Τσίπρας:«Οι θρησκείες είναι για να ενώνουν του λαούς και όχι να τους χωρίζουν».

Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Κύπρου, τη συνεισφορά της υπέρ των αδυνάτων στην Ελλάδα, αλλά και το έργο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β` για τον διαθρησκευτικό διάλογο και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, εξήρε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο κ. Τσίπρας μετέβη το μεσημέρι στην Αρχιεπισκοπή, αμέσως μετά την επίσκεψή του στα Φυλακισμένα Μνήματα και είχε συνάντηση μισής περίπου ώρας με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης είπε ότι ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της ελληνικής Κυβέρνησης.

Δήλωσε παράλληλα ότι «οι πεφωτισμένοι πνευματικοί ηγέτες πρέπει να προτάσσουν τα στήθη στο μίσος, διότι οι θρησκείες είναι για να ενώνουν του λαούς και όχι να τους χωρίζουν».

Ευχήθηκε παράλληλα να συνεχιστεί η προσπάθεια για τον αναγκαίο διαθρησκευτικό διάλογο, σε μια εποχή όπου, όπως είπε, το θρησκευτικό μίσος οδηγεί σε περιπέτειες, με την άνοδο του φονταμενταλισμού και του φανατισμού.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου για θρησκευτική ελευθερία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Κύπρο.

Εξήρε εξάλλου το έργο της κυπριακής Εκκλησίας, εκφράζοντας την ευχή να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο προς όφελος των αδύναμων στρωμάτων του λαού, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, διότι όπως είπε, «η κυπριακή Εκκλησία στάθηκε στο πλάι των πιο αδύναμων της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια δοκιμάζεται σκληρά άπω την κρίση και από πολιτικές επιλογές που αδίκως ταλαιπώρησαν την πλειονότητα της μεσαίας τάξης και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων στην Ελλάδα».

Συμπλήρωσε ότι το ίδιο συμβαίνει και στην Κύπρο, σε μεγάλο βαθμό.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαριστώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την επίσκεψή του, είπε ότι «η ευχή και η προσευχή μας είναι να πετύχει ο νέος Πρωθυπουργός». «Η επιτυχία του θα είναι επιτυχία του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση που είχαν αντάλλαξαν απόψεις εφ`όλης της ύλης, εξέφρασε την ευχή η Ελλάδα να βρει τον δρόμο της και «να μην πεινάσει κανείς πλέον στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο», ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επαφές του κ. Τσίπρα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφτηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου τον υποδέχτηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, καθώς και τιμητικό άγημα της Εθνικής Φρουράς.

Στην είσοδο των κοιμητηρίων, τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκαν αγωνιστές της ΕΟΚΑ, ενώ ακολούθως τελέστηκε τρισάγιο, χοροστατούντος του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφύριου.

Στο μνημείο εντός των φυλακισμένων μνημάτων στεφάνι κατέθεσε τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη.

Παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Αρχηγός της ΕΦ.

Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων τηρήθηκε μονόλεπτα σιγή και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιηγήθηκε ακολούθως στα μνήματα των ηρώων, στον χώρο της αγχόνης και στα κελιά των κρατουμένων, από τον Πρόεδρο των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ Θάσο Σοφοκλέους, ενώ συναντήθηκε και με συγγενείς ηρώων.

Αναφερόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Σοφοκλέους του είπε ότι η Κύπρος προσβλέπει στην δική του συμπαράσταση και στήριξη, ενώ του ευχήθηκε να φέρει εις πέρας την αποστολή που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Απαντώντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι παραμένει η αδικία αλλά και το όραμα της ενωμένης ελεύθερης Κύπρου.

Πριν αναχωρήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Ο ηρωισμός και η θυσία των αγωνιστών του κυπριακού αγώνα αποτελεί ανεξίτηλη πηγή έμπνευσης για τον απανταχού Ελληνισμό.

«Το όραμα των αγωνιστών της ελευθερίας για μια Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη από στρατεύματα κατοχής παραμένουν όσο ποτέ επίκαιρα. Το ίδιο και ο πόθος μας να δούμε τον κυπριακό λαό ελεύθερο και ενωμένο ξανά να κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.