Πέραν των 4000 δειγμάτων διεκπεραίωσε το ΙΝΓΚ, συνεχίζεται η ροή

Πέραν των 4000 δειγμάτων για ανίχνευση του κορωνοϊού διεκπεραίωσε μέχρι στιγμής από την εμφάνιση των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ) ενώ η ροή των δειγμάτων συνεχίζεται να φθάνει ασταμάτητα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Λεωνίδας Φυλακτού.imagew


Η ροή των δειγμάτων προς το Ινστιτούτο είναι συνεχής και ακατάπαυστη, σημείωσε, κάνοντας λόγο για ένα αριθμό 300-500 δειγμάτων την ημέρα.

Το ΙΝΓΚ δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε προβλήματα στο έργο του, είπε ο κ. Φυλακτού, τονίζοντας ότι υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό και η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για τν διεξαγωγή των εξετάσεων.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι υπάρχουν περιπτώσεις καθυστέρησης ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τεστ στενών επαφών κρουσμάτων, ενώ δείγματα από τον ευρύτερο περίγυρο που λαμβάνονται πιο αργά, ανακοινώνονται, ο κ. Φυλακτού είπε : «Εμείς δεν έχουμε καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα στέλλονται έγκαιρα και άμεσα στην Ομάδα Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. Επιπρόσθετα, δεν ανακοινώνουμε αποτελέσματα. Δεν είναι δικαιοδοσία του Ινστιτούτου και δεν υπάρχει ο χρόνος για να τα ανακοινώνουμε».

Ερωτηθείς αν η Κύπρος διαθέτει τα απαραίτητα αναλώσιμα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, ανέφερε ότι «υπάρχουν τα αντιδραστήρια και είναι επαρκή προς το παρόν», σημειώνοντας ωστόσο ότι «παγκόσμια υπάρχει θέμα έλλειψης αντιδραστηρίων».

Κληθείς να σχολιάσει ότι θα συμμετέχουν στον αγώνα και τα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια είπε ότι στα κλινικά εργαστήρια θα απευθύνεται ο κόσμος που επιθυμεί να κάνει την εξέταση για δικούς του λόγους.

Συνεχής επαφή με την τ/κ κοινότητα

Ο κ. Φυλακτού υπό την ιδιότητα του ως Ελληνοκύπριος Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για Θέματα Υγείας, είπε πως υπάρχει συνεχής επαφή και αλληλοενημέρωση με τα κατεχόμενα ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ανέφερε ότι η ε/κ κοινότητα παρείχε φάρμακα στην τ/κ κοινότητα για τα οποία είχε ανάγκη.

«Άλλες παρόμοιες ανάγκες που αντιμετωπίζουν στα κατεχόμενα προσπαθούν να διευθετηθούν», σημείωσε.