«Χαϊδεύει» την τουρκική επιθετικότητα επι ελληνικού εδάφους, ο ΥΦΕΞ ΗΠΑ

Ο Μ.Πάλμερ δείχνει προς την κατεύθυνση της συνδιαχείρησης σε Αιγαίο και Κύπρο

«Αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας συνεχίζουν να δίνουν οι ΗΠΑ, θέτοντας ως βασικό στόχο την παραμονή της Άγκυρας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Τα όσα είπε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πάλμερ -και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους- καταρρίπτουν (για ακόμη μια φορά) πανηγυρικά τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, που εμφανίζουν palmerτις λυκοσυμμαχίες ως παράγοντα προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Αφού ανέφερε με αφορμή το Προσφυγικό ότι «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορα της» και ότι «η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στη φιλία, την υποστήριξη και τη σχέση με τις ΗΠΑ», πέρασε στο «ψητό», τονίζοντας ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι «περίπλοκες», πρέπει να υπάρξει διάλογος και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση στη Συρία και το θέμα της μετανάστευσης, «αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει η Τουρκία σταθερά αγκυροβολημένη στη στρατηγική της Δύσης ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ως εταίρος».

Στο φόντο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων περί συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ο Μ. Πάλμερ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να συνεχίσουν να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τάχα ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί οποιοδήποτε σοβαρό επεισόδιο και η ένταση. «Ανώτεροι Αμερικανοί δεν διστάζουν να σηκώσουν το τηλέφωνο, να πάρουν το αεροπλάνο, να συνεργαστούν με τους εταίρους στην Αθήνα και στην Άγκυρα για να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν αυτά τα σημεία τριβής πριν γίνουν σημεία σύγκρουσης», υπογράμμισε.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα, έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Delphi Economic Forum». Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Πάλμερ ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο αμερικανικής πρωτοβουλίας για την «αποκλιμάκωση της έντασης» στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Φυσικά, στην ομιλία του, ο Μ. Πάλμερ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο της Ελλάδας ως «ισχυρού εταίρου» με τις ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην Αλεξανδρούπολη η οποία «μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα ηγέτιδα στο ενεργειακό πεδίο», όπως είπε.

Περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής εμπλοκής

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν την «περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, εδραζόμενη στο ισχυρό θεμέλιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος «ενημέρωσε επίσης τον Αμερικανό αξιωματούχο για τη μαζική και οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμών στα σύνορά μας, με όρους πραγματικής εισβολής, που συνιστά αποσταθεροποιητική ενέργεια και υβριδική απειλή εναντίον της χώρας μας, με υποκίνηση της Τουρκίας». 

Πάντως, κατά την ομιλία του στο «Delphi Economic Forum», όταν ρωτήθηκε από Έλληνα δημοσιογράφο, ο Μ. Πάλμερ ακολούθησε τη γνωστή αμερικανική τακτική των «ίσων αποστάσεων» για τη στάση της Τουρκίας στο Προσφυγικό. «Πιστεύω ότι αυτό που θέλουν να δουν οι ΗΠΑ είναι να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία για αυτά τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε μέρος αυτών των σημείων πίεσης που συνεισφέρουν σε αυτή τη δυναμική», σημείωσε. Ταυτόχρονα, παρείχε πλήρη κάλυψη στην Άγκυρα για την εισβολή στη Συρία, τονίζοντας την ανάγκη «πολιτικών διαπραγματεύσεων» που θα εδραιώνουν την τουρκική κατοχή. «Μια κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ είναι ουσιώδης, να υπάρξει επιστροφή στην πολιτική διαδικασία. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη Συρία και είναι σημαντικό να επιστρέψουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.