Εχθρικές ενέργειες κατά του μουσείου Χαρακτικής Χαμπή καταγγέλλει το Κίνημα Πολιτισμού

Τη λήψη μέτρων από τις αρμόδιες αρχές και συγκεκριμένα την Επαρχιακή Διοίκηση, ζητούν τα μέλη της Κίνησης Πολιτισμού Κύπρου, ώστε να προστατευθεί το Μουσείο Χαρακτικής του Χαμπή Τσαγγάρη από “εχθρικές ενέργειες” που δέχεται από μέλη του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας Πλατανίστειας. Οι καταγγελίες αφορούν στην πλειοψηφία τους προσωπικές διαφορές και η Επαρχιακή Διοίκηση δεν έχει αρμοδιότητα να επέμβει, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Έπαρχος Λεμεσού Κρίστια Ροδοσθένους, ενώ ο κοινοτάρχης Ανδρέας Κωστή χαρακτήρισε ανυπόστατους τους ισχυρισμούς.CNA_Mbef93243b5634d9197cdda04e3081405

Μέλη της Κίνησης Πολιτισμού είχαν σήμερα ολιγόλεπτη συνάντηση με την Αναπληρώτρια Έπαρχο, όπου της έθεσαν υπόμνημα με τα όσα καταγγέλλουν και στα οποία γίνεται αναφορά για προσπάθεια εκδίωξης του ίδιου του χαράκτη Χαμπή και του μουσείου του από το χωριό, τόσο από τον ίδιο τον κοινοτάρχη και την οικογένεια του, όσο και από άλλα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου.

Στην επιστολή τους, τα μέλη της Κίνησης καταγράφουν μια σειρά από γεγονότα, 13 στον αριθμό, όπως την εκδίωξη μαθητών που επισκέπτονται τη σχολή, το κλείσιμο της εισόδου της σχολής με διάφορα μέσα, την κατ΄εξακολούθηση στάθμευση οχημάτων της οικογένειας του κοινοτάρχη με τρόπο που παρεμποδίζουν οχήματα επισκεπτών κ.ά.

Παράλληλα, η Κίνηση επέδωσε ψήφισμα το οποίο συνυπέγραψαν ηλεκτρονικά πέραν των 1,300 ατόμων, τα οποία ζητούν τον άμεσο τερματισμό των  προκλήσεων που δέχεται το μουσείο και τη στήριξη της Πολιτείας και της Επαρχιακής Διοίκησης, “του διωκόμενου χαράκτη Χαμπή από το μένος των αρχών του χωριού”.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτισμού Ανδρέας Χρυσάνθου αναφέρθηκε σε συνεχείς παρενοχλήσεις και ενέργειες από τις κοινοτικές αρχές, που βλάπτουν την ομαλή λειτουργία του μουσείου.

“Αντί να περηφανεύονται γι αυτό το κόσμημα που υπάρχει στην κοινότητα, που είναι όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς γνωστό και αντί να προστατεύεται από την κοινοτική αρχή που η παρουσία του την τιμά και την προβάλλει, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του μουσείου”, είπε ο κ. Χρυσάνθου.

Υπέδειξε, παράλληλα, πως “αν φτάσουμε στο σημείο να φιμώνουμε τον πολιτισμό και να τον καταστρέφουμε, ενώ οι αρχές σφυρίζουν αδιάφορα, τότε θα πρέπει σαν κοινωνία να προβληματιστούμε και να ανησυχήσουμε”.

“Έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις ότι τα προβλήματα θα λυθούν και ότι κύρια κατεύθυνση της Επαρχιακής Διοίκησης θα είναι η πρόληψη”, είπε, διαμηνύοντας πως η Κίνηση Πολιτισμού θα παρακολουθεί στενά το θέμα και εάν κριθεί αναγκαίο θα αντιδράσει εκ νέου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του μουσείου.

Ο χαράκτης Χαμπής, συμπλήρωσε, έχει απελπιστεί και ήταν αυτό που ενεργοποίησε τους φίλους, υποστηρικτές και εκτιμητές του έργου του και πρόσθεσε πως “όταν ένας άνθρωπος του χαρακτήρα του Χαμπή  φτάσει στο σημείο να πει δεν πάει άλλο, αντιλαμβανόμαστε πόσο πραγματικά μεγάλο είναι το πρόβλημα “.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Μουσείου, γιος του χαράκτη, Γιώργος Τσαγγάρη, έκανε λόγο για “συγκάλυψη παρανομιών” από πλευράς της Επαρχιακής Διοίκησης και αναφέρθηκε σε μια προσπάθεια από πλευράς του κοινοτάρχη, της οικογένειας του και μελών του κοινοτικού συμβουλίου να παρενοχλήσουν το πολιτιστικό έργο που επιτελεί το μουσείο τα τελευταία χρόνια.

“Δεν υπάρχει λογική σε όλα αυτά”, είπε ο Γιώργος Τσαγγάρη, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη Κυριακή, στις 11:00, προγραμματίζεται εκδήλωση συμπαράστασης έξω από το μουσείο και κάλεσε όσους επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια, να παρευρεθούν.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ για τις ευθύνες που η Επαρχιακή Διοίκηση φέρει γύρω από τα όσα καταγγέλλονται, η Αναπληρώτρια Έπαρχος Λεμεσού Κρίστια Ροδοσθένους, ανέφερε ότι στην πλειοψηφία τους τα ζητήματα αφορούν προσωπικές διαφορές του μουσείου με τον κοινοτάρχη, με τον οποίον είχε το πρωί συνομιλία στο γραφείο της, όπου άκουσε τη δική του θέση.

Κάποια από τα θέματα που τίθενται σήμερα είχαν τεθεί παλαιότερα και όσα αφορούσαν αρμοδιότητες της Επαρχιακής Διοίκησης επιλύθηκαν , μας ανέφερε η κ. Ροδοσθένους, σημειώνοντας πως διαφαίνεται ότι υπάρχουν θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της αστυνομίας.

“Αν υπάρχουν άλλα θέματα για τα οποία δεν ενημερωθήκαμε, ζήτησα να μου δώσουν συγκεκριμένες καταγγελίες για να δούμε ποια από αυτά μπορούμε, ως αρμόδια αρχή, να τα επιληφθούμε”, είπε και υπογράμμισε πως η Επαρχιακή Διοίκηση είναι πρόθυμη να δώσει λύσεις, αρκεί τα προβλήματα να εμπίπτουν στη δική της δικαιοδοσία.

Τη δική του θέση γύρω από τα όσα του καταλογίζονται έδωσε ο κοινοτάρχης Πλατανίστειας Ανδρέας Κωστή, ο οποίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως τα όσα αναφέρονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως όλα ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια μετά από μια παρεξήγηση με τον Χαμπή Τσαγγάρη, το μουσείο του οποίου γειτνιάζει με την οικία του.

Υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ανυπόστατους ισχυρισμούς και κατηγορίες, ο κ. Κωστή είπε πως το κοινοτικό συμβούλιο αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε νομικό σύμβουλο, για να διαπιστωθεί κατά πόσο θα κινηθούν νομικές διαδικασίες.

Για μένα και το κοινοτικό συμβούλιο, συνέχισε ο κοινοτάρχης, αποτελεί τιμή που το μουσείο βρίσκεται στο χωριό προσελκύοντας επισκέπτες και πρόσθεσε “αλίμονο να τσακωνόμαστε γι αυτά τα πράγματα”.