Σε απευθείας δίκη στις 27 Φεβρουαρίου οι 5 κατηγορούμενοι για την κατάρρευση της Τράπεζας Κύπρου

Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας παραπέμφθηκαν οι 5 κατηγορούμενοι και η εταιρεία ως νομικό πρόσωπο για την υπόθεση της κατάρρευσης της Τράπεζας Κύπρου.

Το Κακουργιοδικείο θα συνεδριάσει στις 27 Φεβρουαρίου στις 09:00.CNA_Mbf996100fd86449bb3cebef165e6bcf0

Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Το κατηγορητήριο αποτελείται από έξι κατηγορίες. Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση, κατά παράβαση του άρθρου 302 του ποινικού κώδικα και της χειραγώγησης της αγοράς κατά παράβαση των άρθρων 19, ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(2) του περί πράξεων προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (κατάχρηση αγοράς) Νόμου του 2005 και του άρθρου 4(δ) της σχετικής οδηγίας 116-2005-03 του 2011 του άρθρου 20 του ποινικού κώδικα, κεφ. 154.

Σε σχέση με την κατηγορία συνωμοσίας για καταδολίευση, όλοι οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι μεταξύ 16 Ιουνίου και 19 Ιουνίου 2012 συνωμότησαν όπως καταδολιεύσουν το κοινό «για τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

Αναφορικά με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, και οι έξη κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι «παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί από την 1η κατηγορούμενη δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος, δηλαδή ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

Ο Θεόδωρος Αριστοδήμου ως Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας αντιμετωπίζουν ξεχωριστά κατηγορίες διάδοσης παραπλανητικών ενδείξεων για το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων σχετικά με το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας. Οι ίδιες κατηγορίες βαραίνουν επίσης την εταιρεία και τον Ανδρέα Ηλιάδη ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.

Στο κατηγορητήριο υπάρχουν 33 μάρτυρες κατηγορίας, στους οποίους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και πρώην στέλεχος της τράπεζας Βάσος Σιαρλή, ο τέως Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης, καθώς και στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και της ΚΤΚ.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίας ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστή Θεόδωρου Θεοδώρου αναλώθηκε στον καθορισμό των όρων εξασφάλισης της παρουσίας των υπόπτων στο Κακουργιοδικείο.

Αρχικά, η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Πωλίνα Ευθυβούλου ζήτησε για τους κατηγορούμενους Θεόδωρο Αριστοδήμου Αντρέα Αρτέμη και Γιάννη Κυπρή όπως παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τοποθετηθούν στο stop list και καταθέσουν τραπεζική εγγύηση ύψους €200.000, ενώ για τους Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Πεχλιβανίδη, κατοίκους εξωτερικού, όπως καταθέσουν τραπεζική επιταγή ύψους €1 εκατομμυρίου, αφού δεν μπορούν να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και ούτε να μπουν στο stop list. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων έφεραν ένσταση επί τη βάση της ίσης μεταχείρισης.

Ύστερα από διαβουλεύσεις, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό, βάσει του οποίου οι κατηγορούμενοι Θ. Αριστοδήμου, Α. Αρτέμη, Α. Ηλιάδης και Γ. Κυπρή υπογράψουν εγγύηση με ένα ή δύο αξιόχρεους εγγυητές ύψους €400.000 ή όπως υπογράφουν εγγύηση €200.000 συνυπογραμμένη από ένα ή δύο αξιόχρεους επενδυτές ύψους €200.000, να τοποθετηθούν στο stop list και να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Για τον Γ. Πεχλιβανίδη συμφωνήθηκε όπως καταθέσει τραπεζική επιταγή ύψους €500.000 χωρίς όμως να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και να τεθεί στο stop list.

Πάντως οι συνήγοροι υπεράσπισης όλων των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται όπως ζητήσουν διαφοροποίηση των όρων εξασφάλισης της παρουσίας των πελατών τους κάτι που θα εξεταστεί από το Κακουργιοδικείο.