Λαβρόβ:Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα

Η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραχώρησης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα εφόσον της Russian and Greek Foreign Ministers meetingζητηθεί από την Αθήνα, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στη Μόσχα.

Σε δηλώσεις ύστερα από διαβουλεύσεις που είχε με τον κ. Κοτζιά, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι συζήτησαν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και είπε ότι εάν υπάρξει αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Αθήνα τότε η Μόσχα `σίγουρα θα το μελετήσει`.

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες ενδιαφέρονται να αναπτύξουν στρατιωτική συνεργασία και ανέφερε ότι ήδη γίνεται προετοιμασία νέων συμφωνιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δύο υπουργοί ανάμεσα στα θέματα που  συζήτησαν  μεταξύ άλλων ήταν και η  συνεργασία στον τομέα της ενέργειας .Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, πως “συζητήσαμε τη δυνατότητα ενεργειακής συνεργασίας, δεδομένου του ενδιαφέροντος της Αθήνας για το σχέδιο του αγωγού που θα φτάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω Τουρκίας”.

«Θεωρούμε ότι το σχέδιο έχει καλές προοπτικές», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ρωσική Gazprom σκοπεύει να εγκαταλείψει εντελώς την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μετά το 2018, και σχεδιάζει ένα νέο αγωγό προς την Τουρκία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανακοινώσει από την Άγκυρα τη διακοπή του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που θα ξεκινούσε από το Νότο της Ρωσίας, υποθαλάσσια στη Μαύρη Θάλασσα θα έφτανε στη Βουλγαρία, και από εκεί στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ρωσία δεν μπορεί να ξεκινήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream», είχε τονίσει τότε ο Πρόεδρος Πούτιν, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αντί αυτού, όπως μεταδίδει το ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ, η Ρωσία σχεδιάζει την κατασκευή άλλου υποθαλάσσιου αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία, ο οποίος θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και εκεί προβλέπεται η δημιουργία ενός κόμβου, από τον οποίο θα μπορούν να προμηθεύονται και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης φυσικό αέριο.

«Αν κρίνουμε σκόπιμο, θα δημιουργήσουμε ένα επιπλέον κόμβο φυσικού αερίου για τους καταναλωτές στη νότια Ευρώπη, σε τουρκικό έδαφος, στα σύνορα με την Ελλάδα», είχε δηλώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.