Αυτές είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα

«Αποκαλύφθηκε ότι στόχος της απερχόμενης κυβέρνησης ήταν ο εκβιασμός της Ελλάδας και η αποτυχία της νέας κυβέρνησης γι΄αυτό και ζήτησε δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση του προγράμματος» υποστήριξε ο Αλ. Τσίπραςnewego_LARGE_t_1101_54422098_type12713

Με την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής, άνοιξε η αυλαία της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Τι είπε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές:

  • «Αμετάκλητη απόφαση να τιμήσουμε το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεών μας».
  • «Επιδιώκουμε βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους μας και αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε».
  • «Πρώτη προτεραιότητα σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρεύμα για τους πιο αδύναμους».
  • Μείωση στρατού συμβούλων, προσωπικού στο Μαξίμου, στο σφυρί κυβερνητικά αυτοκίνητα και το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη.
  • Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.
  • Επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση.
  • Έλεγχος δημόσιων συμβάσεων.
  • Αλλάζει τίτλο και δομή η ΕΥΠ: Μετονομάζεται σε Υπηρεσία Εθνικής Κυριαρχίας, με αρμοδιότητα την εξωτερική ασφάλεια.
  • Ιθαγένεια για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα.
  • Κλιμάκια για τη φορολογία, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
  • Νέα ρύθμιση με 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμα σε εφορία και Ταμεία.
  • Αύξηση κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, σταδιακά έως το 2016, θα επιδιώξουμε συμφωνία των εταίρων μας.
  • Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, προστασία από μαζικές απολύσεις, επαναφορά θεσμού διαιτησίας, όχι διακρίσεις εις βάρος των νέων σε ό,τι αφορά τους μισθούς.
  • Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με εταίρους για το χρέος.
  • Δεν ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές ή τον φυσικό πλούτο της χώρας.

«Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική και το κυριότερο δεν έχουμε καμία άλλη δέσμευση πέραν του να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον» δήλωσε ο Πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα  και ανοίγοντας την συζήτηση.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε πολύωρη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας  Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Μετά από σχεδόν 5 χρόνια ακραίας λιτότητας χάσαμε περίπου το ένα τέταρτο του εθνικού προϊόντος. Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 180% του ΑΕΠ. Τα μνημόνια οδήγησαν σε μια πρωτοφανή μείωση του ΑΕΠ, πάνω από 1,5 εκατ έλληνες έχασαν τις δουλειές τους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.

«H απερχόμενη κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπάρτα και να γκρεμίσει τις γέφυρες. Αποκαλύφθηκε ότι στόχος ήταν ο εκβιασμός της Ελλάδας και η αποτυχία της νέας κυβέρνησης γι΄αυτό και ζήτησε δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση του προγράμματος» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνο τεχνοκράτες. Υπάρχει και ένας σημαντικός παράγοντας. Ο ελληνικός λαός και οι ευρωπαϊκοί λαοί. Η λιτότητα είναι καταστροφική, η τεχνική λύση για το χρέος θα βρεθεί. Ο σεβασμός των δημοσιονομικών στόχων αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας. Όχι η λιτότητα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις: Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία. Το Μνημόνιο καταργήθηκε από τον λαό. Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου.Ζητάμε πρόγραμμα γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο. Επιδιώκουμε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, ένα πρόγραμμα ”γέφυρα”. Παρά τις δυσκολιές, υπάρχουν προτάσεις για να βρεθεί λύση με τους διαπραγματευτές των δανειστών. Το νέο σχέδιο θα σέβεται τους κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης αλλά δεν θα μας καταδικάσει σε ύφεση.

»Να μην οδηγήσει η Ευρώπη έναν λαό σε ταπείνωση. Διαβεβαιώνω την εθνική αντιπροσωπεία και το λαό ότι επιδιώκουμε σταθερά και αταλάντευτα συμφωνία με τους εταίρους και θα το πετύχει.

»Η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας. Πρώτη προτεραιότητα από την Τετάρτη η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Πρωτη προτεραιότητα η παροχή σίτησης, ρεύματος και φαρμακευτικής περίθαλψης».

Αποκαθιστούμε τις καθαρίστριες

«Αποκαθιστούμε τις καθαρίστριες άμεσα. Θα υπάρξει μεγάλη, ριζική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους. Θα δώσουμε μάχη ενάντια στα συμφέροντα και στις παθογένειες του συστήματος.Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αλλάξουμε το πελατειακό κράτος. Ξεκινούμε μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση εντός 6μήνου ώστε η κυβέρνηση να λειτουργήσει εύρυθμα» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Άμεσα καταργούμε 800 αυτοκίνητα από υπουργεία, να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα , το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη.

»Μειώνουμε το προσωπικό κατά 30% στο Μαξίμου και κατά 40% τους αστυνομικούς στο Μαξίμου.Το παράδειγμα του λιτού βίου, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε νέο ύφος & ήθος εξουσίας.

»Περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και η μείωση της φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%.

»Άμεσα ρύθμιση για αξιολόγηση υπαλλήλων και αλλαγή στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Καμία δημόσια υπηρεσία δεν θα ζητά πιστοποιητικά που κατέχει ήδη άλλη δημόσια υπηρεσία.

»Δίνουμε μάχη κατά της διαφθοράς που καταδυναστεύει τον τόπο.

»Θα δώσουμε μάχη ενάντια σε φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή που αποτέλεσε την πραγματική αιτία που η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Κινητοποιούμε άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών.

»Συστήνουμε Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων & κινητοποιούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες & σώματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

»Υιοθετούμε τις πλέον σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές.

»Η νέα κυβέρνηση εγγυάται ότι σε αυτό τον τόπο θα αποδοθεί δικαιοσύνη Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν.

»Προχωράμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. Οι ευθύνες θα αποδοθούν, εκεί που πρέπει να αποδοθούν».

Από μηδενική βάση η ΕΡΤ

«Επανασυστήνουμε την ΕΡΤ από μηδενική βάση» προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός. «Η νέα ΕΡΤ θα επανασυσταθεί και θα στηρίζεται αποκλειστικά στο ανταποδοτικό τέλος, δηλαδή δεν θα έχει καμία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ΕΡΤ όπως θα λειτουργήσει εκ νέου θα είναι ανταγωνιστική στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταφέροντας το σήμα της παντού, χωρίς ρεβανσισμούς και χωρίς υπέρογκες αμοιβές, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό

»Η θεσμική ανασυγκρότηση που προωθούμε έχει ένα κεντρικό σύνθημα: Δημοκρατία Παντού. Τα μνημόνια υπονόμευσαν την ίδια τη δημοκρατία.

»Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ατομικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, το κοινωνικό κράτος δικαίου.

»Η ΕΥΠ γίνεται Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας.

»Με τη νέα κυβέρνηση για πρώτη φορά στη χώρα μας μια απλή Διεύθυνση Μετανάστευσης μετατρέπεται σε Υπουργείο».

Ιθαγένεια για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.

«Πρωταρχικός στόχος του νέου Χαρτοφυλακίου, αποτελεί η άμεση ψήφιση του Νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

»Δεσμευόμαστε ότι θα θέσουμε τέλος στην φορολογική αδικία.

»Το αφορολόγητο όριο στα 12 χιλιάδες ευρώ.

»Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 και ξεκινάμε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

»Προχωράμε άμεσα σε μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

»Άμεσα καταργούμε την ρύθμιση που μετατρέπει, αντισυνταγματικά, το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές.

»Η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην ασυδοσία των εργοδοτών. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την άμεση αποκατάσταση των άμεσων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

»Αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά μέχρι το 2016.

»Αυτές οι δεσμεύσεις αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

»Η νέα κυβέρνηση στηρίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά δεν θα ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία.  Δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Κάθε πρόταση θα εξετάζεται συγκεκριμένα, με πλάνο που θα δείχνει ότι αυτή λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

»Υπάρχουν καλά στοχευμένες παρεμβάσεις στις Τράπεζες.

»Τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ ώστε να ασκηθούν πλήρως τα δικαιώματα του Δημοσίου,χωρίς να θίγονται εκείνα των ιδιωτών μετόχων.

»Αναγκαία η τροποποίηση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναγκαία η αλλαγή μοντέλου τραπεζών. Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και πώληση δανείων χωρίς σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη. Θα υπάρξει ενδιαμέσος φορέας για τα προβληματικά δάνεια.

»Θα διερευνηθούν οι ευθύνες για το PSI+ και την ζημία που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

»Δεν θα εφαρμόσουμε το e-mail του Χαρδούβελη, Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση συντάξεων.

Δώρο Χριστουγέννων ξανά για όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ μηνιαίως

»Όσοι παίρνουν κάτω από 700 ευρώ μηνιαίως θα πάρουν δώρο χριστουγέννων στο τέλος του 2015» είπε ο Πρωθυπουργός.

»Ιδρύουμε Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

»Δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας με καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες φαρμάκων και υλικών.

»Η Παιδεία οφείλει να παίξει κεντρικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας.

»Στο χώρο της Παιδείας οι στόχοι μας είναι αντίστοιχοι. Εξισωτισμός, καθολική πρόσβαση, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

»Άμεσα θα καταργήσουμε την προεπιλογή των θεμάτων κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων.

»Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην προώθηση της Έρευνας με τον ορισμό αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού.

»H ανάκτηση της αξιοπρέπειας της χώρας και του λαού προϋποθέτει και τη χάραξη μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

»Χαιρετίζω την αλληλεγγύη της κυπριακής κυβέρνησης.

«Ευχαριστώ τον Πάνο Καμμένο»

«Ευχαριστώ τον Π. Καμμένο για την στήριξη σε αυτή την Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Καλώ όλους να στηρίξετε την εθνική προσπάθεια την διαπραγμάτευση και την πατρίδα μας. Στις συνταρακτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, την τελευταία λέξη και σφραγίδα, την έβαλε ο ελληνικός λαός. Σε αυτόν τον λαό αξίζει μόνο σεβασμός. Του αξίζει να περπατά περήφανος, του αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια.

Είμαστε μόνο η φωνή του λαού. Δεν θα διαπραγματευτούμε την υπερηφάνεια αυτού του λαού

Εμείς μπορούμε να είμαστε η θέλησή του, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την αξιοπρέπεια αυτού του λαού.

Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού, είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Μία από τις εκπλήξεις πριν καν ακόμα από την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων ήταν η παρουσία στη Βουλή του πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε στη Βουλή «για να ακούσει τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας».

H σύσκεψη  για τα οικονομικά

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και η τακτική του κόμματος στη Bουλή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις εν όψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής απασχόλησαν την πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη, και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και στην συνέχεια έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων με τοποθετήσεις πολλών βουλευτών.

Για τις προγραμματικές δηλώσεις, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκτενής θα είναι η παρουσίαση της κατάστασης που παρέλαβε η κυβέρνηση στα υπουργεία και τη δημόσια διοίκηση.