Η ομιλία Τσίπρα πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ήταν χθες το βράδυ οι προγραμματικές δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ολα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία και οι ιστοσελίδες εφημερίδων από όλον τον κόσμο μετέδιδαν τα βασικά σημεία της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο, ενώ πολλά ήταν τα μέσα ενημέρωσης που τόνιζαν στους τίτλους των δημοσιευμάτων τους ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις».newego_LARGE_t_420_54463489_type12713
«Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται δάνειο – γέφυρα, όχι διάσωση», ήταν ο τίτλος του BBC, που είχε πρώτη είδηση στην ιστοσελίδα της τις εξελίξεις στην Αθήνα και παρέθετε αναλυτικά στο δημοσίευμά της τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. «Μη υπάκουος ο Τσίπρας, δεσμεύεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αποκαταστήσει το αφορολόγητο και να βάλει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις σε μια ομιλία που τον θέτει σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές», ήταν το πρώτο σχόλιο του Bloomberg.
«Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ζητήσει παράταση του μνημονίου, θέτοντας ουσιαστικά τον εαυτό του σε μια μεγάλη τροχιά σύγκρουσης με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στο Eurogroup της Πέμπτης», έγραψε το Reuters στο δημοσίευμά του με τίτλο «Ο Tσίπρας μόλις συγκρούστηκε δραστικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες».

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα και τα ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν με εκτενή σχόλια τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης

«Εάν ο Τσίπρας δεν κρύβει κάποιον άσο στο μανίκι του,δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ»,τονίζει ο αρθρογράφος του Reuters Χ. Ντίξον και εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι δανειστές να συμφωνήσουν με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Η «Guardian»
«Ο Τσίπρας ευνοεί τους Ελληνες ανέργους και όχι τους πιστωτές σε ένα θαρραλέο διάγγελμα», έγραψε η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Οσο για τις περικοπές που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, η Guardian σχολίασε ότι «τα μέτρα είναι λίγα σε σύγκριση με το τεράστιο χρέος της Ελλάδας. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 25 δισ. δολάρια φέτος και κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η κρίση θα βγάλει τη χώρα από την Ευρωζώνη».
«Ο Ελληνας πρωθυπουργός επέδειξε αποφασιστικότητα στο διάγγελμά του διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα τιμήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις», ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της γαλλικής «L’ Exp-ress».
Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου για τις προγραμματικές δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού. «Ο Τσίπρας δηλώνει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε», ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος του «Spiegel», ενώ παρόμοιος ήταν ο τίτλος και του περιοδικού «Focus»: «Ο Τσίπρας σε μια ιστορική ομιλία: ‘Τα προγράμματα διάσωσης έχουν αποτύχει’», τόνισε το περιοδικό.
Ιδιαίτερα καυστικό ήταν το δημοσίευμα της «Welt», o αρθρογράφος του οποίου σχολίασε φράση προς φράση την ομιλία του πρωθυπουργού. «Ο Τσίπρας υπόσχεται για ακόμη μία φορά το αδύνατο», είναι ο τίτλος της «Welt», που σχολίασε ότι στην ομιλία του «ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο δυναμικός όσο πριν από μερικές ημέρες και υποσχέθηκε πράγματα τα οποία δεν μπορεί να τηρήσει». Σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε σε «κούρεμα χρέους» και ανέφερε ότι «απείλησε» τους Ευρωπαίους εταίρους να συνομιλήσουν με την Ελλάδα.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, η εφημερίδα σχολίασε τη δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει υπηκοότητα σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα σχολιάζοντας ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα δεχτεί αυτήν την εξαγγελία ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα, το δεξιό κόμμα ΑΝΕΛ».
Το δημοσίευμα της Welt κατέληξε ακόμα πιο καυστικά: «Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 36% αλλά σήμερα τα δύο τρίτα των πολιτών στηρίζουν την πολιτική του. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Τον επιδοκιμάζουν επειδή αυτός τους υπόσχεται τον ουρανό με τ’ άστρα. Περισσότερα χρήματα. Περισσότερες δουλειές. Λιγότεροι φόροι. Και τέλος της ελληνικής κρίσης χρέους.
Αδύνατα, αλλά η κυβέρνηση του Τσίπρα φαίνεται αποφασισμένη να χαράξει τον δρόμο για τον παράδεισο μέσα από τους αποθαρρυμένους ευρωκράτες. Οταν αυτό δεν θα είναι αρκετό και η άσχημη καθημερινότητα παραμείνει άσχημη, τότε η απογοήτευση θα είναι ανάλογα μεγάλη».
Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν απασχόλησαν μόνο τον δυτικό κόσμο. Χαρακτηριστικά η «Star Online» της Μαλαισίας είχε τίτλο «ο Α. Τσίπρας ετοιμάζει άλλη μια σύγκρουση με την ΕΕ», προσθέτοντας ότι την ομιλία του «την παρακολούθησαν στενά οι ηγέτες της ΕΕ που μέχρι στιγμής έχουν δείξει ελάχιστη προθυμία να ικανοποιήσουν τα αιτήματά του».