Νέος γύρος αντιπαραθέσεων των κομμάτων για το κυπριακό

Συνεχίσθηκε και σήμερα η αντιπαράθεση ΑΚΕΛ κυβέρνησης σχετικά με την επίρριψη ευθυνών για τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.Επίσης τα άλλα κόμματα επικρίνουν τις παράνομες ενεργειες της Τουρκίας για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.cache_728x3000_Analog_medium_873159_137722_822020

Γ.Γ.ΑΚΕΛ

Η Κυβέρνηση αναιρεί στην πράξη εκείνα τα οποία λέει για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που μείναμε στο Κρανς Μοντανά, δήλωσε την Πέμπτη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο, λέγοντας ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντίδρασης στις τουρκικές μεθοδεύσεις είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εθνικά επιζήμιοι και επικίνδυνοι είναι οι τακτικισμοί, οι αντιφάσεις και οι παλινδρομήσεις τους».

Σε σχέση με τις αναφορές περί εμμονής του ΑΚΕΛ για απομάκρυνση του Προέδρου Αναστασιάδη από την εξουσία, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «δεν χρειάζεται τη δική μας προσπάθεια ο κ. Αναστασιάδης για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις απομάκρυνσης του από την εξουσία. Τα καταφέρνει ο ίδιος μια χαρά από μόνος του»

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ και απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ διαμόρφωσαν μια νέα επικοινωνιακή πολιτική. «Επίθεση ενάντια στο ΑΚΕΛ για να τρομοκρατηθεί και να μην μιλά και διαστρέβλωση των θέσεων του για να το δυσφημίσουν στην κοινωνία. Εδώ συνοψίζεται με λίγα λόγια η επικοινωνιακή τακτική του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού», είπε.

Απαντώντας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αν υπάρχει κάποιος ο οποίος πρέπει να απολογηθεί στον κυπριακό λαό «είναι οι ίδιοι οι οποίοι με τους χειρισμούς τους έχουν φέρει το Κυπριακό στη χειρότερη φάση που βρέθηκε ποτέ. Πρώτη φορά, επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη τίθεται κάτω και συζητείται από διάφορους το θέμα λύσης δύο κρατών. Και οι κακές γλώσσες λένε ότι συζητήθηκε και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με πάρα πολλούς συνομιλητές, οι οποίοι τα μετέφεραν και σε μας».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά έχουμε τόσο έντονη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην ΑΟΖ, στην Αμμόχωστο, για να προσθέσει ότι «δυστυχώς, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ενώ η τουρκική επιθετικότητα είναι άνευ προηγουμένου, παραμένει πολύ χλιαρή».

«Στο ερώτημα λοιπόν ποιος αποενοχοποιεί την Τουρκία θα τους απαντήσουμε ότι δεν είναι το ΑΚΕΛ με την κριτική που ασκεί στον κ. Αναστασιάδη. Το ΑΚΕΛ σε όλες τις τοποθετήσεις του καταγγέλλει την τουρκική στάση. Από εκεί και πέρα λέει ποιες είναι οι δικές μας ευθύνες για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Εδώ στεκόμαστε. Την Τουρκία λοιπόν την αποενοχοποιούν οι δικοί τους χειρισμοί. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν», είπε.

Όσον αφορά τη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε τι ανέμενε η Κυβέρνηση να πει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, είμαστε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο και κανένας δεν ξέρει εάν θα επαναρχίσουν και πότε οι διαπραγματεύσεις. «Περίμεναν να κάνουν παραδοχές για το τι ήταν έτοιμοι να συζητήσουν στο Κρανς Μοντανά;» αναρωτήθηκε.

Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού έθεσε και μια σειρά από ερωτήματα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον ΔΗΣΥ, όπως αν είναι αλήθεια ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες συνοδευόμενο από το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης καταργούν τη Συνθήκη Εγγύησης τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα. Διερωτήθηκε επίσης αν η Ελλάδα δέχθηκε ή όχι το άτυπο έγγραφο λέγοντας ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που το απέρριψε.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών λέει και κάτι άλλο «το οποίο σκόπιμα παρασιωπεί η Κυβέρνηση. Επικαλείται το τούρκικο ΥΠΕΞ ή όχι την πολιτική ισότητα ως άλλοθι για τη συνέχιση των εγγυήσεων; Απαράδεκτη προσέγγιση αλλά αυτό λέει. Ότι από τη στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται την πολιτική ισότητα δεν μπορούμε να δεχτούμε κατάργηση των εγγυήσεων».

Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κυβέρνηση λέει ότι θέλει συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, όμως «την ίδια ώρα θέτει θέμα αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ενώ υπάρχει σχεδόν σύγκλιση στις αρμοδιότητες και είναι για αυτό που δεν το θέτει προς συζήτηση ο ΓΓ με το Πλαίσιο του». Συνέχισε, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση «ζητά κοινοβουλευτικό σύστημα, ενώ υπάρχει σύγκλιση σε προεδρικό σύστημα. Θέλει να αναιρέσουμε τις συγκλίσεις οι οποίες έγιναν και οι οποίες λέει η Κυβέρνηση ότι θα μας καθοδηγούν για το πώς πάμε παρακάτω».

«Η ίδια λοιπόν, αναιρεί στην πράξη εκείνα τα οποία λέει ότι πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντανά», είπε. Όσον αφορά την έκκληση της Κυβέρνησης να παραμεριστούν οι έριδες και να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε «μακάρι να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο, μακάρι να επιδείξουν συνέπεια και αποφασιστικό και τότε θα δουν ποια θα είναι η αντίδραση του ΑΚΕΛ».

 

ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, προέβη σε δήλωση, για τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και για το κυπριακό.

«Είναι προκλητικές οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, καθώς για μια ακόμα φορά, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα αλλαγής του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και όχι μόνο. Θεωρώ ότι, αυτές οι κινήσεις έρχονται σε μία χρονική στιγμή, όπου κάποιοι επιδιώκουν να αποενοχοποιήσουν την Τουρκία, για τις αδιάλλακτες και απαράδεκτες θέσεις που διατηρεί σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και τέτοιες ενέργειες έρχονται να μας υπενθυμίσουν πως έχουμε να κάνουμε με μια χώρα που κάθε άλλο παρά δείχνει ότι είναι έτοιμη να λύσει το κυπριακό. Αυτό που τους ενδιαφέρει φαίνεται, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η αναγνώριση, η αναβάθμιση του ψευδοκράτους, είναι να αλλάξει η βάση λύσης του κυπριακού, πάνω στην αρχή των δύο κρατών και της συνομοσπονδίας.
Ως Δημοκρατικό Κόμμα δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ τέτοιες βάσεις λύσης του κυπριακού».

Κίνημα  Αλληλεγγύη

“Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις απαράδεκτες και προκλητικές της ενέργειες και μεθοδεύσεις στα Βαρώσια. Η μεθαυριανή σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι και νομικοί για να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της περιφραγμένης Αμμοχώστου -στην απουσία του ακάλεστου από την Άγκυρα Ακιντζί- είναι απλά το τελευταίο επεισόδιο.
Αναμένουμε από την κυβέρνηση να καταγγείλει την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα και διεθνείς οργανισμούς.
Αναμένουμε από τον Ακιντζί μια γενναία τοποθέτηση ότι όντως τάσσεται εναντίον των ενεργειών Ερντογάν για τα Βαρώσια.
Θα εξυπηρετούσε άλλωστε και τον «προεκλογικό» του αγώνα που τρέχει στα κατεχόμενα εναντίον του εκτελεστικού οργάνου του Ερντογάν στην Κύπρο, λεγόμενου ΥΠΕΞ και πολιτικού του αντιπάλου, Κουντρέτ Οζερσάι.
Οι υποστηρικτές Ακιντζί σε κατεχόμενα και ελεύθερες περιοχές γιατί άραγε δεν έχουν ανάλογες απαιτήσεις από αυτόν;”

Δήλωση Προέδρου  ΔΗΣΥ για κινήσεις Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων
 

Την κινητικότητα της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων  κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας τα εξής:

«Είναι απαράδεχτες αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας, σ’ όλα τα επίπεδα. Γίνεται μέρα με τη μέρα πιο επιθετική όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και εντός Κύπρου με κινήσεις παράνομες, έκνομες που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ.

Η νέα προκλητική ενέργεια που έχει να κάνει με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Είναι ξεκάθαρη η τακτική της Τουρκίας, να προχωρεί σε νέα τετελεσμένα για να επιβάλλει με το δικό της τρόπο τους όρους του παιχνιδιού.

Είναι μια επικίνδυνη προσέγγιση που χρειάζεται πολύ σύνεση και σωφροσύνη.  Χρειαζόμαστε να παραμείνουν τα ευρωπαϊκά και διεθνή ερείσματα και να προσπαθήσουμε με την πειθώ μας, την αξιοπιστία μας και με τη σταθερότητα στις θέσεις μας, να πείσουμε Ευρώπη και διεθνή παράγοντα, πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία. Για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, μέσα από μια δίκαιη, λειτουργική και με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, λύση».