Εσπευσμένα στο Παρίσι ο Βαρουφάκης μετά το ψυχρό ντους στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ

Εκτάκτως αναχωρεί το μεσημέρι σήμερα για το Παρίσι ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης του με τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Γερούν Νταίσελμπλουμ, και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε.varr1

Το αρχικό πρόγραμμα των ευρωπαϊκών επαφών του, ήταν να πάει πρώτα στο Λονδίνο και μετά στο Παρίσι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον ομόλογο του Πιέρ Μοσκοβισί θα πραγματοποιηθεί αύριο συνάντηση.

Παρατηρητές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η επίσπευση της επίσκεψης Βαρουφάκη στο Παρίσι συνδέεται και με τα χθεσινά λεγόμενα στην κοινή συνέντευξη με τον κ. Ντάισελμπλουμ, κυρίως ότι “η Αθήνα δεν θα συνεργαστεί πλέον με την τρόικα” καθώς επίσης και με τα όσα διημείφθησαν, τα οποία δεν γνωρίζουμε, στο κοινό δείπνο χθες Μέρκελ-Ολάν-Σουλτς στο Στρασβούργο.

Χθες  κατα τη συνάντηση του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ   ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης έδωσε ένα πραγματικό σόου το οποίο έβαλε την Τρόικα στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Ο συντομότατος διάλογος του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ μακριά από τα μικρόφωνα ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την ένταση που είχε προκληθεί από το ηχηρό «όχι» του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Τρόικα αποτελεί από το απόγευμα της Παρασκευής ένα μεγάλο μυστήριο.Βαρουφάκης

Η αντίδραση έκπληξης του Γιάννη Βαρουφάκη στα όσα του είπε ο επικεφαλής του Eurogroup που μεταφράστηκε σε ένα «ουάου» προδίκαζε ότι αυτό που άκουσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν ήταν μια συνηθισμένη φράση στα πλαίσια των επαφών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μπροστά σε δεκάδες δημοσιογράφους.

Πληροφορίες από παρόντες του περίφημου διαλόγου-μυστήριο λένε ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε προς τον Γιάννη Βαρουφάκη: You just killed Troika (μτφ. Μόλις «σκότωσες» την Τρόικα).

Αν αληθεύει η φράση μόνον συνηθισμένη δεν είναι στη διπλωματική διάλεκτο τόσο υψηλόβαθμών αξιωματούχων γεγονός που δικαιολογεί το επιφώνημα «ουάου» του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup έφυγε τρέχοντας από το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας προλάβει όμως να ακούσει από τον κ. Βαρουφάκη, μέσα σε μία ώρα που διήρκεσε η συνάντηση, ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνομιλεί μόνο με τους κυρίους Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ (δηλαδή ζητά πολιτική διαπραγμάτευση) και δεν δέχεται πια να συνομιλεί με τους… υπαλλήλους «της Επιτροπής, η οποία είναι εντεταλμένη από ένα πρόγραμμα, το οποίο έχουμε ήδη απορρίψει», και που οδήγησε σε αυτή την φράση από τον Ολλανδό.