Αποχώρηση του Μπαρμπαρός ζήτησε ο Τσίπρας

Είναι πολύ σημαντικό να αποχωρήσει το Μπαρμπαρός από την περιοχή της Κύπρου και να μείνουν ανοιχτοί όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ.ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό έχει μεγάλη σημασία για το λαό της Κύπρου – Ε/κ και Τ/Κ – την Ελλάδα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ΕΕ και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Εμείς στηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυβέρνηση, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα. Πρέπει επίσης να στηρίζουμε με αποτελεσματικό τρόπο την αμοιβαία αύξηση εμπιστοσύνης στο νησί. Αλλά η επίτευξη αυτού εμποδίζεται από τις δραστηριότητες του τουρκικού Μπαρμπαρός, το οποίο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι πολύ σημαντικό να αποχωρήσει το πλοίο από την περιοχή και να παραμείνουν ανοιχτοί όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με την Τουρκία, προσθέτοντας πως το κόμμα του ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ειρηνικές κινήσεις στις δύο χώρες. Ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος για να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είναι ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα και την αρχή της καλής γειτονείας.

Ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε πώς μπορούν να γίνουν βήματα προς το μέλλον όταν για παράδειγμα ο αριθμός των παραβιάσεων του εναέριου χώρους της Ελλάδας από την Τουρκία τριπλασιάστηκε το 2014 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ή όταν εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση `casus belli`. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας και να υπάρχει εμπιστοσύνη με τους γείτονες. Όπως είπε, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο αυτό, είχε μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι υπάρχουν ανησυχίες στην Ευρώπη για την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι δεν συμμερίζεται το σχόλιο και πως η Ευρώπη εδώ και καιρό είχε αποδεχθεί τη αναμενόμενη νίκη του κόμματός του. Ανέφερε ότι η έναρξη νέων διαπραγματεύσεων είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του και πως σκοπός είναι το ζήτημα του χρέους να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρώπης.