεν άρχισε στο Βερολίνο, άρχισε στην Ελλάδα τον Δεκέμβρη του 1944», προσθέτει.
«Τώρα έχουμε χάσει τα πάντα. Γι’ αυτό μπορούμε να μιλήσουμε λέγοντας αλήθειες, και είναι ώρα να το κάνουμε αυτό».
«Το πρόγραμμα διάσωσης το 2010 δεν ήταν πρόγραμμα για την Ελλάδα, ήταν για την διάσωση των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών. Οι πολίτες στη Γερμανία παραπλανήθηκαν πιστεύοντας πως τα χρήματα πήγαν στους Έλληνες, ο ελληνικός λαός παραπλανήθηκε πιστεύοντας πως αυτό ήταν η σωτηρία μας» αναφέρει.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποιο “Plan Β” απαντά: «Συνεχώς ακούμε πως αν δεν υπογράψουμε θα έρθει ο Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι “ας το αφήσουμε να συμβεί”. Δεν υπάρχει plan B. Αυτό είναι το plan B”».
Και αν τελικά έρθει η καταστροφή τι θα γίνει; τον ρώτησε η δημοσιογράφος, έχοντας στο μυαλό της -όπως αναφέρει- “εικόνες χάους από την πτώχευση”. «Αυτό είναι σαν να με ρωτάτε τι θα γίνει αν κομήτης χτυπήσει τη Γη. Δεν έχω ιδέα», υπογράμμισε.