Πάνος Καμμένος: Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοεί συνεχώς το διεθνές δίκαιο,

Στενότερες καθίστανται οι σχέσεις των Υπουργείων Άμυνας αλλά και των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας, μέσα από πρακτικά βήματα, δήλωσαν σήμερα οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Χριστόφος Φωκαΐδης και Πάνος Καμμένος.ÕÐ.ÁÌÕÍÁÓ ×.ÖÙÊÁÉÄÇÓ -  ÕÐ. ÅÈÍÉÊÇÓ ÁÌÕÍÁÓ ÅËËÁÄÁÓ Ð. ÊÁÌÌÅÍÏÓ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, ο πρώτος Υπουργός της ελληνικής Κυβέρνησης, λίγες μόνο ώρες μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή των Ελλήνων, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο, διαβεβαίωσε από τη Λευκωσία τον κυπριακό ελληνισμό ότι «η Ελλάδα είναι εδώ», προσθέτοντας παράλληλα ότι «η Κύπρος δεν είναι μακριά».

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, όπου έγινε νωρίτερα η υποδοχή του, ο κ. Καμμένος είπε ότι το Κυπριακό παραμένει για την ελληνική Κυβέρνηση πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Χαρακτήρισε την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» ως μια «ξεκάθαρη πρόκληση», ενώ πρόσθεσε ότι παρά τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων, η Τουρκία συνεχίζει την ίδια πολιτική με αυτήν που εφάρμοσε μετά την εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

Είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και την ύπαρξη ενός κράτους μέλους της ΕΕ, για να προσθέσει ότι ακόμη και εντός ΝΑΤΟ δυσκολεύονται να αντιληφθούν την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είπε εξάλλου ότι «θέλουμε την ειρήνη» αλλά «είμαστε και έτοιμοι να απαντήσουμε, αν χρειαστεί, σε οποιαδήποτε απόπειρα επιβουλής της εθνικής κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας του ευρύτερου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου».

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας -Κύπρου-Ισραήλ και Αγύπτου 

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν τους επόμενους μήνες κοινές ασκήσεις με την Κύπρο, το Ισραήλ και πιθανότατα με την Αίγυπτο.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αναθέρμανσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, ο κ. Καμμένος είπε ότι «θα υπάρξουν σχεδιασμοί τους οποίους θα δείτε εντός των επομένων μηνών» σχετικά με την αναδιάταξη των σχέσεων, μέσα από πρακτική συνεργασία αλλά και εντονότερη και μόνιμη παρουσία αξιωματικών αμφότερων των πλευρών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Έλληνας Υπουργός είπε ακόμη ότι η αμυντική ασπίδα του ελληνισμού επεκτείνεται από τη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ενώ μίλησε για την αλλαγή των αμυντικών διατάξεων που συνεπάγονται οι νέες γεωπολιτικές προκλήσεις, καθώς, όπως ανέφερε, Κύπρος και Ελλάδα καθίστανται πετρελαιοπαραγωγές χώρες και χώρες παραγωγής φυσικού αερίου.

«Επεκτείνονται ουσιαστικά οι περιοχές ευθύνης παροχής ασφάλειας και άμυνας με τον καθορισμό της ΑΟΖ, την οποία η Κύπρος ήδη έχει κάνει και πολύ σύντομα θα προχωρήσει η Ελληνική Δημοκρατία», είπε.

Για τη συνεργασία των δύο Υπουργείων, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε σύσφιξη σχέσεων σε πρακτικό πλέον επίπεδο, ενώ είπε ότι οι σχέσεις τόσο των Υπουργείων, όσο και των Επιτελείων «είναι πολύ πιο στενές απ`ό,τι πιθανόν φαίνεται προς τα έξω».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε τέλος ότι ουδέποτε σταμάτησαν οι ασκήσεις «Νικηφόρος Τοξότης», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν όποτε κριθεί αναγκαίο, ενώ ανέφερε ότι πραγματοποιούνται άλλες ασκήσεις, στα νέα πλαίσια των γεωπολιτικών απαιτήσεων της περιοχής.

Καλωσορίζοντας από την πλευρά του στην Κύπρο τον κ. Καμμένο, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης ευχαρίστησε για την αδιάλειπτη στήριξη της Αθήνας προς τη Λευκωσία.

Ανακοίνωσε εξάλλου την εγκατάσταση για πρώτη φορά αξιωματικού της ΕΦ στην Αθήνα, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα συνδέσμου με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

«Ανεξάρτητα από τις συγκυρίες…η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο σταθερός και ανιδιοτελής προασπιστής της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπής υπέρμαχος στον αγώνα που διεξάγουμε για απαλλαγή από την κατοχή και για επανένωση της πατρίδας μας», είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν ενώπιόν τους μεγάλες προκλήσεις και χαρακτήρισε την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του «ισχυρή επιβεβαίωση των αδελφικών μας δεσμών αλλά και της κοινής πορείας των δύο χωρών».

Αναφέρθηκε στις «εγκάρδιες και παραγωγικές» συνομιλίες των δύο πλευρών, κατά τις οποίες ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Κύπρο, υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν «όλα τα θέματα που άπτονται της κοινής μας βούλησης και των κοινών μας ενεργειών για την προώθηση της ειρήνης και ασφάλειας» στην περιοχή.

Ο κ. Φωκαΐδης μίλησε για μια εποχή αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, σε μια περιοχή που σπαράσσεται από συγκρούσεις και την έξαρση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι «Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και δημοκρατίας».

Για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής.

«Εργαζόμαστε με καλή πίστη, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων», ταυτόχρονα όμως είμαστε «αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την κοινή μας ασφάλεια, έναντι οιασδήποτε απειλής» είπε ο Υπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι οι συνεχιζόμενες τούρκικές προκλήσεις και η εντεινόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή επιβάλλουν την συνεχή και ουσιαστική ενίσχυση της συνεργασίας Λευκωσίας-Αθηνών.

Επιδιώκουμε την εμβάθυνση και ενίσχυση των διμερών και πολυμερών μας συνεργασιών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, είπε και πρόσθεσε ότι η πολιτική των δυο χωρών είναι ταυτισμένη με την προάσπιση των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

«Εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση των κοινών απειλών, όχι τη δημιουργία νέων. Επιδιώκουμε την από κοινού επίλυση προβλημάτων, όχι την δημιουργία και άλλων προβλημάτων» είπε ο κ. Φωκαΐδης.

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, θα ήταν λάθος αν κανείς υποτιμούσε την ετοιμότητα αλλά και την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, και ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.

Συνάντηση με τον πρόεδρο τη Βουλής

 

Οι άρρηκτοι και αδελφικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου επαναβεβαιώθηκαν  και κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, καλωσορίζοντας τον Έλληνα Υπουργό, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στους αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο και την Ελλάδα και στους κοινούς αγώνες που καλούνται διαρκώς να δώσουν τα δύο κράτη, για αντιμετώπιση των ακατάπαυστων προκλήσεων.

Αναφερόμενος δε στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και ιδιαίτερα στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης κοινής στρατηγικής για αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων που σχηματίζονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ευρύτερα.

Ο κ. Καμμένος επαναβεβαίωσε τους άρρηκτους δεσμούς των δύο χωρών και αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, σημειώνοντας ταυτόχρονα την αλλαγή δεδομένων για την Τουρκία, η προκλητική στάση της οποίας βρίσκει ολοένα και λιγότερους υποστηρικτές στη διεθνή σκηνή.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που δίνει η Ελλάδα κατά της λιτότητας, τονίζοντας πως, αν αυτή κερδηθεί, θα πρόκειται για νίκη που θα ωφελήσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο και την Ευρώπη στο σύνολό της.

Οι κύριοι Ομήρου και Καμμένος αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω συντονισμού δράσεων, μεταξύ άλλων, με την ανταλλαγή επισκέψεων και με την από κοινού συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων και των Κοινοβουλίων.