Κουλουβάχατα: Aμφισβητεί την έκθεση του Γ.Ελεγκτή ο εκ των συνεταίρων του δικηγορικού «Νίκος Χρ.Αναστασιάδη

Καίρια εκτεθειμένος ο Πρόεδρος

 

« Νέο κύκλο αντιδράσεων προκάλεσε η χθεσινή γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την εμπλοκή του δικηγορικού του γραφείου Νίκος Χρ.Αναστασιάδης και Συνεταίροι στη διαδικασία det_dikigorikoanastasadiεξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές .Σήμερα ο Φάνος Φιλίπππου εκ των συνεταίρων του  δικηγορικού γραφείου  (και  το άτομο που συνόδευε τον ΜάΙκλ Ο’Λίρι   στο Προεδρικό στις 8 Οκτωβρίου του 2014) με μακροσκελή ανακοίνωση του αμφισβητεί τις εκτιμήσεις  που υπάρχουν στην έκθεση του Γ.Ελεγκτή  ότι «η ενέργεια του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι» να αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση της Ryanair  δημιουργούσε θέμα ηθικής δεοντολογίας.»Υποστηρίζει πως δεν υπήρχε πλαστοπροσωπεία  και απειλεί μάλιστα με νομικά μέτρα εναντίον όσων συνεχίσουν «να προβάλλουν ανυπόστατους ισχυρισμούς», τη στιγμή που η κριτική που ασκήθηκε είναι στη βάση και τα στοιχεία που παραθέτει  στην έκθεση του ο Γ.Ελεγκτή.

ΑΚΕΛ:Ο  Πρόεδρος ν’απαντήσει  σε όσα καταγράφει ο Γ.Ελεγκτής 

Το ΑΚΕΛ  δια του βουλευτή του Αριστου Δαμιανού απαντά και στους αφορισμούς που περιέχονται στην επιστολή του Προέδρου και υποδεικνύει:

«Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει να απαντήσει με αφορισμούς και χαρακτηρισμούς στην τεκμηριωμένη κριτική, αυτό μόνο ως αδυναμία μπορεί να εκληφθεί. Δεν θα ακολουθήσουμε γιατί η χθεσινή του δήλωση συνιστά ασέβεια προς την αντιπολίτευση και πλήττει τον δημοκρατικό διάλογο.

Στα γεγονότα όπως καταγράφονται στην Έκθεση πρέπει να απαντήσει ο κ. Αναστασιάδης:

1. Στις 8 Οκτωβρίου 2014 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση στο Προεδρικό με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair, τον οποίο συνόδευε στο Προεδρικό ο διευθύνων σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι» κ. Φάνος Φιλίππου. Επομένως, γνώριζε ή όχι για την εμπλοκή του γραφείου του στη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή;
2. Το ίδιο το δικηγορικό γραφείο με ανακοίνωσή του ισχυρίστηκε ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου ουδεμία σχέση είχε με την Ryanair. Τί έκανε τότε στο Προεδρικό στις 8 Οκτωβρίου 2014 ο διευθύνων σύμβουλος του γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι» συνοδεύοντας την Ryanair; Είναι δεοντολογικό ή συνιστά χρηστή διοίκηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δέχεται στο Προεδρικό για επιχειρηματικό σκοπό το ίδιο του το Γραφείο;
3. Στις 31 Οκτωβρίου 2014 η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης συναντήθηκε με την Ryanair. Παρόντες ήταν «ο Δικηγόρος κ. Σωτήρης Πίττας […] ως νομικός σύμβουλος της Ryanair, πλαισιωμένος από άλλα τρία πρόσωπα που φάνηκε ότι αποτελούσαν στελέχη του δικηγορικού του γραφείου και τα οποία κατέγραψαν την παρουσία τους». Δύο εξ αυτών με άλλο όνομα από το πραγματικό. Στην ιστοσελίδα του δικηγορικού Γραφείου του κ. Αναστασιάδη φαίνονται τα δύο αυτά πρόσωπα ως εργαζόμενοι στο γραφείο του. Ποιός από το γραφείο έδωσε οδηγίες στους δύο δικηγόρους να ενεργήσουν όπως ενήργησαν; Ή τώρα θα την πληρώσουν οι εργοδοτούμενοι αντί τα αφεντικά που τους έστειλαν;
Δυστυχώς για τον κ. Αναστασιάδη τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και είναι αμείλικτα. Υπάρχει διαπλοκή Γραφείου και Προεδρίας. Γι’ αυτό τόσο εμείς όσο και η κοινωνία ολόκληρη έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεσμικά, πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος.»

Τέλος  ο ριστος Δαμιανού  αφού εκφράζει τη λύση διότι –συμμορφούμενες προς τας αρχάς- οι πλείστες κυριακάτικες εφημερίδες έθαψαν το θέμακαταγράφεται  και η   εκκωφαντική σιωπή του Συναγερμού»

ΔΗΚΟ:Ο Πρόεδρος να εξηγήσει αν έπαιζε με τις λέξεις  ή ενέπαιζε  το λαό  

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να εξηγήσει κατά πόσο “έπαιζε με τις λέξεις ή ενέπαιζε τον κυπριακό λαό ” όταν έλεγε πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που αποδεικνυόταν εμπλοκή του ιδίου ή του δικηγορικού του γραφείου στο θέμα της Ryanair, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως αν αυτό ισχύει τότε πρέπει να λυπούμαστε για το επίπεδο του ήθους και της πολιτικής στο τόπο μας.»

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε τη χθεσινή γραπτή δήλωση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με την οποία εκφράζει θλίψη για το κατάντημα και το πολιτικό ήθος όσων εσκεμμένα διαστρεβλώνουν το θέμα που προέκυψε με την Ryanair, λέγοντας πως θα συμφωνήσει μαζί του, “αλλά για διαφορετικούς λόγους, γιατί ο ίδιος ο Πρόεδρος, με τις δικές του δηλώσεις, είναι που είχε θέσει τον πήχη της ηθικής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ryanair”.

“Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι αν μετά τις έρευνες διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρέμβαση του ιδίου ή και του δικηγορικού του γραφείου στις αποφάσεις που αφορούσαν τη Ryanair, τότε θα παραιτηθεί”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι “οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και διαπιστώθηκε παρέμβαση του γραφείου του σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για τις αποφάσεις που λήφθηκαν για τις Κυπριακές Αερογραμμές”.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να ξεκαθαρίσει “εάν τότε που έκανε τις δηλώσεις έπαιζε με τις λέξεις ή ενέπαιζε τον κυπριακό λαό;”.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως ο Πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί, ο Νικόλας Παπαδόπουλος απάντησε “θέλω να διευκρινίσει ο ίδιος τί εννοούσε. Να μας εξηγήσει αν έπαιζε με τις λέξεις ή ενέπαιζε το λαό, γιατί αν αυτό ισχύει, τότε ναι, πρέπει να λυπούμαστε για το επίπεδο του ήθους και της πολιτική

Ο ΔΗΣΥ  περιμένει το Γ.Εισαγγελέα

O ΔΗΣΥ έλυσε τη σιωπή του σήμερα  και με ανακοίνωση του αναφέρει πως «αντιμετωπίζει με περίσκεψη και προβληματισμό την ένταση και την οξύτητα που πάει να αντικαταστήσει τον πολιτικό λόγο σε συζήτηση γύρω από την αναζήτηση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την κρατική αεροπορική εταιρεία.
Θεωρούμε, αναφέρει  ότι η ανταπόκριση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας στους ισχυρισμούς και τις αιτιάσεις που προβάλλονται, αποκαθιστά την ανάγκη για θεσμικά ακέραιες αναφορές και διαδικασίες. Πολύ ορθά ο Πρόεδρος αποτάθηκε στο Γενικό Ελεγκτή, πλην όμως κάποιοι φαίνεται να μη λαμβάνουν υπόψη το αποτέλεσμα και τη γνώμη που εκείνος εξέφερε. Καλό θα ήταν, στη συνέχεια να ακούσουμε τι θα έχουν να πουν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος που φαίνεται ότι θα ασχοληθούν με το ζήτημα. Καλύτερα θα ήταν να μη σπεύδουν κάποιοι να τους υποκαταστήσουν.
Αξιοσημείωτο είναι, ακόμα, πως όλη αυτή η συζήτηση και ο σκανδαλισμός δεν βασίζονται σε πραγματικές εξελίξεις και αποφάσεις, αλλά γίνεται στη βάση εικασιών και «ανεκπλήρωτων σεναρίων». Θέλουν να «δικάσουν» και να καταδικάσουν για κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί! Εξάλλου, παραμένει γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οδήγησε, στις αρχές Οκτωβρίου, σε αποφάσεις που απέκλειαν εκείνους που τώρα θεωρείται ότι μπορεί να έτυχαν εύνοιάς του.
Επί της ουσίας, ωστόσο, προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση ότι αυτοί που παρεμβαίνουν και ανεβάζουν τους τόνους παραλείπουν έστω και λίγο να ασχοληθούν με την ουσία. Το πραγματικά μεγάλο και καθοριστικό πρόβλημα δεν ήταν ποιοί νομικοί σύμβουλοι εταιρειών ενεργοποιήθηκαν, αλλά ότι δεν υπήρξε τελικά σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία!
Θα επαναλάβουμε ότι η αδυναμία να προσελκυσθεί ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον εγκαλεί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα για διαχειριστικές ευθύνες και πολιτικές που εφαρμόστηκαν και αυτό θα ήταν καλό να το έχουμε υπόψη κάνοντας σχόλια και εκφέροντας κρίσεις» καταλήγει ο ΔΗΣΥ .

 

Τι λέει ο εκ των διευθύνοντων συνεταίρων Φάνος Φιλίππου

Το Δικηγορικό Γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι αναφερόμενο στο θέμα  της   διαδικασίας πώλησης των Κυπριακών Αερογραμμών, δηλώνει δια του ενός εκ των διευθυνόντων συνεταίρων του, Φάνου Φιλίππου ότι “κακώς γίνεται συνεχής αναφορά πως το Δικηγορικό Γραφείο ανήκει εις τις θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

«Ο συνεταιρισμός, σημειώνει, ιδρύθει τον Σεπτέμβριο του 2001 από τους κ.κ. Νίκο Αναστασιάδη, Στάθη Λεμή και του υποφαινομένου Φάνου Φιλίππου. Εκτοτε, Διευθύνοντες Συνεταίροι ήταν και παραμένουν ο κ.κ. Λεμής και Φιλίππου, ενώ οι θυγατέρες του Προέδρου που έγιναν συνεταίροι μετά την εκλογή του στην προεδρία του κράτους ουδεμία εμπλοκή έχουν στην διαχείριση και διεύθυνση του συνεταιρισμού.

Αποτελεί γεγονός, συνεχίζει ο κ. Φιλίππου, πως κατά την αποχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον συνεταιρισμό, κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμούσε την ανάληψη οποιασδήποτε υποθέσεως πελατών, το ενδιαφέρον των οποίων εξαρτάται από αποφάσεις της Κυβέρνησης. Οπως εξίσου αποτελεί γεγονός, σημειώνει, πως το γραφείο μας ουδέποτε εκπροσωπούσε πελάτες με ανάλογα ενδιαφέροντα.

“Ως ένας εκ των διευθυνόντων συνεταίρων, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την αποδοχή εκπροσώπησης της Εταιρείας Ryanair αφού κατά την κρίση μου οι νομικές συμβουλές που καλούμαστε να δώσουμε δεν εμπεριείχαν στοιχεία που θα προσέβαλαν θέματα ηθικής δεοντολογίας και συνεπώς παραβίαση όσων είχαν συμφωνηθεί με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ανωτέρω αναφέρεται. Να σημειωθεί ότι η αποδοχή εκπροσώπησης έλαβε χώρα στις 21/9/2014”, σημειώνει.

Παραταύτα, συνεχίζει, έκρινα ότι θα έπρεπε να ενημερώσω τον κ. Αναστασιάδη για την εν λόγω απόφαση μου, η αντίδραση του οποίου ήταν κάθετα αρνητική εξού και την 30/9/2014 δια επιστολής προς την Ryanair τερματίσαμε την εκπροσώπηση τους. Αποτελεί γεγονός, αναφέρει ο κ. Φιλίππου, πως στις 8/10/2014 συνόδευσα τον κ. Michael O` leary σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είχε καθοριστεί προς τις 30/9/2014.

Οπως εξίσου αποτελεί γεγονός, σημειώνει, όπως φαίνεται και από τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα, ευθύς μετά την συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ryanair, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέρριψε την πρόταση της Ryanair ως απαράδεκτη.

Προβάλλεται ο ισχυρισμός, συνεχίζει ο κ. Φιλίππου, ότι η αποδοχή εκπροσώπησης της Ryanair ενείχε το στοιχείο παραβίασης των κανόνων ηθικής δεοντολογίας γιατί σαν γραφείο θα μπορούσαμε να συμβάλουμε σε θετικές για την Ryanair αποφάσεις.

“Τα γεγονότα το αντίθετο μαρτυρούν. Οχι μόνο γιατί ποτέ δεν ήταν ανάλογη η πρόθεση μας, όχι μόνο γιατί ουδέποτε κατά την διάρκεια της εκπροσώπησης δεν ήρθαμε σε επαφή με οποιοδήποτε εμπλεκόμενο στην διαδικασία αλλά ακόμα κατά την επίμαχη συνάντηση της 31/10/2014 η παρουσία των συνεργατών του Γραφείου μας, με δικές μου οδηγίες, δεν έγινε εμφανής προς αποφυγήν του όποιου ισχυρισμού ότι τυχόν απόφαση της Επιτροπής θα επηρεάζετο από την παρουσία δικηγορικού γραφείου που έφερε το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι η παρουσία των συνεργατών του Γραφείου μας έγινε κατά παράκληση του κ. Σωτήρη Πίττα προκειμένου να υποβοηθηθεί εάν απαιτείτο, για γεγονότα που αφορούσαν την περίοδο εκπροσώπησης από το δικηγορικό μας γραφείο. Παρουσία που δεν υπερέβη τα τριάντα λεπτά και την οποιαδήποτε παρέμβαση των συνεργατών μας”, σημείωσε.
Οι ισχυρισμοί για πλαστοπροσωπία των συνεργατών μας, αναφέρει ο κ. Φιλίππου, ουδόλως ευσταθούν όπως θα διαφανεί και από τις έρευνες του Γενικού Εισαγγελέα και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

“Το αβάσιμο των ισχυρισμών και οι εσκεμμένες διαστρεβλώσεις περί εμπλοκής ή διαπλοκής του δικηγορικού μας γραφείου καταδεικνύονται και από το γεγονός ότι ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά την συνάντηση της 31/10/2014 η Ryanair διαβίβασε στον Υπουργό Οικονομικών απόσυρση του ενδιαφέροντος της για αγορά των Κυπριακών Αερογραμμών”, προσθέτει.

Με τα πιο πάνω και με βάση τα πορίσματα του Γενικού Ελεγκτή, αναφέρει, θεωρώ πως ο αχρείαστος σάλος που έχει προκληθεί, στόχο δεν είχε την εξυπηρέτηση του καλώς νοουμένου συμφέροντος του τόπου, αλλά χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων, να πληγεί το κύρος και η αξιοπρέπεια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

“Επειδή ταυτόχρονα μέσα από πολιτικές σκοπιμότητες πλήττονται το κύρος και οι εργασίες του δικηγορικού μας γραφείου θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι επιφυλάσσουμε τα δικαιώματα μας για λήψη νομικών μέτρων εναντίον όσων θα συνεχίσουν να προβάλλουν ανυπόστατους και αστήρικτους ισχυρισμούς”, καταλήγει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Φιλίππου.