Εντός των επόμενων ημερών ανακοινώνεται μείωση των επιτοκίων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας μελετά το θέμα μείωσης των επιτοκίων και στις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα, θα βγει με μέτρα που θα είναι προς την επιθυμητή κατεύθυνση, διαβεβαίωσε απόψε η Διοικητής της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Χ. ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ - CYPRUS INVESTORS' SUMMIT 2015

Μιλώντας το απόγευμα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), σε τραπεζίτες και επιχειρηματίες, η κ. Γιωρκάτζη, είπε πως αύριο θα γίνουν συναντήσεις με όλες τις τράπεζες για το θέμα.

“Εχουμε συναντήσεις με όλες τις τράπεζες για να τους ενημερώσουμε για τη σκέψη που έχουμε για τα επιτόκια και για τις αναδιαρθρώσεις, ώστε να υποβοηθηθούν οι αναδιαρθρώσεις. Εχουμε σκεφτεί μια λύση, ένα μοντέλο που θα μπορούσε να υποβοηθήσει τους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια με επιτόκια ως να ήταν ημίμερα κι αν εξακολουθούν να αποπληρώνουν το δάνειο κι είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους έναντι του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος – για να μην βρεθούμε μπροστά σε τραπεζική κρίση πρέπει και οι τράπεζες να είναι πρώτα απ όλα βιώσιμες όχι μόνο οι επιχειρήσεις”, επεσήμανε.

“Και θα έχουμε τις τράπεζες μαζί μας έτοιμες να επιβεβαιώσουν ότι θα μεταφέρουν στους δανειολήπτες οποιονδήποτε τυχόν όφελος έχουν από διαφοροποίηση των επιτοκίων τους”, συμπλήρωσε, εάν εξακολουθεί, σημείωσε, να είναι εξυπηρετούμενο το δάνειο, να έχει ένα όφελος. “Αυτό θα το συζητήσουμε με τις τράπεζες και θα το ανακοινώσουμε επίσημα στις προσεχείς ημέρες – να υπάρχει μια σημαντική μείωση του επιτοκίου στις περιπτώσεις των αναδιαρθρωμένων δανείων”, είπε.

Τόνισε ότι “το θέμα των επιτοκίων βεβαίως είναι της αρμοδιότητας μας, είναι κύριο, καίριο και επίκαιρο θέμα γιατί από μελέτες που έχουν γίνει από την Κεντρική Τράπεζα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση των επιτοκίων σε σχέση με τα επιτόκια υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης ακόμη και χωρών της περιφέρειας”.

Σχεδόν η ίδια απόκλιση, συνέχισε, υπάρχει και με τα καταθετικά επιτόκια διότι οι τράπεζες μας δεν έχουν όπως άλλες διεθνείς τράπεζες πηγές χρηματοδότησης. “Ανεβαίνει το κόστος το δικό τους που αγοράζουν την πρώτη ύλη που είναι το χρήμα και ανεβαίνει έτσι το επιτόκιο”, διευκρίνισε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος απευθυνόμενος προς την κ. Γιωρκάτζη, είπε πως “στην ΟΕΒ όλοι μηδενός εξαιρουμένου έχουμε υιοθετήσει ως προτεραιότητα το θέμα του επιτοκίου ότι είναι κλειδί. Γι αυτό παρακαλούμε, όπως επικεντρωθείτε κι εσείς εκεί και το συνδυάζουμε μάλιστα με το ύψος της ανεργίας. Ασχετο αν υπάρχουν 2-3 χώρες που έχουν ψηλότερη ανεργία από την Κύπρο, στην Κύπρο αυτή η ανεργία είναι πρωτόγνωρη και απαράδεκτη. Η Κύπρος παραδοσιακά είχε πολλή μικρή ανεργία. Θέλω να παρακαλέσω να δείτε τι θα γίνει με τα επιτόκια διότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται επειγόντως αιμοδότηση για να μπορέσουν να απασχολήσουν κόσμο, να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν”.