Μείζον πολιτειακό και θεσμικό ζήτημα για τον Πρόεδρο και το δικηγορικό γραφείο « Νίκος Αναστασιάδης και συνεταίροι» »

«Η Ελένη Βραχίμη πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ ζητά έρευνα από το Γ.Εισαγγελέα κατα πόσο  το δικηγορικό γραφείο που φερει το ονομα του έχει διαπράξει πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα


 

Μείζον πολιτειακό και θεσμικό ζήτημα δημιουργείται μετά τις  καταγγελίες της δικηγόρου και πρώην βουλευτού του ΔΗΣΥ Ελένης Βραχίμη κατά  του  δικηγορικού γραφείου Ν. Αναστασιάδη.Η Ελένη Βραχίμη με επιστολή της   στο Γενικό Εισαγγελέα   καλεί τον Κώστα Κληρίδη να ερευνήσει κατά πόσο το πρώην δικηγορικό γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας που φέρει το όνομά του έχει διαπράξει πειθαρχικά ή και ποινικά αδικήματα.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ - ÄÉÁÃÃÅËÌÁ ÃÉÁ ÅÐÅÔÅÉÏ ÁÍÅÎÁÑÔÇÓÉÁÓ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος η κ. Βραχίμη στην επιστολή της υποστηρίζει ότι δυο δικηγόροι του συγκεκριμένου γραφείου δήλωσαν ψεύτικα ονόματα στα πρακτικά συνάντησης που έγινε με την τεχνική επιτροπή που χειριζόταν το θέμα αναζήτησης επενδυτή για της Κυπριακές Αερογραμμές.
Όπως είναι γνωστό το δικηγορικό γραφείο με την επωνυμία Ν. Αναστασιάδης είχε αναλάβει την νομική εκπροσώπηση της Ryan Air στις διαπραγματεύσεις με την τεχνική επιτροπή κάτι που είχε προκαλέσει την διεξαγωγή έρευνας από πλευράς του Γενική Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας και με βάση τα όσα αναφέρει η κ Βραχίμη διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις για την ταυτότητα δυο προσώπων που πήραν μέρος σε κοινή συνάντηση της Ryan Air με την τεχνική επιτροπή για τις ΚΑ.

Στην εν λόγω συνάντηση η Ιρλανδέζικη αεροπορική εταιρεία όπως αναφέρεται eκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο Σωτήρη Πίττα και άλλα τρία πρόσωπα την Μαρία Πίττα Νικόλα Χριστάκη και Μαρία Ρούσσου τα οποία στην συνάντηση φάνηκε ότι άνηκαν στο δικηγορικό γραφείο Σωτήρης Πίττας.

Με βάση στοιχεία, όπως υποστηρίζεται, από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο δεν φαίνεται στο δυναμικό του δικηγορικού γραφείου Σωτήρης Πίττας να ανήκουν οι Νικόλας Χριστάκης και Μαρία Ρούσου. Τα δυο πρόσωπα, όπως επίσης υποστηρίζεται, φαίνεται να εργάζονται στο δικηγορικό γραφείο Ν. Αναστασιάδης και Συνεργάτες.

Οι καταγγελίες της κ. Βραχίμη προκάλεσαν την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή το πόρισμα της έρευνάς του.

Η E-shocknews πρώτη εντόπισε  

τις ξεκάθρες τοποθετήσεις του Γ.Ελεγκτή 

 

Ξεκάθαρες είναι ωστόσο στην έκθεση του Γενικού Ελέγκτη οι τοποθετήσεις του για αντιδεοντολογικό και ανήθικο τρόπο με τον οποίο έδρασε το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι», γεγονός που μόνο η E-shocknews ανέδειξε και πρόβαλε από την πρώτη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Συγκεκριμένα ο κ. Γενικός Ελεγκτής υπογραμμίζει ότι το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι» φαίνεται να προέβη σε ενέργειες που συγκρούονταν με αρχές ηθικής δεοντολογίας, αναφορικά με τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η ενέργεια του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι» να αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση της Ryanair  δημιουργούσε θέμα ηθικής δεοντολογίας.

Το γραφείο, τονίζει περαιτέρω ο Γενικός Ερλεγκτής καθόλου ορθά δεν ενήργησε επίσης όταν στη συνάντηση της 31ης Οκτωβρίου 2014 με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, έκρινε σκόπιμο να διαθέσει στο δικηγορικό γραφείο του κ. Σωτήρη Πίττα δύο δικηγόρους του γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι», οι οποίοι απέφυγαν να αποκαλύψουν τον πραγματικό εργοδότη τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι το γραφείο του κ. Νίκου Αναστασιάδη είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία διατυπωνόταν ο ισχυρισμός ότι μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, διαικόπηκε η οποιαδήποτε σχέση του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ryanair, την οποία εκπροσωπούσε μέχρι τότε και ανατέθηκε σε άλλο γραφείο η εκπροσώπηση της ιρλανδέζικης αεροπορικής εταιρείας. Ωστόσο με τις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή τεκμηριώνεται ότι δύο δικηγόροι του γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι» έλαβαν μέρος στη συνάντηση που έγινε την 31η Οκτωβρίου χωρίς να αποκαλύψουν την ταυτότητα του εργοδότη τους. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε δεχθεί στο Προεδρικό τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair Μαικλ Ο Λίρι στις 8 Οκτωβρίου.

Πάλι για «μηδενική ανοχή » μιλά   ο Πρόεδρος

Ο σάλος που προκλήθηκε έστω και καθυστερημένα, (εφόσον όλα τα Μ.Μ.Ε τις προηγούμενες μέρες  πλην της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας e-shocknews, έκαναν γαργάρα  τις πιο πάνω επισημάνσεις στην έκθεση του Γ.Ελεκγτή) ο Πρόεδρος  αναγκάστηκε να στείλει επιστολή στο Γ.Εισαγγελέα.Στην επιστολή του προς τον Κώστα Κληρίδη ο    Πρόεδρος της Δημοκρατίας  αναφέρει πως, «ύστερα από τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο, περί καταγγελιών για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών ή πειθαρχικών αδικημάτων από δικηγόρους του πρώην δικηγορικού του γραφείου, αναμένει από το Γενικό Εισαγγελέα να εξαντλήσει με αυστηρότητα τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας αν διαπιστώσει τυχόν παραβίαση των εν λόγω διατάξεων από τους καταγγελλόμενους.»

Στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρει πως “ήταν και παραμένει η θέση πως μηδενική είναι η ανοχή μου για όσους, όποιοι και αν είναι, παραβιάζουν τους νόμους της Πολιτείας”.Και προσθέτει:

“`Υστερα από τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο, περί καταγγελιών για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών ή πειθαρχικών αδικημάτων από δικηγόρους του πρώην δικηγορικού μου γραφείου, θα ήθελα να καταστήσω με έμφαση σαφές πως αναμένω να εξαντλήσετε με αυστηρότητα τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας αν διαπιστώσετε τυχόν παραβίαση των εν λόγω διατάξεων από τους καταγγελλόμενους”, σημειώνει στην επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται πως “παρά το πόρισμα του Γενικού Ελεγκτή που απαλλάσσει πλήρως την οποιαδήποτε, έστω και κατ’ ισχυρισμό, εμπλοκή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας εις την αρχική εμπλοκή του πρώην δικηγορικού του γραφείου με τη Ryannair, κάποιοι επιμένουν στη διασύνδεση, παρά και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών δύο συσκέψεων του Υπουργικού Συμβουλίου με σαφή τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενάντια στην επιλογή της Ryannair”.

“Επειδή υπήρξε καταγγελία για πιθανές ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες δικηγόρων που εργάζονται στο πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε σήμερα επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα καθιστώντας για ακόμη μια φορά σαφές ότι παραμένει μηδενική η ανοχή του σε όσους, όποιοι και αν είναι, παραβιάζουν τους Νόμους της Πολιτείας”, σημειώνεται.

Το ΑΚΕΛ  

Στο μεταξύ ,στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης και απαντώντας σε ερώτηση για την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας στις διαβουλεύσεις για την Ryan Air, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε τα ακόλουθα:

Θέλω να υπενθυμίσω ότι ως ΑΚΕΛ είχαμε καταρχήν σχολιάσει την έκθεση, πριν από λίγες μέρες και είχαμε σημειώσει ότι ακόμα και ο Γενικός Ελεγκτής, παρότι δεν εντοπίζει προσωπική εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις διαδικασίες που αφορούν στην Ryan Air, εντούτοις εντοπίζει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τόσο στη δεοντολογία όσο και στη χρηστή διοίκηση.

Είχαμε σημειώσει για παράδειγμα ότι δύο δικηγόροι του δικηγορικού γραφείου, που φέρει το όνομα του Προέδρου, είχαν συμμετάσχει σε συνάντηση η οποία αφορούσε την Ryan Αir με άλλο όνομα, προφανώς για να αποκρύψουν ότι προέρχονται από το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο. Τέτοιες αναφορές υπάρχουν αρκετές στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Αναφορές που προκαλούν υποψίες αλλά δημιουργούν και τη βάση για συνειρμούς αναφορικά με το ζήτημα του ενδιαφέροντος της Ryan Αir για τις Κυπριακές Αερογραμμές και την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομα του Προέδρου.

Θα επαναλάβω αυτό που είχαμε πει και τότε που κάναμε τη δήλωση ότι θα επανέλθουμε στο θέμα αφού προσεκτικά μελετήσουμε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και το υλικό που προκύπτει από τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με τη συμμετοχή και της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία συνεδρία λέχθηκαν πολλά ζητήματα τα οποία εγείρουν θέματα σοβαρά και ηθικής και πολιτικής αναφορικά με τη συμμετοχή του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομα του Προέδρου.»

Οικολόγοι 

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει τη δυσαρέσκεια του με ανακοίνωση του αναφέρει:

Δεν θα αναφερθούμε στο ασυμβίβαστο που υπάρχει, αφού το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου δεν μπορεί να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις που αφορούσαν την προσέλκυση επενδυτών και την πώληση μέρους των μετοχών των Κυπριακών Αερογραμμών.

Το Κίνημα θεωρεί ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσουν τέτοιες παρατυπίες και ότι η δικαιοσύνη πρέπει να πάρει το δρόμο της. Είναι καιρός να σταματήσουν τα κουμπαράτα και η εκμετάλλευση θέσεων που ευνοούν συγγενείς και φίλους.

Αναμένεται ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα στην έρευνα και να κάτσουν στο σκαμνί όσοι ευθύνονται για τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την οικονομική καταστροφή.»