Σε τέσσερις πυλώνες οι προτεραιότητες και οι στόχοι της νέας ηγεσίας της Αστυνομίας


 
imagewΤις προτεραιότητες και τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει με την ανάληψη της ηγεσίας της Αστυνομίας ανέλυσε ο νέος Αρχηγός της Δύναμης Στέλιος Παπαθεοδώρου παραθέτοντας τους τέσσερις βασικούς Πυλώνες.

Οι Πυλώνες αυτοί αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, την αντιμετώπιση του οργανωμένου και σοβαρού εγκλήματος, την βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και τα ζητήματα της παράτυπης μετανάστευσης.

Μιλώντας στην πρώτη του δημοσιογραφική διάσκεψη με την ανάληψη της ηγεσίας της Δύναμης, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε αρχικά πως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο τόπος μας βιώνει μια πρωτόγνωρη δοκιμασία, η οποία σε συνδυασμό με τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και την πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει τη σημερινή κυπριακή κοινωνία, αλλά και την ανάπτυξη νέων μορφών εγκλήματος, έχουν δημιουργήσει αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες από την Αστυνομία.

Ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε πως η παράτυπη μετανάστευση, η εμπορία ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα, η διαφθορά, τα εγκλήματα που διαπράττονται με τη χρήση του διαδικτύου και η απειλή της τρομοκρατίας αποτελούν κύριες μορφές της εγκληματικότητας όπως έχουν εξελιχθεί, και που οδηγούν στην αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισής τους, ενώ εξίσου άμεσης αντιμετώπισης χρήζει και το τροχαίο πρόβλημα.

Πριν αναλύσει τους πυλώνες προτεραιότητας της Αστυνομίας, ο κ. Παπαθεοδώρου παραδέχθηκε πως για να μπορέσει η Αστυνομία να ανταποκριθεί, με επάρκεια στις προσδοκίες της Πολιτείας θα πρέπει με ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής να εντοπίσει προβλήματα διαχρονικά, μέσα από μία ενδελεχή ενδοσκόπηση, να παραδεχθεί λάθη, παραλείψεις ή και ανορθόδοξες πρακτικές και με τολμηρές αποφάσεις να προβεί σε καινοτομίες και αλλαγές.

Ο Αρχηγός αναφέρθηκε αρχικά, στην ανάλυση των Πυλώνων, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η Κύπρος, σε σχέση με τα θέματα της τρομοκρατίας, θεωρείται χώρα μεσαίου κινδύνου, εντούτοις διάφοροι παράγοντες επιβάλλουν τη λήψη μέτρων πρόληψης.

«Για τον σκοπό αυτό έχουμε εφαρμόσει και θα συνεχίσουμε να υιοθετούμε μέτρα πρόληψης σε διάφορα σημεία νευραλγικής σημασίας όπως λιμάνια, αεροδρόμια, σημεία διέλευσης και θα εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους για την επιτήρηση και των θαλάσσιων συνόρων της Δημοκρατίας τόσο με πλωτά όσο και με εναέρια μέσα», είπε και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει την συνεργασία με άλλες υπηρεσίες τόσο σε εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και με άλλους οργανισμούς όπως η Interpol και η Europol στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών και της υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών.

Σε σχέση με τον δεύτερο Πυλώνας, που έχει να κάνει με το οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο όπως αυτό εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, ο Αρχηγός ανέφερε πως αυτό όπως φαίνεται είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών. Τόνισε πως η επιδίωξη και ο στόχος της Αστυνομίας θα είναι να επιφέρουν όσο το δυνατό περισσότερα πλήγματα στις δραστηριότητες αυτές.

Παράλληλα, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε πως η αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος αποτελεί άλλον ένα πολύ σημαντικό πυλώνα γιατί αφορά άμεσα τον κάθε πολίτη, ο οποίος δυνατό να καταστεί  θύμα τέτοιων εγκληματικών ενεργειών.

Είπε πως η διακίνηση ναρκωτικών, τα εγκλήματα κατά της ζωής, τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, παιδικής πορνογραφίας, αδικήματα κατά περιουσιών, επιφέρουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στα θύματα και κατ΄ επέκταση στην κοινωνία. «Για τον σκοπό αυτό θα επικεντρωθούμε στην πρόληψη των αδικημάτων αυτών γιατί όλη η ουσία εναπόκειται στην αποτροπή διάπραξης τους. Το στοίχημα δεν είναι μόνο η εξιχνίαση αυτή καθ΄ αυτή, που σαφώς για τις διωκτικές αρχές αποτελεί την κύρια αποστολή τους αλλά το σημαντικότερο είναι η δυνατότητα αποτροπής του εγκλήματος», επεσήμανε.

Συνεπώς, συνέχισε, «θα επαναξιολογήσουμε τους τομείς των περιπολιών και της αστυνόμευσης,  ενισχύοντας την παρουσία μας εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε και τις εκπαιδεύσεις προς τα μέλη μας για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε κάθε περιστατικό άμεσα και αποτελεσματικά», είπε και σημείωσε πως στον τομέα της πρόληψης καθοριστικό ρόλο έχει να διαδραματίσει και ο ίδιος ο πολίτης και για τον λόγο αυτό θα ενισχυθούν οι εκστρατείες ενημέρωσης και διαφώτιστης του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Όσον αφορά τον Πυλώνα των οδικών συγκρούσεων, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο ως Αστυνομία θα συνδράμει, μαζί με το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην αντιμετώπιση του.

«Από πλευράς μας θα συνεχίσουμε και θα εντατικοποιήσουμε τις εκστρατείες που διοργανώνουμε εστιάζοντας στην πρόληψη των παραβάσεων των σχετικών νομοθεσιών. Στόχος μας η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε σχέση με τις παραβάσεις που αποτελούν τις κύριες αιτίες πρόκλησης των θανατηφόρων συγκρούσεων και των δυστυχημάτων με σοβαρούς τραυματισμούς», είπε και σημείωσε πως θα αυξηθεί η παρουσία των περιπολικών στους δρόμους με έμφαση στα μελανά σημεία όπου συμβαίνουν τα περισσότερα δυστυχήματα.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε στη συνέχεια ότι το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης θεωρείται ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαιτίας και της γεωγραφικής της θέσης, αφού δεν περιορίζεται μόνο στην διακίνηση προσώπων αλλά είναι συνυφασμένη με το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, μεταξύ άλλων, την εμπορία προσώπων, την παράνομη διακίνηση μεταναστών και την τρομοκρατία.

«Η αντιμετώπισή του έχει τεθεί ως μία από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Αστυνομίας και του Υπουργείου Εσωτερικών. Η ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων όπως η πάταξη του φαινομένου των εικονικών γάμων, η επίσπευση των διαδικασιών απέλασης και επαναπατρισμού προσώπων που απορρίπτεται το αίτημα τους για εξασφάλιση άδειας παραμονής στη Δημοκρατία θα συνδράμουν στη συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στα εσωτερικά ζητήματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως το πρώτιστο μέλημα είναι η πρόσληψη, στις 3 Αυγούστου, των 113 νέων αστυνομικών, σύμφωνα με την εν εξελίξει διαδικασία του 2019, ενώ αμέσως μετά θα προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης άλλων 350 κενών, αποπαγοποιημένων, θέσεων στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, έχει ετοιμαστεί μελέτη σχετικά με την υιοθέτηση του θεσμού του Υπαξιωματικού στην Αστυνομία, σκοπός της οποίας είναι η παροχή κινήτρων, με αξιοκρατικό τρόπο, προς τα μέλη.

Επίσης, είπε μεταξύ άλλων, πως η Αστυνομία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ολοκλήρωση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης όλων των εν εξελίξει έργων της Αστυνομίας. Στις προσπάθειες, είπε ο κ. Παπαθεοδώρου είναι και η δημιουργία Υποδιεύθυνσης Χειρισμού Ευάλωτων Ομάδων και για τον σκοπό αυτό, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έρθουν στην Κύπρο Άγγλοι εμπειρογνώμονες για να συνδράμουν στη δημιουργία της Υποδιεύθυνσης.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, είπε, είναι η μετεξέλιξη του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Αστυνομίας σε Υποδιεύθυνση Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Κοινωνικής Ευθύνης. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον πολίτη σε σχέση με τα θέματα της ορθής και άμεσης ενημέρωσης αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

«Στόχος μας ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής και η κοινωνία να μας εμπιστεύεται. Θέλουμε να ξέρει ο πολίτης ότι θα είμαστε εκεί, όποτε μας χρειάζεται», κατέληξε.