Η ΠΑΣΥΚΙ καταγγέλλει αθέτηση συμφωνηθέντων και για επιβολή «προστίμου» στους γιατρούς από ΟΚΥπΥ


 
imagewΓια αθέτηση συμφωνηθέντων όπως και για επιβολή «προστίμου» στους γιατρούς από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), κάνει λόγο η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Σε ανακοίνωση της, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι «στην προσφιλή μέθοδο του Ο.Κ.Υπ.Υ να ροκανίζει το χρόνο και μαζί με αυτό τα θεμέλια των δημοσίων νοσηλευτηρίων, έχει προστεθεί τις τελευταίες μέρες, η αθέτηση των συμφωνηθέντων,  όπως και η πρωτόγνωρη εισήγηση να τιμωρήσει  τους γιατρούς, σε περίπτωση μη επίτευξης των οικονομικών στόχων, μέσω της επιβολής «προστίμου»».

Αν ο Ο.Κ.Υπ.Υ, σημειώνεται, δεν καταφέρει να πετύχει τους ελάχιστους από τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ποσό επιβράβευσης ή τιμωρίας των γιατρών, αλλά για λουκέτο στον οργανισμό.

Επιπλέον, συνεχίζει η ΠΑΣΥΚΙ, γινόμαστε μάρτυρες προσπάθειας μονομερούς αφαίρεσης κεκτημένων επιδομάτων, τα οποία παραχωρήθηκαν στη βάση συμφωνιών, οι οποίες μάλιστα έχουν υπογραφεί από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας.

Αυτά, αναφέρεται, μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, αφού αξιολογούνται από τη συντεχνία “ως κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών σχέσεων”, που σε περίπτωση αποδοχής ή/ και επιβολής τους, οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους.

«Καταγγέλλουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις – ενέργειες  εκ μέρους του Ο.Κ.Υπ.Υ, ο οποίος διαφημίστηκε και δημιουργήθηκε με το σύνθημα της διοικητικής και οικονομικής αυτονόμησης, εδώ και τρία χρόνια.  Επί της παρούσης, το μόνο που επιδεικνύει δυστυχώς, είναι η ιδιαίτερη οπισθοδρόμηση. Οι ευθύνες του Δ.Σ. του Ο.Κ.Υπ.Υ, ως διαχειριστής των Δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι τεράστιες. Τα αρνητικά αποτελέσματα δυστυχώς τα επωμίζεται και θα τα επωμιστεί η κοινωνία στο σύνολο της και ο κάθε ασθενής ξεχωριστά», προστίθεται.

Καλούμε την Πολιτεία, αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ, να τοποθετηθεί και πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν αυτό προσδοκούσε, όταν ψήφιζε την ίδρυση του Ο.Κ.Υπ.Υ στη βάση του συγκεκριμένου μοντέλου διοίκησης.

«Η Πολιτεία θα πρέπει να απαντήσει ειλικρινά, όχι μόνο αν θέλει, αν χρειάζεται δυνατά Δημόσια Νοσηλευτήρια, αλλά πρακτικά πλέον να αναλάβει δράσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ.