Φονική επίθεση ισλαμιστών στην Κοπεγχάγη

Ενας νεκρός ,τρεις τραυματίες 

Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τα πυρά δύο αγνώστων σε καφετέρια της Κοπεγχάγης όπου πραγματοποιείτο συζήτηση σχετικά με τη βλασφημία, στην  οποίο μιλούσε ο Γάλλος πρέσβης και παρευρίσκετο ο Λαρς Βιλκς, ο σκιτσογράφος που το 2007 στοχοποιήθηκε από τους φανατικούς ισλαμιστές για σκίτσα που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ.newego_LARGE_t_1101_54466378_type12713

Οι δύο δράστες, που φορούσαν κουκούλες,  άδειασαν τα αυτόματά τους στην βιτρίνα της γεμάτης από κόσμο καφετέριας, όπου γινόταν η εκδήλωση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης. Συνολικά φέρεται να έριξαν περίπου 40 σφαίρες, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν με αυτοκίνητο.Το όχημά τους ταυτοποιήθηκε αργότερα (η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό του).
Σύμφωνα με πληροφορίες μαρτύρων, πρόκειται για άτομα αφρικανικής καταγωγής που μιλούσαν δανέζικα.
Η ταυτότητα του νεκρού. που είναι ένας 40χρονος άνδρας από τους παριστάμενους, δεν είναι προς το παρόν γνωστή, ενώ οι τραυματίες είναι οι αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της εκδήλωσης.

Στο λογαριασμό του twitter που διατηρεί ο Γάλλος πρέσβης Φρανσουά Ζιμερέι, εμφανίστηκε λίγο αργότερα μήνυμα που αναφέρει ότι δεν υπέστη κανένα τραυματισμό.

Ο Σουηδός σκιτσογράφος Λαρς Βικς, που βρισκόταν επίσης στο χώρο μαζί με τους σωματοφύλακές του, είναι από τους πλέον στοχοποιημένους του κλάδου του, καθώς κυκλοφορεί φυλασσόμενος λόγω των απειλών που έχει δεχθεί για τη ζωή του. Αιτία είναι τα σκίτσα στα οποία σατίρισε στο παρελθόν τον Μωάμεθ, ειδικά μάλιστα ένα του 2007, στο οποίο τον απεικόνιζε ντυμένο σαν σκύλο.
Η περιοχή γύρω από το καφέ έχει αποκλειστεί από την αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές έχουν εστιάσει τις έρευνές τους σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης.
«Ηθελαν νέο Charlie Hebdo»

«Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν», δήλωσε ο Ζιμερέ. «Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, αλλά οι αστυνομικοί εδώ μάς λένε ότι ήταν 200», υποστήριξε ο γάλλος πρεσβευτής. «Οι σφαίρες διαπέρασαν τις πόρτες και όλοι έπεσαν στο έδαφος … Καταφέραμε να φύγουμε από την αίθουσα, αλλά παραμένουμε στο εσωτερικό, διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμη. Οι δράστες διέφυγαν και μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή», όπως προσέθεσε.

«Υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι» στην αίθουσα, έγραψε στο Twitter η Ινα Σεβσένκο, μέλος της οργάνωσης Femen, που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας εξέφρασε προς την πρωθυπουργό της Δανίας Τόρνινγκ-Σμιτ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη σημερινή φονική επίθεση στο καφέ της Κοπεγχάγης όπου πραγματοποιείτο συζήτηση για το Ισλάμ, παρουσία του σκιτσογράφου Λαρς Βιλκς που είχε απεικονίσει τον Μωάμεθ ως σκύλο το 2007.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αναμένεται να μεταβεί το συντομότερο στη Δανία, ενώ την κατηγορηματική του καταδίκη για το νέο αυτό χτύπημα εξέφρασε και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λωράν Φαμπιούς δηλώνοντας ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Δανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Το σκίτσο του Vilks που ξεσήκωσε το Ισλάμ – πώς δημιουργήθηκε, τι προκάλεσε

newego_LARGE_t_1101_54466382_type12713

Ενα από τα σκίτσα του Βιλκς στο οποίο ο Μωάμεθ αναπαριστάται ως αδέσποτος σκύλος

Μία απεικόνιση του Μωάμεθ ως περιπλανώμενου σκύλου στους δρόμους την οποία δημιούργησε το 2007 ο Σουηδός σκιτσογράφος έφτανε για να τον μετατρέψει σε στόχο απειλών κατά της ζωής του από όλες τις πλευρές του πλανήτη όπου υπάρχουν φανατικοί ισλαμιστές.

Στις 11 Ιουνίου 2007 ο Βιλκς συμμετείχε σε μία έκθεση Τέχνης στην μικρή σουηδική πόλη του Τάλερουντ, με γενικό τίτλο «ο σκύλος στην Τέχνη». Η επιλογή του ήταν να υποβάλει τρία σκίτσα με μολύβι και μελάνι, στα οποία απεικονιζόταν ο Μωάμεθ ως αδέσποτος σκύλος. Την ίδια περίοδο, ήδη είχε δημιουργήσει άλλα σκίτσα του Μωάμεθ για μία άλλη έκθεση στο Βεστφρόσεν της Νορβηγία για τη θεματική ενότητα «Ω, θεέ μου».

Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τα σχέδιά του ως μία προσπάθεια να αναζητηθούν τα όρια της πολιτικής ορθότητας εντός των ορίων της καλλιτεχνικής κοινότητας. Αυτό, υπό το πρίσμα ότι ενώ οι Σουηδοί καλλιτέχνες τακτικά καυτηριάζουν τις πολιτικές ΗΠΑ και Ισραήλ, σπανιότατα αναφέρονται στο περιεχόμενο των μουσουλμανικών διδαχών και πρακτικών.

Μία ημέρα πριν ανοίξει η έκθεση, στις 20 Ιουνίου, οι διοργανωτές αφαίρεσαν τα σκίτσα του υπό το φόβο επεισοδίων και της ισλαμικής τρομοκρατίας. Οπως είπε τότε η διοργανώτρια Μάρτα Βέρνερστρομ, αρχικά η ίδια «δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης» και δικαιολόγησε την απόφαση αφαίρεσης μετά από επικοινωνία με την κυβέρνηση και άλλα άτομα.

Ο Βιλκς «απάντησε» ζητώντας από την Σχολή Καλών Τεχνών του Γκέρλεσμποργκ, όπου διδάσκει, να περιλάβει τα σκίτσα στην έκθεση έργων των καθηγητών που θα άνοιγε στις 18 Αυγούστου. Πέντε ημέρες νωρίτερα, ωστόσο, η Σχολή αποφάσισε να τα απορρίψει, επίσης για λόγους ασφαλείας. Η δεύτερη απόρριψη προκάλεσε τεράστιο κύμα συζητήσεων στα ΜΜΕ και την πολιτική σκηνή της Σουηδίας, για τα όρια της αυτολογοκρισίας και την ελευθερία της έκφρασης.

Στις 18 Δεκεμβρίου, την ημέρα που άνοιξε η «λειψή» έκθεση, πολλές εφημερίδες της χώρας δημοσίευσαν τα σκίτσα του Βιλκς, όπως οι Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen και Upsala Nya Tidning. Ειδικά η η εφημερίδα του Ορεμπρο Nerikes Allehanda δημοσίευσε το ένα από τα σκίτσα, μαζί με κεντρικό άρθρο για την ελευθερία της έκφρασης. Σε αυτό υπερασπιζόταν το δικαίωμα των Μουσουλμάνων στην πίστη, αλλά και την δυνατότητα γελοιοποίησης των πιο ιερών συμβόλων τους, όπως και κάθε άλλης θρησκείας.
Αμέσως μετά, «άνοιξε ο ασκός του αιόλου» τόσο για το σκιτσογράφο, που έκτοτε ζει φρουρούμενος, όσο και για την Σουηδία, που αντιμετώπισε διαδηλώσεις στο εσωτερικό και διπλωματικά επεισόδια σε διεθνές επίπεδο επί μεγάλο διάστημα, κυβερνοεπιθέσεις, επικήρυξη του από την Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις αλλά και προσπάθειες να δολοφονηθεί.
Στις σοβαρότερες από αυτές, στις 9 Μαρτίου του 2010 επτά άτομα, με καταγωγή από Μαρόκο και Υεμένη, συνελήφθησαν στην Ιρλανδία με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν την δολοφονία του.

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2010 ένας βομβιστής ανατινάχθηκε στην Στοκχόλμη με μόνο θύμα τον ίδιο, από τις δύο βόμβες που μετέφερε. Ενα email που έφτασε σε ΜΜΕ και Αρχές Ασφαλείας της Σουηδίας λίγο πριν τις εκρήξεις, συνέδεε το συμβάν με τον Βιλκς.
Το 2013, μία Αμερικανίδα που αποκαλούσε τον εαυτό της Τζιχάντ Τζέιν καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή επειδή αποδείχθηκε ότι σχεδίαζε να σκοτώσει τον Σουηδό σκιτσογράφο.

Ακολούθησε, πριν από λίγες ώρες, η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Βιλκς είδε να πέφτουν γύρω του σφαίρες, στην καφετέρια της Κοπεγχάγης…