Πανικός και ανησυχίες από τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

 

Κλειστό παραμένει το ΓΝ Λευκωσίας για 48 ώρες, μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα που αφορά τον γενικό διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής  του νοσοκομείου δρα Χρυσόστομο Κόκκινο..
Πάντως επισκέπτες και ασθενείς που δεν γνωρίζουν για τα νέα μέτρα, προσέρχονται στο Νοσοκομείο ωστόσο ενημερώνονται ότι υπάρχει καραντίνα και αποχωρούν. Όλοι φέρουν μάσκες.

Στις εισόδους του ΓΝ Λευκωσίας υπάρχουν ταμπέλες που ενημερώνουν για τα μέτρα. Επίσης ειδικά συνεργεία προχωρούν σε απολύμανση των χώρων του Νοσοκομείου.

Όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, πλην αυτού της καρδιοχειρουργικής κλινικής, βρίσκεται στις θέσεις του.Εντός της ημέρας, εκτός απροόπτου, αναμένονται τα αποτελέσματα σε 152 δείγματα που λήφθηκαν από προσωπικό του ΓΝ Λευκωσίας που ήρθε σε επαφή με τον ιατρό Χρυσόστομο Κόκκινο που έχει νοσήσει με κορωνοϊό.imagew

Όπως δήλωσε σήμερα  ο Λεωνίδας Φυλακτού, εκτελεστικός ιατρικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), τα αποτελέσματα θα βγαίνουν σταδιακά και θα ανακοινώνονται επίσημα από το Υπουργείο Υγείας. Ανέφερε ότι και τα 152 αφορούν προσωπικό που εργάζεται με τον 64χρονο ιατρό. Εκτίμησε ότι τα πρώτα θα είναι έτοιμα εντός των επόμενων ωρών και ότι έως το τέλος της μέρας θα είναι έτοιμα και τα 152.

Ανέφερε επίσης πως είναι σε στενή επαφή με τα μέλη της δικοινοτικής επιτροπής υγείας και ότι ενημερώθηκε επίσημα το πρωί για το πρώτο κρούσμα στα κατεχόμενα.

Λόγω ανησυχίας που προκλήθηκε στους πολίτες μετά από την επιβεβαίωση κρούσματος κορωνοϊού στον 64χρονο ιατρό Χρυσόστομο Κόκκινο, διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. διευκρινίστηκε επίσημα ότι άρχισε  από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία με τον ίδιο τον ασθενή η διαδικασία εντοπισμού των στενών επαφών του γιατρού, είτε αυτές αφορούν σε ασθενείς, συναδέλφους του επαγγελματίες υγείας ή άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Από την πλαυρά του δρ Κόκκινος μιλώντας το πρωί στο Πρωτοσελιδο του ΣΙΣΜΑ ανέφερε ότι όταν επέστρεψε από το Λονδίνο την περασμένη Τρίτη 3 Μαρτίου δεν διέθετε κάποιο σύμπτωμα, ενώ το ίδιο βράδυ της επιστροφής του κλήθηκε για επείγον περιστατικό στην κλινική. Μάλιστα όπως ανέφερε τις επόμενες μέρες διαχειρίστηκε πολλά καρδιοχειρουργικά περιστατικά καθώς ένιωθε καλά στην υγεία του.

Ανέφερε ακόμη ότι το βράδυ της Κυριακής 8/3, ένιωσε μυαλγίες τις οποίες απέδωσε, όπως είπε, στην υπερκόπωση της εβδομάδας και παρά το γεγονός ότι η Αγγλία δεν συγκαταλεγόταν στις χώρες υψηλού κινδύνου όταν αναχώρησε στις 3 Μαρτίου, καθώς ήταν μόνο 39 τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, απευθύνθηκε άμεσα στους λοιμοξιολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οι οποίοι όπως είπε, τον αποθάρρυναν να υποβληθεί στη συγκεκριμένη εξέταση. Υπογράμμισε δε ότι υποβλήθηκε σε εξέταση κατόπιν δικής του επιμονής.

Στο Πρωτοσέλιδο μίλησε το πρωί της Τρίτης και ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας Λεωνίδας Φυλακτού.

Ο δρ.Φυλακτού σημείωσε ότι ήταν αναμενόμενη η εισαγωγή του ιού. «Η ευθύνη η περισσότερη τώρα είναι πάνω στον κόσμο. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, είναι δύσκολες μέρες αλλά θα ανταπεξέλθουμε», είπε.

«Η χθεσινή μέρα ολοκληρώθηκε με αρνητικά δείγματα πλην των δυο θετικών», είπε ενώ πρόσθεσε ότι «το εργαστήριο είναι συνεχώς ανοικτό και ανέμενε μέχρι το πρωί τα δείγματα από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Πρόκειται για 152 δείγματα και είναι τα σημαντικότερα αφού είναι άτομα που ήρθε σε επαφή μαζί τους ο γιατρός.

Αναφορικά με το δείγμα του 25χρονου (πρόκειται για τον νεαρό που ταξίδεψε στο Μιλάνο και αυτοπεριορίστηκε με την άφιξή του στην Κύπρο) ο κ.Φυλακτού ανέφερε ότι εργαστηριακή εξέταση μια φορά έγινε, δηλαδή στο Ινστιτούτο μια φορά πήγε δείγμα.

Κληθείς να εξηγήσει τις ασφαλιστικές δικλίδες, αν δηλαδή ένα δείγμα που διαφανεί αρνητικό την πρώτη φορά «αρχειοθετείται» ο γιατρός διευκρίνισε ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες.

 

Κορωνοϊός και στα κατεχόμενα

Ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής,Λεωνίδας Φυλακτού ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ότι πληροφορήθηκε  από τα κατεχόμενα ότι βρέθηκε ο πρώτος θετικός στο νέο ιό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, από το παράνομο Bayrak μεταδίδεται ότι το πρώτο περιστατικό κορωνοϊού εμφανίστηκε στα κατεχόμενα. Πρόκειται για 65χρονη Γερμανίδα τουρίστρια που έφτασε το βράδυ της Κυριακής στα κατεχόμενα από την πόλη Balingen της Γερμανίας με γκρουπ 30 ατόμων. Το βράδυ της Δευτέρας η τουρίστρια παρουσίασε ψηλό πυρετό και τέθηκε σε απομόνωση για να της γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων βγήκαν σήμερα το πρωί και κατέδειξαν ότι είναι θετική στον Covid-19.

Το γκρουπ των τουριστών ταξίδεψε από την Γερμανία με την αεροπορική εταιρεία Northern Travel και μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το ξενοδοχείο τέθηκε σε απομόνωση και παρακολουθείται.

Όπως μεταδίδεται, η γενική κατάσταση της ασθενούς είναι καλή και η νοσηλεία της συνεχίζεται

Σημειώνεται πως σε έκτακτη συνεδρία προχώρησε χθες  μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές το  «υπουργικό συμβούλιο» των κατεχομένων.

Μεταξύ άλλων μέτρων κάλεσε τους τ/κ να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό ούτε να  περνούν στις ελεύθερες περιοχές, αν αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Στο μεταξύ τρία ξενοδοχεία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ένα εκ των οποίων το ξενοδοχείο Σάλαμις, τέθηκαν σήμερα σε καραντίνα, μετά και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, στα κατεχόμενα, που αφορά σε γυναίκα τουρίστρια από τη Γερμανία.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα,  σε δηλώσεις του ο «υφυπουργός» υγείας Αλί Τσαϊγκούρ είπε ότι ο λόγος που τέθηκαν τα τρία ξενοδοχεία σε καραντίνα είναι γιατί τα άτομα που συνταξίδευσαν με την τουρίστρια διαμένουν στα τρία αυτά ξενοδοχεία.