Αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Eurobank

Διπλή αλλαγή στη διοικητική πυραμίδα της Eurobank συμφωνήθηκε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπου της ομάδας των θεσμικών επενδυτών της τράπεζας.CNA_M2beafd884ebf48878b9dad04c4574660

Τα δύο καινούργια πρόσωπα είναι ο Νίκος Καραμούζης, που αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου, και ο Φωκίων Καραβίας που θα είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας.

Ο δεύτερος αντικαθιστά τον Χρήστο Μεγάλου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του και αποδέχτηκε την ανάληψη υψηλόβαθμης θέσης στον όμιλο της Fairfax Financial Holdings Ltd, στην έδρα της στον Καναδά.

Η Fairfax είναι από τους βασικούς μετόχους της ομάδας των θεσμικών επενδυτών, κατέχοντας το περίπου 39% των μετοχών της Eurobank.

Ο Prem Watsa, ιδρυτής της εταιρείας το 1985, και έκτοτε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της, ήταν παρών στη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου, με τον αντιπρόεδρο της νέας κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, στην οποία συναποφασίστηκε η πρώτη αλλαγή που λαμβάνει χώρα στον χρηματοπιστωτικό χώρο μετά τις εκλογές, ενώ αναμένονται κι άλλες.

Όπως εκτιμούν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, πρόκειται για μια κίνηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης που επιδιώκει να ισορροπήσει μεταξύ του αυξημένου δημόσιου ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό χώρο και της συνεννόησης με τους ιδιώτες μετόχους.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εισέφερε 5,85 δις ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.

Το ΤΧΣ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου όπως ισχύει.

Με τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν την Παρασκευή εκτιμάται ότι η κυβέρνηση, που οφείλει στο Ταμείο τα λεφτά που αυτό διέθεσε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά δεν μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στη διοίκηση, υποδεικνύει μέσω του κ. Δραγασάκη την έμμεση συμμετοχή του κράτους.

«Δηλαδή», όπως διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ έγκυρη κυβερνητική πηγή, «το κράτος θα πάρει το αναλογούν μέρος της εκπροσώπησης του TΧΣ στο ΔΣ της Eurobank».

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του το Σάββατο, ο νέος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και έχων την υψηλή εποπτεία όλων των οικονομικών χαρτοφυλακίων, τόνισε ότι η αλλαγή διοίκησης στην Eurobank έγινε στο πλαίσιο της συνεννόησης με τους μετόχους, οι οποίοι αποδέχθηκαν και ενίσχυση της εκπροσώπησης του Δημοσίου στο διοικητικό της συμβούλιο.

«Όσο και αν ακούγεται παράξενο», είπε ο κ. Δραγασάκης, «οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Έτσι, ο διορισμός του κ. Καραμούζη στη θέση του νέου Προέδρου του ΔΣ της τράπεζας, γίνεται και με την έγκριση από την εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καραμούζης ήταν παλιά στην Eurobank, και είχε αποχωρήσει από τον όμιλο όταν πέρασε στον πλήρη έλεγχο του ΤΧΣ. Στη συνέχεια, ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής στη Γενική Τράπεζα και του συμβούλου διοίκησης στον όμιλο Πειραιώς.
Ο Φωκίων Καραβίας ήταν μέχρι χθες ανώτερος γενικός διευθυντής στη Eurobank, έχοντας μακρά θητεία στη τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕKT) θα κληθεί να εγκρίνει την ανανέωση της παροχής Emergency Liquidity Assistance (ΕLA) από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στους όρους που θα συνοδεύσουν την ανανέωση αφού το πρώτο αίτημα της ΤτΕ προ δεκαπενθημέρου έγινε δεκτό κατά το 70% του αρχικού ποσού, το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά πληροφορίες το τοποθετούν μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ.

«Η πίεση ρευστότητας των τραπεζών αντανακλά στο Δημόσιο αφού περιορίζονται οι δυνατότητες κάλυψης των εντόκων γραμματίων, για τα οποία δίνεται σαφής «αντένδειξη» και από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό», αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.