Αλ.Τσίπρας: «Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική και λαϊκή κυριαρχία»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες από τη Βουλή στις καρδιές των Ελλήνων. Συγκίνησε με την ομιλία του και έκανε τον λαό να αισθανθεί υπερήφανος μετά από αρκετά χρόνια. Τον έκανε να νοιώσει ότι υπάρχει ελπίδα αρκεί να το πιστέψει και με ψηλά το κεφάλι να διεκδικήσει μία λύση στα οικονομικά προβλήματα που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του και όχι των δανειστών.newego_LARGE_t_420_54463477_type12713

H ομιλία του Αλέξη Τσίπρα χθες στη Βουλή  έδειξε στοιχεία εθνικής υπερηφάνειας και προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αγγίζοντας τις καρδιές των Ελλήνων.

«Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού και θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους. Ερχόμαστε μέσα από τις σελίδες της ιστορία αυτού του λαού, αυτόν τον λαό θα υπηρετήσουμε. Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος αυτής της χώρας», κατέληξε στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατέβηκε από την έδρα της Βουλής εμφανώς συγκινημένος .

«Ο λαός τίμησε τις προηγούμενες γενιές που αντιστάθηκαν και αναστήσανε αυτόν τον τόπο και αποταμίευσε ελπίδα για τις γενιές που έρχονται. Δεν αψήφησε απλά τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα. Όρθωσε το ανάστημά του. Σε αυτόν τον λαό αξίζει μόνο σεβασμός. Του αξίζει να περπατά περήφανος, του αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προηγουμένως ξεκαθάρισε πώς «δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Τη λαϊκή εντολή των εκλογών 25ης Ιανουαρίου. Ο λαός έδωσε ισχυρή και καθαρή εντολή για άμεσο τερματισμό της καταστροφικής λιτότητας. Το περιβόητο μνημόνιο καταργήθηκε από τα καταστροφικά του αποτελέσματα και κυρίως από την ετυμηγορία του λαού».

«Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης. Εχω συναίσθηση ότι το όραμα αυτοδύναμης κοινωνικά δίκαιης και κοινωνικά υπερήφανης πατρίδας περνά μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Στηριγμένη στις δυνάμεις του λαού θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα. Με διαρκή την εμπιστοσύνη του λαού θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα αυτοδύναμη οικονομικά κυρίαρχη ισότιμο εταίρο στην ΕΕ», είπε και υποστήριξε πως όλα αυτά θα τα πετύχουμε γιατί έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο και στρατηγική διαπραγματευτική και δεν έχουμε δεσμεύσεις.

«Μόνο μια είναι η δέσμευση που έχουμε. Να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του λαού μας», ενώ δεσμεύτηκε πως «η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

«Μετά από 5 χρόνια μνημονικής βαρβαρότητας ο κόσμος δεν αντέχει άλλη ματαίωση» είπε, ενώ επισήμανε ότι οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στις απειλές και στην τρομοκρατία καθώς, όπως είπε, «γνώριζαν ότι αυτοί που τους απειλούσαν είχαν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο οικονομικό και πολιτικό. Αυτό το αδιέξοδο θα αγωνιστούμε να το ανατρέψουμε στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

«Για μένα προσωπικά, αλλά και για κάθε μέλος της κυβέρνησης η δέσμευση αυτή είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας. Εισπράττουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, ανεξάρτητα της επιλογής τους στις τελευταίες εκλογές, και βλέπουμε την επάνοδο της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας. Δεν θα οδηγήσουμε έναν λαό στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό», ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας.

Με βάση αυτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανήγγειλε πώς από την Τετάρτη το πρωί πρώτη προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη πατρίδα μας, «όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε προεκλογικά».

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα αφορούν την παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις χιλιάδες οικογένειες και νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας τα πέντε τελευταία χρόνια.

«Καταργούμε σπατάλες προκλητικές. Μειώνουμε σχεδόν κατά το ήμισυ τον στόλο των 700 περίπου αυτοκινήτων στα υπουργεία. Δίνουμε εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει πώς τα μνημόνια όχι μόνο οδήγησαν στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος αλλά υπονόμευσαν την ίδια τη δημοκρατία. «Το κράτος μετατράπηκε από αρωγός του πολίτη σε διώκτη των αδυνάμων, των αποκλεισμένων, των θυμάτων της κρίσης».

Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές που επιτρέπουν την ασυδοσία των εργοδοτών, την ακραία εκμετάλλευση, τον εξευτελισμό των εργαζομένων που τα τελευταία χρόνια είδαν τις αποδοχές τους να περικόπτονται, τα δικαιώματα τους να εξανεμίζονται, τις ζωές τους να καταστρέφονται στο όνομα μιας πολιτικής που θεωρεί ότι η ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας εξαρτάται από το ύψος των μισθών και από το βαθμό απορύθμισης της αγοράς εργασίας.

«Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών που εκπαιδεύουν τη νέα γενιά εργαζομένων στην υποτέλεια παίρνουν τέλος. Απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων, όπως επιβάλλει η λογική, η ηθική και οι αξίες του κόσμου της εργασίας. Ίσος μισθός για ίση εργασία είναι η αρχή μας και σε αυτή την αρχή θα μείνουμε πιστοί. Το ίδιο ισχύει και για την δέσμευσή μας για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ», σημείωσε.

Κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του είπε πώς «δε θα μπορούσα να παραλείψω μια ηθική υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στο λαό μας, αλλά απέναντι στην ιστορία και απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό. Ιστορική υποχρέωση της νέας κυβέρνησης αποτελεί η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων. Είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας κέρδισε και το μεγαλύτερο χειροκρότημα, αλλά έστειλε και το μήνυμα προς τη Γερμανία ότι ήρθε η ώρα να αποδώσει αυτά που πρέπει στους Έλληνες που έσφαξαν και εκτέλεσαν οι Ναζί, στη χώρα που έκαψαν τα κατοχικά στρατεύματα.