«Ραντεβού στους δρόμους», η γραμμή του K.K.E

Χωρίς καμία μέρα «ανάπαυσης» ξεκινά την αντιπολιτευτική του τακτική το ΚΚΕ, καθώς αναμένει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα παρουσιάσει «ψίχουλα» του προγράμματος της Θεσσαλονίκης με μόνο στόχο να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι «η κυβερνητική αλλαγή σημαίνει και πολιτική αλλαγή υπέρ των λαϊκών στρωμάτων».assets_LARGE_t_420_54459444_type12713

Η ηγεσία του ΚΚΕ εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση έχει ένα και μοναδικό σχέδιο: Να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στην πολιτική της και να εξασφαλίσει την ενεργό συστράτευσή του για την υλοποίησή της.
Η ηγεσία του ΚΚΕ ήδη έχει προϊδεάσει για τη στάση που θα κρατήσει την επόμενη μέρα των εκλογών -«θα είμαστε στους δρόμους»- και φυσικά ότι θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Στελέχη του ΚΚΕ κάνουν λόγο για… φρενίτιδα δηλώσεων και συνεντεύξεων από τους νέους υπουργούς, οι οποίοι διακηρύττουν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν το λεγόμενο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Σύμφωνα πάντα με τον Περισσό, η νέα κυβέρνηση έχει ένα και μοναδικό σχέδιο, δηλαδή να αποσπάσει «όχι μόνο τη συναίνεση του λαού στο σύνολο της πολιτικής τους, αλλά και την ενεργό συστράτευση για την υλοποίησή της».
Σύμφωνα και με τα συμπεράσματα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη διαχείριση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και σ’ αυτήν που υπόσχεται να κάνει η νέα συγκυβέρνηση. Ωστόσο η στρατηγική κατεύθυνση δεν αλλάζει και η κυβερνητική εναλλαγή δεν συνιστά πολιτική αλλαγή υπέρ του λαού.
Η νέα συγκυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής για να εξασφαλίσει και μέσα από το πακέτο Ντράγκι ρευστότητα στο κεφάλαιο, χωρίς αποκατάσταση των απωλειών της κρίσης, λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι «η κυβερνητική εναλλαγή συμβολίζει και υπηρετεί την πίεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ιταλίας προς τη γερμανική κυβέρνηση για να αλλάξει ο επιμερισμός βαρών και κερδών, σχετικά με τη διαχείριση των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης», τονίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε προεκλογικά και ο ΣΕΒ. Στελέχη του ΚΚΕ επικρίνουν δηλώσεις υπουργών όπως του νέου αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας ότι δεν θα προχωρήσει η πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ, για να επισημάνουν ότι η δέσμευση αυτή περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάστηκε σαν «ξήλωμα των μνημονιακών νόμων».
Θολή δέσμευση
Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν «θολή» τη «δέσμευση» για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σημειώνοντας ότι ο νέος υπουργός Εργασίας σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι τα εξής: «Θα πρέπει να δείτε την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα δίνουν ανάσες. Οπως αυτό της ρύθμισης των χρεών προς Ταμεία και εφορίες (…) Αρα, μιλάμε για ταυτόχρονες παρεμβάσεις που κινούνται σε μια λογική συνέργειας». Το σχόλιο από το ΚΚΕ είναι πως εάν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο, αυτό «θα γίνει με αντίδωρα στους επιχειρηματικούς ομίλους».
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχθεί ότι την επόμενη μέρα θα υπάρξει πρόγραμμα σε συμφωνία με τους δανειστές και πως «αυτό το πρόγραμμα, ακόμη κι αν δεν ονομαστεί μνημόνιο ή δεν έχει την τυπική μορφή του σημερινού μνημονίου, θα περιέχει αντιλαϊκούς όρους». Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φιλεργατικό, φιλολαϊκό. Είναι ένα πρόγραμμα που, και στις στρατηγικές του κατευθύνσεις και στις συγκεκριμένες προτάσεις της τετραετίας, κινείται στις ράγες της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, της στρατηγικής της ΕΕ, εκτιμά η ΚΕ του ΚΚΕ.