Βαρουφάκης στο BBC:«Η νέα κυβέρνηση δεν απορρίπτει τους θεσμούς αλλά τους εκπροσώπους της τρόικας»

Βαρουφάκης στο BBC: Δεν είπα ότι δεν μιλάμε με τρόικα-Χαθήκατε στην μετάφραση
«Δεν απορρίπτουμε τους θεσμούς, αλλά τους αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα που επιχειρούν να διασφαλίσουν την εφαρμογή ενός προγράμματος μη υλοποιήσιμου» δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC, o υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι αυτό που ζητά η νέα κυβέρνηση είναι περιθώριο «μερικών εβδομάδων» για την παρουσίαση «λογικών προτάσεων» με στόχο την μείωση του κόστους της κρίσης.Βαρουφάκης

«Αυτό που ζητάμε είναι χρονικό περιθώριο λίγων εβδομάδων για να συγκροτήσουμε λογικές προτάσεις ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος της κρίσης για τον μέσο πολίτη, τον μέσο ευρωπαίο φορολογούμενο, όχι μόνο για τους Έλληνες», δήλωσε χθες στο BBC, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, αποκαλώντας την τάση για μαζικές αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες και την αναταραχή στις αγορές, «σύμπτωμα» και όχι αίτιο της «ασθένειας» που πλήττει «εδώ και πέντε χρόνια την χώρα».
Ο υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με τους δανειστές, αλλά όπως είπε, δεν θα αποδεχθεί «ένα μη εφαρμόσιμο πρόγραμμα που δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής απτά αποτελέσματα».
Όταν η δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου του επεσήμανε τις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, περί μη συνεργασίας με την «σαθρή» τρόικα, ο Γ. Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι παρακολούθησε την ανταπόκριση του BBC από την Αθήνα και μάλιστα την χαρακτήρισε «ανακριβή», προσθέτοντας: «Χαθήκατε στην μετάφραση. Μάλλον έπρεπε να είχα κάνει τις δηλώσεις μου στα αγγλικά».
Εξήγησε στην συνέχεια ότι το σκεπτικό είναι ότι η τρόικα έχει δυο επίπεδα, ένα θεσμικό και ένα δεύτερο, αυτό των εκπροσώπων της. Αυτό που απορρίπτει η νέα κυβέρνηση δεν είναι οι θεσμοί, αλλά «οι εκπρόσωποι της τρόικας» που όπως σημείωσε «είναι καλοί άνθρωποι, αλλά προσπαθούν να διασφαλίσουν την εφαρμογή ενός μη υλοποιήσιμου προγράμματος».

«Δεν απορρίπτουμε τις μεταρρυθμίσεις, αντιθέτως θέλουμε να τις εμβαθύνουμε» διαβεβαίωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι «το θέμα δεν είναι τα τελεσίγραφα ή το ποιά πλευρά θα υποχωρήσει πρώτη».
Αναφερόμενος τέλος στις αποκρατικοποιήσεις, εξέφρασε την «πλήρη στήριξή του» για την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά (Cosco) αλλά κατέκρινε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στο σύνολό του, διότι, όπως τόνισε, «πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους ξεπωλούνται για ψίχουλα και ακόμη και αυτά τα ψίχουλα πετιούνται στην μαύρη τρύπα ενός μη βιώσιμου χρέους».