Στήριξη εξέφρασαν τα κυπριακά κόμματα στον Ελληνα πρωθυπουργό

Τα κόμματα στην Κύπρο καλοσώρισαν και εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελάδα  να βγει από την κρίση και να ορθοποδήσει ο ελληνικός λαός.ΚΥΠΡΟΣ  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ Λ ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Τη θέση ότι για τον ΔΗΣΥ δεν υπάρχουν ιδεολογίες μπροστά στην εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Λευτέρης Χριστοφόρου μετά τη συνάντηση που είχε με το νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή.

«Ο ΔΗΣΥ καλωσορίζει την έλευση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην πατρίδα μας», είπε, προσθέτοντας ότι «για μας η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας σταθερός, βασικός, διαχρονικός και μοναδικός σύμμαχος, συμπαραστάτης εις όλα τα ζητήματα του τόπου μας, είτε στο Εθνικό, είτε σε σε άλλα επίπεδα που προκύπτουν. Για μας η Ελλάδα είναι η μητέρα πατρίδα. Είναι αυτή που διαχρονικά στήριξε και στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου μας».

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Χριστοφόρου, «εμείς τονίσαμε ότι ο Ελληνισμός, ενιαίος, οφείλει να αντιμετωπίσει είτε τα εθνικά είτε τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν». Θεωρούμε πολύ σημαντικό γιατί εκ μέρους του Πρωθυπουργού εκφράστηκε η αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση στην πατρίδα μας». Αλλά, συμπλήρωσε «και η διαβεβαίωση εκ μέρους μας ότι όπως εφαρμόζαμε γι τόσα χρόνια ως ΔΗΣΥ ως βασική αρχή και θέση την αγαστή, αδελφική συνεργασία με όλες τις ελλαδικές κυβερνήσεις, αυτό θα συνεχίσουμε να το πράττουμε».

Ταυτόχρονα, είπε, «τονίσαμε ότι κι εμείς όπως και η Ελλάδα βρισκόμαστε κάτω από μνημόνιο και με την Τρόικα». Είπαμε, πρόσθεσε, «ότι δεν ήταν δική μας επιλογή το μνημόνιο και η Τρόικα». Την Τρόικα, ανέφερε, «τη βρήκαμε αφού ήρθε στην Κύπρο, μετά την σχεδόν ολική χρεοκοπία του τόπου μας και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε ν` απαλλαγούμε και από το μνημόνια και το πιο βασικό από τα ελλείμματα, τα προβλήματα της οικονομίας για να μπορέσει ο τόπος να πάει μπροστά».

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά στην συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Υπάρχει μια σταθερή, διαχρονική συνεργασία, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όλων των Ευρωβουλευτών, με αποτέλεσμα να δίνουμε μαζί τις μάχες», πρόσθεσε. Αυτές τις μάχες, διαβεβαίωσε, «θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε και για το συμφέρον της Ελλάδος και για το συμφέρον της Κύπρου».

«Πιστεύουμε ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα. Για μας οι επιτυχίες της Ελλάδας είναι και δικές μας επιτυχίες. Οι αποτυχίες της Ελλάδας είναι ήττα και για την Κύπρο», επεσήμανε.

Ευχήθηκε «να υπάρξει επιτυχής διαδρομή της νέας Κυβέρνησης της Ελλάδας και μαζί με την Κύπρο να κατορθώσουμε πραγματικά να υλοποιήσουμε τους εθνικούς και οικονομικούς μας στόχους».

ΑΚΕΛ

 Η θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχει τυφλή υποταγή στην Τρόικα ενδυναμώνεται με τις τελευταίες εξελίξεις σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού μετά από συνάντηση ÅÕÑÙÅÊËÏÃÅÓ - ÁÊÅË ÁÍÔÑÏÓ ÊÕÐÑÉÁÍÏÕπου είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο όπως είπε συμφώνησαν να επισκεφθεί την Αθήνα σύντομα.Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η συνάντηση «έγινε μέσα σε πάρα πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα λόγω των πολυετών σχέσεων που έχουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα».

«Στο σύντομο χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας ακούσαμε με πάρα πολλή προσοχή τα σχέδια τα οποία έχουν ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα και ανταλλάξαμε και κάποιες γενικές απόψεις και στο Κυπριακό», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη θέση ότι «η μέχρι στιγμής στάση την οποία τηρεί η Ελληνική Κυβέρνηση κυρίως γύρω από τα ζητήματα της οικονομίας, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος. Μπορούν ν` αμφισβητηθούν, μπορεί να διεκδικηθεί μια καλύτερη πορεία για τον Ελληνικό λαό, όπως βέβαια και για όλους τους υπόλοιπους λαούς οι οποίοι βρίσκονται σε μνημόνια».

«Εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση της ΕΕ και θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι η κυπριακή κυβέρνηση, ανεξάρτητα με δηλώσεις που έχουν γίνει από αξιωματούχους της μέχρι σήμερα και οι οποίες είναι αρνητικές, στο τέλος θα λειτουργήσει με τρόπο που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και όχι να ακολουθεί με τυφλή υποταγή τις απαιτήσεις της τρόικας», είπε.

Επανάλαβε τη θέση «ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια διαφορετική πορεία εάν και εφόσον, βέβαια, υπάρξει η ευρύτερη συνεργασία κάποιων χωρών με στόχο να διεκδικηθούν αιτήματα προς όφελος των λαών και όχι προς όφελος των δανειστών».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «η τυφλή υποταγή στις προσταγές της Τρόικας έχει οδηγήσει τον Ελληνικό λαό σε πολύ δύσκολη κατάσταση και σίγουρα έχει οδηγήσει και τον κυπριακό λαό».

Σε ερώτηση αν θα πάρει πρωτοβουλίες ώστε να απαλλαγεί και η Κύπρος από το μνημόνιο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι «έχουμε κατ` επανάληψη πει στην Κυπριακή Κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει να επιδεικνύει τυφλή υποταγή στις προσταγές της Τρόικας». «Η θέση μας λοιπόν εξακολουθεί να είναι εν ισχύ, ενδυναμώνεται τώρα με αυτές τις εξελίξεις και σίγουρα σε συγκεκριμένα ζητήματα θα απαιτήσουμε να μην εφαρμοστούν εκείνα που η Τρόικα απαιτεί», πρόσθεσε.

Επανέλαβε την πεποίθηση ότι «η τρόικα δεν έχει θεσμική υπόσταση για να μπορεί να επιβάλλει με ένα εκβιαστικό τρόπο τη θέλησή της πάνω στους λαούς». «Ας μην ξεχνούμε ότι η γραμμή υπεράσπισης που η ίδια η Τρόικα έχει καθορίσει στα δικαστήρια είναι ότι η ίδια δεν επιβάλλει τίποτε, ότι η ίδια προτείνει στις κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που αποφασίζουν», πρόσθεσε.

«Εφόσον λοιπόν οι κυβερνήσεις αποφασίζουν τότε κατά την άποψή μας θα πρέπει να διεκδικήσουμε προς όφελος του κυπριακού λαού», ανέφερε.

ΔΗΚΟ

Τη διενέργεια έρευνας για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα το 2013, γεγονός που αποκάλεσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΚΟ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Βουλή ο κ. Τσίπρας του είπε ότι «θα συσταθεί μια ερευνητική επιτροπή στην Ελλάδα, η οποία θα εξετάσει όλα τα γεγονότα που αφορούσαν το κούρεμα του ελληνικού χρέους και ενδεχομένως αυτά τα ζητήματα να εξεταστούν σ` αυτό το πλαίσιο».

«Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό, τον καλωσορίσαμε στην Κύπρο, του ευχηθήκαμε κάθε επιτυχία, να πετύχει στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, καθώς η εκλογή του έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο σε ότι αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και ολόκληρη την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Θεωρούμε, πρόσθεσε, «ότι τα προβλήματα που απασχολούν τον Ελληνικό λαό είναι ακριβώς τα ίδια που απασχολούν αυτή τη στιγμή και προβληματίζουν τον Κυπριακό λαό στον τομέα της οικονομίας, αλλά και τα εθνικά προβλήματα που είναι κοινά και πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια
αγαστή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ «θεωρούμε ότι αυτή είναι η στιγμή για μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό και μια νέα στρατηγική στην οικονομία». Μια νέα στρατηγική, πρόσθεσε,«για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και να αξιοποιήσουμε την προοπτική των υδρογονανθράκων, να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να πετύχει τους στόχους της, να θέσει το φυσικό αέριο στην ατζέντα του Κυπριακού, αλλά αντίθετα να λειτουργήσει το φυσικό αέριο ως κίνητρο για την επίλυσή του».

Υπενθύμισε ότι το ΔΗΚΟ επιχειρηματολογεί εδώ και ένα χρόνο υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, θέση που μετέφερε στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

«Ο ίδιος μας είπε από δικής του πλευράς ότι θεωρεί ότι η επιτυχία της Ελλάδας θα βοηθήσει και την Κύπρο υπό την έννοια ότι οποιαδήποτε θετική κατάληξη στις δικές του προσπάθειες για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου της Ελλάδας, ενδεχομένως να επηρεάσει έμμεσα και τις δικές μας προσπάθειες για την επαναδιαπραγμάτευση του δικού μας μνημονίου», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι παρέδωσε επιστολή στον κ. Τσίπρα «με την οποία του μεταφέρω τις δικές μας θέσεις σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή την πώληση των κυπριακών παραρτημάτων στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2013». Του έχουμε ζητήσει, πρόσθεσε, «να συμβάλει ώστε να διεξαχθεί έρευνα από ελληνικής πλευράς και να συνδυαστεί με έρευνες που θα γίνουν ενδεχομένως και στην Κύπρο έτσι ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρχε προσυνεννόηση για μια πώληση που κόστισε 3,5 δισ. ευρώ στους Κύπριους καταθέτες, όπου σε μια νύχτα χάσαμε το 20% του ΑΕΠ μας για να ανακεφαλαιοποιηθεί μια ελληνική τράπεζα».

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μας ενημέρωσε ότι θα συσταθεί μια ερευνητική επιτροπή στην Ελλάδα, η οποία θα εξετάσει όλα τα γεγονότα που αφορούσαν το κούρεμα του ελληνικού χρέους και ενδεχομένως αυτά τα ζητήματα να εξεταστούν σ` αυτό το πλαίσιο», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν επιδιώκει κοινή γραμμή για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διευκρίνισε ότι «το μνημόνιο της Ελλάδας είναι φυσικά διαφορετικό από το μνημόνιο της Κύπρου, διαφορετικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, παρόλο που υπάρχουν κοινά σημεία, αλλά υπάρχουν και μεγάλες διαφορές».

ΕΔΕΚ

Τη σύσταση μιας κοινής δεξαμενής σκέψης για αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, της οικονομικής κρίσης και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην περιοχή πρότεινε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ υπό τον Αναπληρωτή Πρόεδρό της Μαρίνο Σιζόπουλο.CNA_Md498988c98e74d3e95c1ffb7354f515a

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε «την απόλυτη ικανοποίηση της ΕΔΕΚ για το γεγονός ότι υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τόσο για ζητήματα αντιμετώπισης του Κυπριακού και των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ν` ακολουθήσει».

«Όπως του έχουμε τονίσει αναλαμβάνει μια βαριά ευθύνη εκ μέρους των λαών του ευρωπαϊκού νότου να ανατρέψει την υφιστάμενη απαράδεκτη οικονομική πολιτική την οποία εδώ και χρόνια ακολουθούν οι σκληροί κύκλοι της ΕΕ με πρωταγωνιστή την Γερμανία και η οποία πολιτική έχει οδηγήσει του λαούς κυρίως της νότιας Ευρώπης σε οικονομική κρίση και σε κοινωνική εξαθλίωση», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Σιζόπουλος, «έχουμε μεταφέρει την άποψη προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως ΕΔΕΚ για το γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή τρία μεγάλα κοινά προβλήματα, το πρώτο είναι ο τουρκικός επεκτατισμός, το δεύτερο είναι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην περιοχή και το τρίτο η οικονομική κρίση που έχει πλήξει Ελλάδα και Κύπρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο πρότειναν στον κ. Τσίπρα ότι «θα ήταν προς όφελος των δύο λαών αν προχωρούσαμε στη σύσταση μιας δεξαμενής σκέψης την οποία να απαρτίζουν εμπειρογνώμονες από τις δύο πλευρές, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων Ελλάδας και Κύπρου, με κύριο στόχο ακριβώς στο πλαίσιο μιας διαρκούς συζήτησης και αναζήτησης να καθοριστούν οι βασικοί παράμετροι μίας ενιαίας εθνικής πολιτικής, η οποία να αντιμετωπίζει κατά τρόπο αποτελεσματικό και τα τρία μεγάλα θέματα».

Εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΔΕΚ να στηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Την ίδια στιγμή στην πορεία της λειτουργίας της δεξαμενής σκέψης, όποτε καθίσταται αναγκαίο, «θα μπορούν και τα πολιτικά κόμματα να επικυρώνουν κάποιες ενδιάμεσες αποφάσεις», ανέφερε

«Είναι λοιπόν στοιχείο εθνικής και οικονομικής επιβίωσης Ελλάδα και Κύπρος να ενισχύσουν την κοινή τους πολιτική στο πλαίσιο μιας διαρκούς και σταθερής εθνικής πορείας», είπε τέλος.

 

Συμμαχία Πολιτών

 

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι «αποστέλλουμε επιστολή σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου καλώντας τις σε μια κοινή εκδήλωση, σε μια εκδήλωση των πολιτών για να στηρίξουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην προσπάθειά του στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Παρόμοιες συγκεντρώσεις, είπε, θα γίνουν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.ΚΥΠΡΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ  Γ ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Εξέφρασε τη θέση ότι «έχουμε υποχρέωση ως Κύπρος να σταθούμε στο πλευρό του Έλληνα Πρωθυπουργού, και γιατί μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί με την Ελλάδα, αλλά και γιατί από την επιτυχία του Έλληνα Πρωθυπουργού να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο διαχείρισης του ελληνικού χρέους με όρους και προϋποθέσεις που να επιτρέπουν την ανάπτυξη, η πρώτη χώρα που θα επωφεληθεί από μια τέτοια επιτυχία θα είναι η Κύπρος».

Παράλληλα, είπε, «εκφράσαμε την άποψη ότι είναι καιρός να συνδιαμορφωθεί μια πανεθνική στρατηγική γιατί οι κίνδυνοι και οι απειλές στα εθνικά θέματα προέρχονται από τον ίδιο εχθρό που λέγεται Τουρκία, εις δε τα οικονομικά ζητήματα φάνηκε και στο παρελθόν πόσο αλληλένδετη είναι η μοίρα μας».

Εκφράσαμε, πρόσθεσε, «την ετοιμότητα μας στο βαθμό που μπορούμε και με τις εμπειρίες μας να βοηθήσουμε την ελληνική Κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια», για την οποία ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τον ίδιο «έδειξε άμεση ανταπόκριση». Προς αυτό έκανε λόγο για πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού δημιουργίας μια δεξαμενή σκέψης με στόχο την πρόβλεψη των εξελίξεων και τη διαμόρφωση ενεργειών αντίδρασης και δράσης έτσι ώστε να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί που θα στοιχίζουν στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ότι θα υπάρξει ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση σε επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο ίδιος, κατά την οποία, όπως είπε, θα καταθέσει και την εισήγησή του για το Κυπριακό αφού θα την έχει πρώτα καταθέσει στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενό της, είπε ότι η πρόταση στηρίζεται πάνω στη φιλοσοφία που εξέφρασε το «διεκδικούμε», ξεφεύγει από την πολιτική των τελευταίων 40 χρόνων και εδράζεται πάνω σε μια φιλοσοφία ότι για να αλλάξει πολιτική η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα.

ΕΥΡΩΚΟ

Ισχυροποίηση του ελληνισμού στην περιοχή και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό πρότεινε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης στο νέο Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ Δ ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΕΥΡΩΚΟ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι «θίξαμε δύο ζητήματα το εθνικό και την οικονομία».

Στην οικονομία, ανέφερε, «ευχηθήκαμε και είπα πως ελπίζουμε πως η προσπάθεια του για να αλλάξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις για οικονομική βοήθεια να πετύχουν». Εξέφρασε τη θέση ότι έτσι θα «βοηθηθεί και η Κύπρος και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ και αυτό το λέμε με προσέγγιση και καλής θέλησης και όπου υπάρχει και τρόπος να βοηθήσουμε πρέπει να το κάνουμε».

«Θα πρέπει ταυτόχρονα όμως στο εθνικό να καταφέρουμε επιτέλους πέραν της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού που για 40 χρόνια γίνεται με πολλή συνέπεια από τη δική μας πλευρά, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς, να ασχοληθούμε με την ισχυροποίηση του ελληνισμού στην περιοχή».
Σύμφωνα με τον ίδιο «τώρα υπάρχουν ανοικτές ευκαιρίες μέσα στην πολυπλοκότητα και την επικινδυνότητα του περιβάλλοντος ώστε η Κύπρος και η Ελλάδα να αποτελέσουν τη γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και να αποτελέσουν τον καταλύτη στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας».

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε επίσης τη θέση ότι «θα πρέπει να σκεφτόμαστε πιο μακροπρόθεσμα, πιο συγκεκριμένα και να δρούμε πιο αποτελεσματικά».

Οικολόγοι

 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του στη Βουλή, ανέφερε  ότι «εκφράσαμε την υποστήριξη μας στην προσπάθεια που καταβάλλει η νέα ελληνική Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει ένα άδικο, ισοπεδωτικό και απάνθρωπο μνημόνιο».ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ

Δώσαμε, είπε, «το μήνυμα στον κ. Τσίπρα ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα μας αφορά. Μας αφορά ως κυπριακό λαό που βρίσκεται κάτω από τον ίδιο μνημονιακό ζυγό».

«Μας αφορά και μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της προσπάθειας της Ελλάδας, την οποία πιστεύουμε πρέπει να στηρίξει με όσες δυνάμεις διαθέτει και η Κύπρος και κυρίως με τη στάση τη δική της, της Κύπρου δηλαδή, απέναντι στην Τρόικα και τις παράνομες μεθοδεύσεις της», συνέχισε ο κ. Περδίκης.

Ανέφερε ακόμη ότι κατά τη σύντομη συνάντηση που είχαν συζήτησαν τη συνεργασία με το κόμμα των Πρασίνων στην Ελλάδα, τις προοπτικές που ανοίγονται για συνεργασία με τον φίλο και συναγωνιστή μας Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη».

Έχουμε συμφωνήσει ότι στη συνέχεια θα γίνουν επαφές και θα καταρτιστεί ένας σχεδιασμός για να πάρει σάρκα και οστά αυτή συνεργασία, πρόσθεσε.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Περδίκης είπε ότι η εθνική ανεξαρτησία των Ελλήνων και η αξιοπρέπεια τους «διακυβεύονται και από την τουρκική απειλή». Ανέφερε ότι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζήτησαν το θέμα της κατοχής και της ΑΟΖ σε συνάρτηση και με τη στάση της ΕΕ και τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ καθώς και ότι συμφώνησαν ότι «υπάρχει προοπτική για την Ελλάδα να λειτουργήσει ως καταλύτης ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου» στη βάση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας της κάθε χώρας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον τεως Πρόεδρο της Δημοκρατίς Δ.Χριστόφια.